Με κομμένη ανάσα Ομπάμα & Λιου βλέπουν προς Βρετανία

Λευκός Οίκος, Αμερικανικός Υπουργείο Οικονομικών, Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ΔΝΤ, περιμένουν με κομμένη την ανάσα τη σημερινή ετυμηγορία των Βρετανών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με κομμένη ανάσα Ομπάμα & Λιου βλέπουν προς Βρετανία

Ενώ το δημοψήφισμα στην Βρετανία κρέμεται από μία κλωστή ανάμεσα στο «NAI» και το «ΟΧΙ» στην Ευρώπη, Λευκός Οίκος, Αμερικανικός Υπουργείο Οικονομικών, Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ΔΝΤ περιμένουν κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα τη σημερινή ετυμηγορία του βρετανικού λαού.

Από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων των ΗΠΑ, αξιωματούχοι δεν κρύβουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το οριακό ενδεχόμενο μίας αρνητικής απάντησης υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το πρωί (ώρα Αμερικής) στον Λευκό Οίκο, σχεδόν την ώρα που θα κλείνουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην Βρετανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα βρίσκεται σε κλειστή σύσκεψη στο Οβάλ Γραφείο με τον Αμερικανό ΥΠΟΚ Τζακ Λιου αξιολογώντας τα πρώτα άτυπα αποτελέσματα.

Η σύσκεψη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τρεις ώρες, όσο δηλαδή η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι υπό εξέλιξη. Από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων των ΗΠΑ, αξιωματούχοι δεν κρύβουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το οριακό ενδεχόμενο μίας αρνητικής απάντησης υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, εξέλιξη που σε επίπεδο αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, αγορών και εμπορικών ισορροπιών θα σημάνει ένα "τσουνάμι" το οποίο ουδείς μπορεί να προβλέψει προς το παρόν ούτε την ισχύ του ούτε το πόσο θα διαρκέσει.

Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον απέφυγε να χρησιμοποιήσει ορολογίες και εκφράσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως αιτία για να σπαρθεί πανικός, προσπαθώντας -σε ότι αφορά τουλάχιστον την αμερικανική οικονομία- να διαβεβαιώσει ότι αυτή δεν κινδυνεύει από ύφεση στην περίπτωση ενός διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρώπη, παρά τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου υπό μορφή συγκοινωνούντων δοχείων.

Η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να πάρει θέση τι θα σηματοδοτήσει μία τέτοια εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, την οικονομία της και τις ολοένα πιο ευάλωτες σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της. Υπάρχουν προς το παρόν διαβεβαιώσεις ότι μία βρετανική έξοδος από την Ε.Ε. θα μπορέσει υπό τους κατάλληλους χειρισμούς να είναι οικονομικά διαχωρίσιμη.

Για αυτό όμως που δεν μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει - και το οποίο συνιστά σημείο ισχυρών φόβων που εκφράζονται από πλευράς ΗΠΑ- είναι οι πολιτικές προεκτάσεις που θα συνεπάγεται την επόμενη μέρα για την Ευρώπη πιθανή απόφαση των Βρετανών πολιτών η χώρα τους να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Αμερική- και αυτό αποτυπώνεται σε εκθέσεις που επεξεργάζονται ινστιτούτα/δεξαμενές σκέψεις στην Ουάσιγκτον αλλά και σε σχέδια εκτάκτου ανάγκης που χαράσσει το Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ διαβλέπει στην περίπτωση που επικρατήσει το αρνητικό για την Ευρώπη σενάριο, ότι η έμμεση αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος θα αρχίσει να εδραιώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά και διαβρωτικά για την Ε.Ε..

Για τις ΗΠΑ το ακραίο σενάριο μίας πολυδιασπασμένης Ευρώπης είναι ο μεγάλος εφιάλτης που θα αναβιώσει στην περίπτωση που το ευρωπαϊκό πουλόβερ αρχίσει να ξηλώνεται αρχής γενομένης με την επικράτηση του «όχι» στο ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται ευρέως είναι πως ακόμα και στην περίπτωση που το «ναι» στην Ευρώπη κυριαρχήσει οριακά, το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που θα έχουν ψηφίσει υπέρ της εξόδου θα μετουσιωθεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε ένα κίνημα νομιμοποίησης των ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών δυνάμεων ανά το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.

Αξιωματούχος στην αμερικανική πρωτεύουσα το περιέγραφε ως «ένα καρκίνωμα που έτσι και εμφανιστεί, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μετάσταση σε όλο τον ευρωπαϊκό οργανισμό μέχρις ότου καταστεί ανεξέλεγκτο και τελικά μη ιάσιμο».

