Με αίμα βάφτηκαν οι διαδηλώσεις για τον 15χρονο Μπερκίν

Δύο νεκροί από τα επεισόδια μετά την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ένας 22χρονος διαδηλωτής και ένας αστυνομικός - Για τις επιπτώσεις στην...οικονομία αναφέρθηκε ο Ερντογάν

Αιματηρές διαδηλώσεις ξέσπασαν για ακόμη μια φορά στην Τουρκία, αυτή την φορά με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που στη γειτονική χώρα πολλοί παραλληλίζουν με τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην Αθήνα.

Ο 22χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα μετά από συμπλοκή κατοίκων και διαδηλωτών σε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης

Μετά την κηδεία του 15χρονου την Τετάρτη ακολούθησαν πολλά επεισόδια σε διάφορες πόλεις της χώρας με αποτέλεσμα να χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές. Ο πρώτος νεκρός είναι ένας 22χρονος διαδηλωτής, ο Μπουράκ Καραμάνογλου, ο οποίος κατέληξε μετά από πυρά που δέχτηκε όταν περίπου στις 22.30 τη νύχτα σημειώθηκε ένοπλη συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων στην περιοχή Κουλακσίζ στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Από τα πυρά σκοτώθηκε ο 22χρονος και τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα τα οποία δεν διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο δεύτερος νεκρός είναι ένας αστυνομικός, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην πόλη Τούντζελι -εν ώρα υπηρεσίας- μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη. Εκτιμάται μάλιστα ότι το καρδιακό επεισόδιο οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκανε η αστυνομία.

«Αλέξη είσαι αδελφός μου», αναγραφόταν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κάτω από την φωτογραφία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Κηδεία

Ο θάνατος του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν -ο οποίος έχασε τη ζωή του την Τρίτη ενώ ήταν για μήνες σε κώμα μετά τον τραυματισμό του τον περασμένο Ιούνιο από ρίψη δακρυγόνου σε επεισόδια στο πάρκο Γκεζί, την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί- ήταν η αφορμή για να διαδηλώσουν μια ακόμη φορά οι πολίτες της Τουρκίας, που το τελευταίο διάστημα εκφράζουν με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην κηδεία του Μπερκίν Ελβάν στην Κωνσταντινούπολη και χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας με συνθήματα όπως «Αθάνατος Μπερκίν Ελβάν», «Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει», «Δολοφόνε Ταγίπ» και «Παντού είναι ο Μπερκίν, παντού είναι η αντίσταση».

«Αλέξη είσαι αδελφός μου», αναγραφόταν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κάτω από την φωτογραφία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με τις τουρκικές εφημερίδες να τονίζουν την ομοιότητα και την ίδια τύχη που είχαν τα δύο παιδιά.

)

Η οικονομία στο μυαλό του Ερντογάν...

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε το βράδυ στις διαδηλώσεις και στην κηδεία του Μπερκίν αλλά μόνο ως παράγοντα που επηρέασε παροδικά αρνητικά και μόνο για χτες το πρωί το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και την τιμή του συναλλάγματος.

Νωρίτερα, την ώρα της κηδείας, ο Ερντογάν βρισκόταν στη Σίρτη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στο πλαίσιο περιοδείας για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο νεκρό Μπερκίν κατά τη διάρκεια της ωριαίας ομιλία του. Αργότερα ωστόσο δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις, 18 μέρες πριν από τις εκλογές «δεν αποτελούν δημοκρατικό τρόπο έκφρασης»... 

Νεκρόφιλους αποκάλεσε όσους πήγαν στην κηδεία ο Μπαγίς

Ιδιαίτερα προκλητικός και ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις στο Twitter, αποκάλεσε «νεκρόφιλους» όσους παραβρέθηκαν στην κηδεία του 15χρονου, σύμφωνα με τουρκικά μέσα. Το σχόλιο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων που τελικά τον υποχρέωσε να διαγράψει το επίμαχο tweet.

Φωτογραφίες: Reuters