Με ένα μωρό ένα ψυγείο... δώρο!

Πολύ πριν το «Do it for Denmark» πολλές χώρες έδιναν κίνητρα στους πολίτες τους να κάνουν παιδιά: χαρίζοντας ψυγεία, χρήματα, αυτοκίνητα, ακόμα και σβήνοντας τα φώτα στα γραφεία

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Με ένα μωρό ένα ψυγείο... δώρο!

Με τις γεννήσεις στη Δανία να πέφτουν σε χαμηλό 27ετίας, πριν από λίγες μέρες μια νέα διαφημιστική καμπάνια ζητούσε από τους Δανούς να κάνουν σεξ για τη χώρα τους.

Αν και ήταν απλά ένα διαφημιστικό κόλπο ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου για να πουλήσει ταξίδια, δίνοντας πλούσιο έπαθλο στα ζευγάρια που θα συλλάβουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, υπάρχουν χώρες που έδωσαν στο παρελθόν πραγματικά κίνητρα στους πολίτες τους, για να αυξήσουν τις γεννήσεις:

1. Σιγκαπούρη: Ξαπλώστε και σκεφτείτε τη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει επιθετικά το πρόβλημα των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων. Στις 9 Αυγούστου του 2012, οι αρχές της Σιγκαπούρης συνεργάστηκαν με – μικροπωλητές της εταιρείας Mentos (The Freshmaker) και δημιούργησαν την καμπάνια της «Εθνικής Νύχτας», μια εκστρατεία με στόχο να ενθαρρύνει τα ζευγάρια της Σιγκαπούρης «να αφήσουν τον πατριωτισμό τους να εκραγεί» και να βοηθήσουν το έθνος να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων που είχε πέσει στο 0.8% ανά γυναίκα. Η διαφήμιση έγινε viral.

Η Σιγκαπούρη ξοδεύει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην προσπάθειά της να πείσει τους πολίτες της να κάνουν παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς γονικών χρηματικών παροχών ύψους 15,000 δολαρίων για κάθε παιδί, φορολογικά κίνητρα και παρατεταμένη άδεια μητρότητας.

2. Νότια Κορέα. Σβήστε τα φώτα!

Το ποσοστό γεννήσεων της Νότιας Κορέας έχει μειωθεί σε ένα από τα χαμηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, με 1,2 παιδιά ανά οικογένεια το 2010. Αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο από την Κίνα, με την επιθετική πολιτική του ενός παιδιού της (στο 1,6%). Η υπογεννητικότητα αποτελεί εν μέρει σφάλμα του κυβερνητικού προγράμματος για την προώθηση μικρότερων οικογένειών στις δεκαετίες του '70 και του '80, αλλά και πιο πρόσφατα τα οικονομικά προβλήματα των κατοίκων ευθύνονται για την επιβράδυνση των γεννήσεων. Οι Νοτιοκορεάτες είναι από τους υψηλότερα φορολογούμενους πολίτες στην Ασία, που φτάνει περίπου 160% του εισοδήματος.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων της Νότιας Κορέας είναι το αν θα καταφέρουν να πληρώσουν για τη φροντίδα και την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Έτσι, η κυβέρνηση υπόσχεται να μειώσει κατά το ήμισυ τα δίδακτρα για των κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Εκτός από αυτά, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αποφάσισε τη λήψη και άλλων πιο δημιουργικών μέτρων. Εκτός από τα δώρα σε μετρητά και τα κίνητρα που προσφέρονται στους υπαλλήλους που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, το 2010 η κυβέρνηση αποφάσισε να σβήνει τα φώτα στα γραφεία της στις 7μμ την τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα ονομάζεται «Μέρα Οικογένειας» - για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να αφοσιωθούν στην τεκνοποίηση και την ανατροφή των παιδιών τους.

3. Ρωσία: Κάντε μωρό, κερδίστε ένα ψυγείο!

Ο πληθυσμός της Ρωσίας έχει συρρικνωθεί από το 1990, ως αποτέλεσμα του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων και υψηλού ποσοστού θνησιμότητας (το υψηλό ποσοστό αλκοολισμού ίσως να ευθύνεται επίσης). Έτσι, το 2007, η κυβέρνηση κήρυξε την 12η Σεπτεμβρίου την ημέρα της «Εθνικής Σύλληψης», με την ελπίδα ότι δίνοντας ζευγάρια την ημέρα μακριά από την εργασία για να κάνουν το πολιτικό τους καθήκον θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μωρό εννέα μήνες αργότερα, στην εθνική γιορτή της Ρωσίας, στις 12 Ιουνίου. Οι γυναίκες που θα γεννούσαν την εθνική ημέρα θα μπορούσε να κερδίσει ψυγεία, χρήματα, ακόμα και αυτοκίνητα.

