Κυρώσεις σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ προβλέπει η πρώτη αντίδραση της Ουάσινγκτον στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο "Λαϊκές Δημοκρατίες" στην Ουκρανία.
Μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους για "μια τέτοια κίνηση της Ρωσίας" και την πρόθεσή τους να ανακοινώσουν "πρόσθετα μέτρα επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία".
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε: "Είχαμε προβλέψει μια τέτοια κίνηση από τη Ρωσία και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε άμεσα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα Προεδρικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας.
Αυτό το διάταγμα θα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα έχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα.
Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας.
Για να είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα ήταν επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.
Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία".
Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό επίσης ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου 'Ολαφ Σολτς άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr