Με ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γάζα προειδοποιεί ο Ισραηλινός υπ. Αμυνας

Ο επόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι «ο τελευταίος» προειδοποίησε ο υπερεθνικιστής ισραηλινός υπουργός Αμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γάζα προειδοποιεί ο Ισραηλινός υπ. Αμυνας

Ο υπερεθνικιστής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε σήμερα τη Χαμάς ότι ο επόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι «ο τελευταίος», διότι το Ισραήλ θα «αφανίσει» το ισλαμιστικό κίνημα.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να εμπλακούμε σε μια νέα σύγκρουση, αλλά εάν επιβάλουν νέο πόλεμο στο Ισραήλ, θα είναι ο τελευταίος», διεμήνυσε ο Λίμπερμαν σε μια –εξαιρετικά ασυνήθιστη– συνέντευξή του στην παλαιστινιακή εφημερίδα αλ Κουντς.

«Θα είναι η τελευταία αναμέτρηση διότι θα τους καταστρέψουμε εντελώς», συμπλήρωσε ο υπουργός, γνωστός για τις αντιαραβικές του θέσεις και τον φιλοπόλεμο λαϊκισμό του.

Το Ισραήλ διεξήγαγε μεταξύ του 2008 και του 2014 τρεις πολέμους εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007, καθώς κι εναντίον άλλων, μικρότερων, παλαιστινιακών οργανώσεων στον θύλακα. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Τα δύο στρατόπεδα τηρούν σήμερα μια τεταμένη εκεχειρία και μοιάζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση.

Ο Λίμπερμαν, βετεράνος της πολιτικής, ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τον Μάιο, καθώς η νέα κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρείται μια από τις πιο δεξιές στη ισραηλινή ιστορία.

Σε μια περίοδο απόλυτης παράλυσης της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας και αναζωπύρωσης της βίας, η ανάθεση σε αυτή την προσωπικότητα του υπουργείου Άμυνας έδωσε τροφή σε φόβους περί κλιμάκωσης. Ο ισραηλινός στρατός αντιδρά πλέον πολύ πιο σφοδρά στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια θέση της Χαμάς έπειτα από την εκτόξευση μιας ρουκέτας που δεν έφθασε καν στην επικράτεια του Ισραήλ αλλά μοιάζει να έπεσε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι σήμερα, ο ισραηλινός στρατός δεν ανταπέδιδε σε περιπτώσεις αποτυχημένων εκτοξεύσεων ρουκετών.

Ειδικοί δεν έχουν καταγράψει πάντως άλλες ενδείξεις σκλήρυνσης της στάσης του Ισραήλ μετά την ανάθεση του υπουργείου Άμυνας στον Λίμπερμαν.

Μαστίγιο και καρότο: Βόμβες ή ... Σιγκαπούρη

Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν παραχώρησε συνέντευξη στην αλ Κουντς –παρουσιάζεται ως η πρώτη που έχει δώσει ποτέ σε παλαιστινιακή εφημερίδα– για να μιλήσει «απευθείας» στους Παλαιστίνιους και να παρακάμψει τους απαξιωμένους, κατ' αυτόν, ηγέτες τους.

Η συνέντευξη μοιάζει να αποτελεί τη συνέχιση του σχεδίου που έχει υιοθετήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «μαστίγιο και καρότο» έναντι των Παλαιστίνιων: κλιμάκωση της καταστολής της βίας, και παράλληλα δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Καλεί τους κατοίκους της Γάζας, τους οποίους αποκαλεί «ομήρους» της Χαμάς, «να πουν στους ηγέτες τους: σταματήστε τις παράλογες πολιτικές σας».

Το Ισραήλ σε συνεργασία με την Αίγυπτο επιβάλλει επί δέκα χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας έναν αυστηρό αποκλεισμό με σκοπό τον περιορισμό της Χαμάς ο οποίος πλήττει σκληρά τον άμαχο πληθυσμό και καταγγέλλεται συχνά από τον ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα δύο τρίτα των δύο εκατομμυρίων των κατοίκων της Γάζας εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια.

Αν η Χαμάς σταματήσει τις εχθρικές ενέργειές της, είπε ο Λίμπερμαν στην αλ Κουντς, «θα είμαστε οι πρώτοι που θα επενδύσουμε στο λιμάνι (της Γάζας), το αεροδρόμιο και τη βιομηχανική ζώνη» του θύλακα, είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. «Η Γάζα θα μπορούσε να γίνει μια μέρα μια νέα Σιγκαπούρη ή ένα νέο Χονγκ Κονγκ», συμπλήρωσε.

Ο Λίμπερμαν δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών –ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού– για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, υιοθετώντας μια θέση διακριτή από αυτή πολλών άλλων μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου. Στο πλαίσιο αυτής της λύσης, επανέλαβε την πρότασή του να γίνουν ανταλλαγές εδαφών.

Ωστόσο ο Λίμπερμαν επέκρινε με σφοδρότητα τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον εξ ορισμού συνομιλητή του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας. «Το πρόβλημα δεν είναι ο εξτρεμισμός, είναι ο Μαχμούντ Αμπάς», ο οποίος είναι «ανίκανος να πάρει σκληρές αποφάσεις», είναι εντελώς αποκομμένος από τον λαό και είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μαστίζει η γάγγραινα της διαφθοράς, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Για να υπάρξει συμφωνία «χρειάζεται κάποιος άλλος» ηγέτης των Παλαιστίνιων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Λίμπερμαν προτείνει ακόμη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των δύο πλευρών να υπάρξει κατ' αρχάς μια τριετής περίοδος χωρίς βία και κατόπιν μια τριετής περίοδος βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης.