Φαίνεται να λειτούργησε αφού το 2012 το ποσοστό των γεννήσεων της Ρωσίας έφτασε και ενδεχομένως ξεπέρασε της Αμερικής.

4 . Ιαπωνία: Μωρά Ρομπότ μωρά θα μας σώσουν

Εκτός από μια στάσιμη οικονομία, η Ιαπωνία υποφέρει από ένα σοβαρό χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, τόσο χαμηλή ώστε οι δημογράφοι να προβλέπουν ότι σε 1.000 χρόνια, οι Ιάπωνες δεν θα υπάρχουν. Το ποσοστό γονιμότητας της χώρας έπεσε κάτω από δύο παιδιά ανά γυναίκα το 1975 και τώρα βρίσκεται σταθερά γύρω στο 1,39. Αυτό σημαίνει ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός έχει αρχίσει να ξεπερνά το νεαρό πληθυσμό της. Το 2012, η εταιρεία περιποίησης Unicharm είπε ότι οι πωλήσεις σε πάνες ενηλίκων ξεπέρασαν τις πάνες μωρών για πρώτη φορά, δεδομένου ότι η εταιρεία απευθύνθηκε σε ηλικιωμένους το 1987.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και το 2010, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Tsukuba αναπλήρωσε το κενό με το Yotaro.

Το Yotaro είναι ένα μωρό ρομπότ. Αν και δεν μοιάζει ακριβώς με μωρό, κλαίει, φτερνίζεται, έχει συναχωμένη μύτη, γελάει όταν το γαργαλούν και ηρεμεί με κουδουνίστρα του.

Οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι ίσως μπορεί να ενεργοποιήσει γονικά συναισθήματα σε όσους το βλέπουν και να τους κάνει να σκεφτούν την πιθανότητα να κάνουν δικό τους μωρό.

5 . Ρουμανία: Δεν κάνετε μωρά; Πληρώστε υψηλότερους φόρους

Στη δεκαετία του 1960, η Ρουμανία προσέγγισε την μηδενική αύξηση του πληθυσμού - μια τρομακτική προοπτική για ένα κομμουνιστικό έθνος. Έτσι, αρχής γενομένης από το 1966, η κυβέρνηση έλαβε κάποια δραστικά μέτρα.

Επέλεξαν το ραβδί αντί του καρότου: Αν και υπάρχουν φορολογικά και νομισματικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν παιδιά, υπάρχουν και κάποια που τιμωρούν εκείνους που δεν κάνουν: τα άτεκνοι άνδρες και γυναίκες άνω των 25 ετών, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση, υπάγονται σε έναν νέο φόρο που θα μπορούσε να είναι όσο το 20% του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, το διαζύγιο έγινε απίστευτα δύσκολο. Το 1967 επιτράπηκαν μόνο 28 διαζύγια, μια δραματική μείωση από τα 26.000 του προηγούμενου έτους.

Στα νοσοκομεία εγκαταστάθηκε στα νοσοκομεία για να βεβαιωθεί ότι δεν γίνονται παράνομες εκτρώσεις.

Αυτό δούλεψε, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η αύξηση της γεννητικότητας ήταν σημαντική – από 273,687 το 1966 σε 527.764 το 1967, αλλά κράτησε μόνο για όσο διάστημα η αστυνομία παρέμεινε στα νοσοκομεία.

Στη δεκαετία του 1980, το καθεστώς του Τσαουσέσκου αντιμετώπισε και πάλι μείωση του ποσοστού γεννητικότητας, θέσπισε ακόμα πιο δρακόντεια μέτρα για να αυξήσει: Οι γυναίκες υποχρεώθηκαν σε μηνιαίες γυναικολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση εγκυμοσύνης σε πρώιμο στάδιο και να διασφαλίσει ότι οι εγκυμοσύνες θα έρθουν εις πέρας.

Αυτές οι εξετάσεις γίνονταν από «δημογραφικές μονάδες εντολών», οι οποίες ανέκριναν τα άτεκνα ζευγάρια για τη σεξουαλική τους ζωή. Η πρόσβαση στην άμβλωση έγινε ακόμα πιο δύσκολη το 1985, όταν η κυβέρνηση δήλωσε ότι για να έχει μια γυναίκα δικαίωμα στην έκτρωση θα έπρεπε να είχε πέντε παιδιά και να βρίσκονται υπό τη φροντίδα της, ή να είναι άνω των 45 ετών.