Αμερικανικοί αναλυτές και δεξαμενές σκέψεις στην αμερικανική πρωτεύουσα κρατούν σύμφωνα με πληροφορίες αποστάσεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Βρετανία που εμφάνιζαν επικράτηση του "ναι" έναντι του "όχι".

Αναλυτές σημειώνουν ότι το σκηνικό είναι ρευστό λόγω των αναποφάσιστων ψηφοφόρων οι οποίοι κάνουν συχνά την έκπληξη και είναι αδύνατον να προβλεφθεί η απόφασή τους για το αν θα γείρουν προς την πλευρά του "ναι" που εμφανίζεται ως πλειοψηφικό ρεύμα, ή θα γείρουν υπέρ του "όχι" υιοθετώντας το σκεπτικό ότι οι Βρετανοί πρέπει να πάρουν πίσω την εθνική κυριαρχία της χώρας τους από τα γραφειοκρατικά κέντρα των Βρυξελλών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 24 Ιαν 2022 | 08:03

Ο ΠΟΥ "βλέπει" έξοδο της Ευρώπης από την πανδημία - Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει νοσήσει το 60% του πληθυσμού

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσίασε ο ΠΟΥ, το 60% των Ευρωπαίων είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί από την Ομικρον μέχρι την 1η Μαρτίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 24 Ιαν 2022 | 07:17

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών στο Κίεβο

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ 23 Ιαν 2022 | 19:10

Αισιόδοξα νέα από τον ΠΟΥ: Με την Ομικρον είναι πιθανόν η Ευρώπη να πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας

"Η μετάλλαξη Ομικρον είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο", εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

50.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 23 Ιαν 2022 | 19:01

Βέλγιο: Αγρια επεισόδια σε διαδήλωση κατά των μέτρων για την πανδημία [εικόνες - βίντεο]

Με χημικά και ρίψεις νερού η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τη συγκέντρωση των διαδηλωτών στο Βέλγιο.

Η ΝΕΑ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ 23 Ιαν 2022 | 17:45

Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο online παιχνίδι Wordle; Το παίξαμε και να γιατί!

Η νέα "τρέλα" του διαδικτύου ονομάζεται Wordle: ένα online παιχνίδι λέξεων, απλό μα τρομερά εθιστικό.

ΣΕΝΤΕΦ ΚΑΜΠΑΣ 23 Ιαν 2022 | 12:56

Τουρκία: Συνελήφθη γνωστή δημοσιογράφος επειδή παρομοίασε τον Ερντογάν με... βόδι

Η δημοσιογράφος συνελήφθη την νύκτα στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, ανακρίθηκε και ετέθη σε προσωρινή κράτησ

ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 23 Ιαν 2022 | 11:17

Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ουκρανία: Ρωσικό πραξικόπημα καταγγέλει η Βρετανία - "Λέτε ανοησίες", απαντούν οι Ρώσοι

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε "παραπληροφόρηση" την ανακοίνωση του βρετανικού Φόρεϊν Όφις περί "σχεδίων της Μόσχας να εγκαταστήσει στο Κίεβο φιλορώσο ηγέτη". Παραιτήθηκε ο Γερμανός αρχηγός του Ναυτικού μετά από φιλορωσικό σχόλιο.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΗΣ 23 Ιαν 2022 | 09:37

Η γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη Γαλλία: Μαρί Τρεντινιάν, μια γυναίκα σύμβολο

Η δολοφονία της ηθοποιού Μαρί Τρεντινιάν από τον σύντροφό της, τραγουδιστή Μπερτράν Καντά το 2003 είναι μια συγκλονιστική υπόθεση γυναικοκτονίας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 23 Ιαν 2022 | 09:13

Πανδημία στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα, σε ποιες επιμένουν οι σκληροί δείκτες

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην παρουσιάζουν ενιαία εικόνα, οι ευρωπαίκές χώρες κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες για την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ 22 Ιαν 2022 | 21:16

Ιταλία: Ο Μπερλουσκόνι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ιταλικής δημοκρατίας.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 22 Ιαν 2022 | 19:47

Bild: Απομακρύνουν τις οικογένειες διπλωματών από τις πρεσβείες στο Κίεβο

Το γερμανικό ΥΠΕΞ επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στην πρεσβεία στην Ουκρανία για την περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί.

ΠΗΓΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Ιαν 2022 | 18:41

Νόβακ Τζόκοβιτς: Σε μοναστήρι στο Μαυροβούνιο μετά την απέλαση από την Αυστραλία [εικόνες]

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποφάσισε να επισκεφτεί ένα μοναστήρι στο Μαυροβούνιο, ώστε να βρει την ηρεμία του μετά τη μεγάλη περιπέτεια και τη απέλασή του από την Αυστραλία.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 22 Ιαν 2022 | 13:46

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν στον α' γύρο - Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τον β'

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου, θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του.