Χαμάς: Ο Λίμπερμαν εκβιάζει

Η δημοσίευση της ολοσέλιδης συνέντευξης του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ προκάλεσε οργή σε πολλούς Παλαιστίνιους. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ρατσιστικές απόψεις» του Λίμπερμαν, αλλά και το ότι δηλώνει δεσμευμένος στη λύση των δύο κρατών την ώρα που «μεγεθύνει την κατοχή». Το υπουργείο Πληροφόρησης εξάλλου επέκρινε και τον δημοσιογράφο της αλ Κουντς που πήρε τη συνέντευξη, διότι «έδωσε βήμα στον δολοφόνο Λίμπερμαν».

Η αντίδραση ορισμένων παλαιστίνιων ακτιβιστών εξάλλου ήταν να καλέσουν σε μποϊκοτάζ της αλ Κουντς.

Εκπρόσωπος της Χαμάς περιορίστηκε αν δηλώσει ότι ο λαός της Γάζας, έχουν δικαίωμα σε ένα λιμάνι, χωρίς να εκβιάζονται. " Τα τούνελ, οι ρουκέτες και τα όπλα είναι μέσα νόμιμης αντίστασης στην Ισραηλινή κατοχή" είπε ο Χαζέμ Κασέμ και πρόσθεσε: "Το Ισραήλ οφείλει να καλύπτει όλες τις ανάγκες της Γάζας. Οι πολίτες μας έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον έξω κόσμο, δικαίωμα σε ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο. Αυτά είναι δικαιώματα και όχι εργασία για εκβιασμούς".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 25 Σεπ 2020 | 12:50

"Κλείδωσε" η πώληση της ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς

Πωλήθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στους Ισραηλινούς

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 24 Σεπ 2020 | 07:30

Ισραήλ: Η χώρα ξανά σε lockdown, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων από τον κορονοϊό

Τα νέα περιοριστικά μέτρα προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν ως το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου.

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΝΙΑ 21 Οκτ 2020 | 08:42

Εκλογές ΗΠΑ: Κατά πάντων ο Τραμπ πριν το δεύτερο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν

Το βλέμμα είναι στραμμένο στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Πέμπτη.

ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 21 Οκτ 2020 | 08:06

Δολοφονία Κασόγκι: Μήνυση κατά του Σαουδάραβα πρίγκιπα από τη μνηστή του δημοσιογράφου

Ο πρίγκιπας και διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διέταξε την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι, σύμφωνα με τη μήνυση.

ΜΑΧΗ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ 20 Οκτ 2020 | 23:57

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Προηγείται ο Μπάιντεν, αλλά κλείνει την ψαλίδα ο Τραμπ σε 6 Πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται και στις 6 αμφίρροπες Πολιτείες - Ντέρμπι με Τραμπ σε Μίσιγκαν και Βόρεια Καρολίνα

ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2020 | 21:57

Κορονοϊός: Αρχίζουν ξανά οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξαναρχίσουν οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για τον κορονοϊό

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 20 Οκτ 2020 | 21:41

Μελάνια Τραμπ: Απούσα από προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ λόγω... βήχα

Αρνητική πλέον στον κορονοϊό η Μελάνια Τραμπ, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι της στην Πενσιλβάνια εξαιτίας ενός "επίμονου βήχα".

"ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ" 20 Οκτ 2020 | 20:10

Κορονοϊός: Επιστρέφει ο εφιάλτης στην Ιταλία - 10.874 κρούσματα και 89 νεκροί σε μια μέρα

Παραμένει στο στόχαστρο του κορονοϊού η Ιταλία όπου ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών αυξάνεται ραγδαία.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 20 Οκτ 2020 | 18:48

Ναγκόρνο Καραμπάχ -Προκλητικό βίντεο: Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν καλεί σε προσευχή με ηχητικό από την Αγία Σοφία

Στην πόλη Fuzuli στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως γράφουν τουρκικά δημοσιεύματα, 27 χρόνια μετά διαβάστηκε το Κοράνι.

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ 20 Οκτ 2020 | 18:27

Ο Ερντογάν επιτίθεται πάλι στον Μακρόν: "Θέλει να χειραγωγήσει το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Εμανουέλ Μακρόν για την μεταρρύθμιση που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος αναφορικά με το Ισλάμ.

ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ 20 Οκτ 2020 | 17:11

Σάλος στη Δανία για τα σεξουαλικά σκάνδαλα: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Κοπεγχάγης - Πιέζεται ο ΥΠΕΞ που έκανε σεξ με 15χρονη

Η κυβέρνηση της Δανίας κλονίζεται από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ 20 Οκτ 2020 | 15:33

Παρίσι: Βίντεο - σοκ από τη στιγμή της εξουδετέρωσης του τζιχαντιστή που αποκεφάλισε τον δάσκαλο

Καρέ - καρέ η στιγμή της εξουδετέρωσης του τζιχαντιστή που αποκεφάλισε τον δάσκαλο στο Παρίσι

Ο ΠΕΤΕΡ ΜΑΝΤΣΕΝ 20 Οκτ 2020 | 14:50

Δανία: Κινηματογραφική απόδραση του εφευρέτη που διαμέλισε δημοσιογράφο μέσα σε υποβρύχιο

Απόδραση στη Δανία από τον εφευρέτη που διαμέλισε δημοσιογράφο μέσα σε υποβρύχιο - Τελικά τον έπιασαν οι Αρχές