Την ίδια στιγμή, τα χρηματικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά ήταν μόλις αρκετά για να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα, σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Η εκστρατεία για τον έλεγχο της γονιμότητας των γυναικών της Ρουμανίας δια της βίας, έληξε με την ανατροπή του καθεστώτος του Τσαουσέσκου στην αιματηρή επανάσταση του 1989.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΚΙΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 29 Οκτ 2020 | 12:05

Κορονοϊός: Κόπηκαν πρόστιμα για μη σωστή χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο- Πώς πρέπει να τη φοράμε

Ακόμα και για μη σωστή χρήση μάσκας μέσα σε ΙΧ έκοψαν πρόστιμο οι αστυνομικοί σε ελέγχους.

95 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ 27 Οκτ 2020 | 08:50

Κορονοϊός - Παγώνη: Πλήρες το 75% των ΜΕΘ στην Αττική

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 95 και συνολικά οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε δομές του ΕΣΥ ανέρχονται σε 922.

ΖΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 26 Οκτ 2020 | 12:33

Κορονοϊός- ΠΟΕΔΗΝ: Νέος συναγερμός σε Ιπποκράτειο και Αττικόν - 18 κρούσματα σε εργαζομένους

Η ΠΟΕΔΗΝ γνωστοποιεί ότι έχουν βρεθεί 17 κρούσματα κορονοϊού σε Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και Αττικόν.

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

ΜΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 24 Οκτ 2020 | 17:31

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 4 θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες σε νοσοκομεία της Αθήνας

Μετά την 86χρονη που κατέληξε το πρωί από επιπλοκές του κορονοϊού άλλοι τρεις θάνατοι έγιναν γνωστοί

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΓΥΡΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 19 Οκτ 2020 | 09:13

Κωδικός "χριστουγεννιάτικο δώρο" - Ποιοι θα πάρουν "ζεστό χρήμα" λίγο πριν από τις γιορτές

Στο τραπέζι οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να συγκεντρωθούν οι "πηγές χρηματοδότησης" της χριστουγεννιάτικης ένεσης ρευστότητας. Ποιους αφορά.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 19 Οκτ 2020 | 08:19

Κορονοϊός - Σήμα κινδύνου από Παγώνη: Δεν πάμε καθόλου καλά - Θα "κοκκινίσουν" και άλλες περιοχές

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως η εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα δεν είναι καλή και επέμεινε ότι χρειάζεται να φοράμε μάσκες παντού.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Οκτ 2020 | 13:04

Κορονοϊός - Κικίλιας: Η μερική σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική είναι εύθραυστη

Τεράστια επιτυχία για τη χώρα χαρακτήρισε το νέο Γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ 16 Οκτ 2020 | 07:59

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Πώς σχετίζονται οπαδοί ΠΑΟΚ και φοιτητές με την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων

Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες τα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη πολλαπλασιάστηκαν. Ποιοι είναι οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ 15 Οκτ 2020 | 19:50

Απίστευτο: Βραζιλιάνος γερουσιαστής έκρυψε τα χρήματα που καταχράστηκε στα... οπίσθιά του για να μην τον πιάσουν

Ο Βραζιλιάνος γερουσιαστής κατηγορείται ότι καταχράστηκε χρήματα που προορίζονταν για την πανδημία.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 12 Οκτ 2020 | 22:43

Κεφαλονιά: Συνελήφθησαν 31 μετανάστες - Προσπαθούσαν να βγουν παράνομα από την χώρα με σκάφος

Κατασχέθηκε το σκάφος ανοιχτά της Κεφαλονιάς - Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών βλέπουν οι Αρχές.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Οκτ 2020 | 07:41

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Αττική - Γεμίζουν νοσοκομεία και ΜΕΘ - Στο Λεκανοπέδιο 8 στους 10 διασωληνωμένους

Ο κορονοϊός δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας στην Αττική - Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, γεμίζουν τα νοσοκομεία

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 03 Οκτ 2020 | 09:52

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Πόσα θα πληρώσουμε - Τι θα γίνει με τα καινούργια οχήματα

Νέα ευνοϊκότερη κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας 2021 - Τι θα αλλάξει για τους νέους κατόχους ΙΧ