Με τα panda στις... βαλίτσες, ο Ζινπίνγκ στις Βρυξέλλες

Tη «διπλωματία των panda» επιστρατεύει το Πεκίνο για να επιτύχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. - Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας

me-ta-panda-stis-balitses-o-zinpingk-stis-brukselles
SHARE THIS
0
SHARES

Τη «διπλωματία των panda» θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ για να ...σπάσει τον πάγο και να μαλακώσουν οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις, σχετικά με την κινεζική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βέλγιο, σήμερα Κυριακή.

«Κοινά τα συμφέροντα»

Ο πρόεδος Σι, θα επισκεφθεί θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως ο πρώτος Κινέζος ηγέτης από τότε που οι Βρυξέλλες απέκτησαν δεσμούς με το Πεκίνο.

Θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα ότι η Κίνα δεν είναι ένας συγκρουσιακός εταίρος προς την Ε.Ε. και πως είναι έτοιμη για την επίλυση των εμπορικών διαφορών.

«Τα κοινά μας συμφέροντα υπερτερούν κατά πολύ των διαφορών μας», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ε.Ε., Γιανγκ Γιανγούι. «Θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας», συμπλήρωσε.

Θα επισκεφτεί τον Χιούι Χινγκ και τον Χάο-Χάο

Ο Σι θα επισκεφτεί ένα πάρκο άγριας ζωής κοντά στις Βρυξέλλες όπου διαβιούν οι «απεσταλμένοι» της Κίνας, τα δυο panda, Χούι Χινγκ και Χάο-Χάο, τα οποία το Πεκίνο δάνεισε στο Βέλγιο, τον περασμένο μήνα, ως μέρος της κινεζικής παράδοσης, για να καλλιεργεί καλύτερες σχέσεις σε όλο τον κόσμο.

 

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η «διπλωματία των panda» θα δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν η Ε.Ε. και η Κίνα απέφυγαν στο παρά πέντε τον εμπορικό πόλεμο. Θεωρούν ότι τα panda θα βοηθήσουν τον πρόεδρο Σι να αντιμετωπίσει τα δύσκολα πολιτικά θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το πρόσφατο ζήτημα της Ουκρανίας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων

Στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου της Κίνας είναι η προσπάθεια πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Eνωση να εξετάσει μια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Η Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Για την Ε.Ε., η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι διμερείς σχέσεις «ταλαιπωρούνται» από μια σειρά καταστροφικές εμπορικές διαφορές που αφορούν ζητήματα από το χάλυβα έως το κρασί και τους ηλιακούς συσσωρευτές.

Υπερ συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο εταίρων. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαίων είναι επιφυλακτικοί.

Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. λένε ότι οι περισσότερες από τις 28 χώρες της Ε.Ε. έχουν αντισταθεί στις κινεζικές πιέσεις να συμπεριληφθεί αναφορά στο σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου στην κοινή δήλωση που αναμένεται να εκδοθεί μετά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Κίνας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ενα δισ. ευρώ την ημέρα οι εμπορικές συναλλαγές

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας έχουν διπλασιαστεί από το 2003 σε πάνω από 1 δισεκατομμύρια ευρώ την ημέρα, αλλά οι ευρωπαίοι κατηγορούν τις κινεζικές κρατικές εταιρείες ότι χρησιμοποιούν αθέμιτες επιδοτήσεις προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία χειρίζεται τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των χωρών της ΕΕ- ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος σε μία «επενδυτική συμφωνία» υπό διαπραγμάτευση, για να καταστεί ευκολότερο για τους ευρωπαίους να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα.

Το ουκρανικό

Η Κίνα είναι επίσης ένας κεντρικός παίκτης στην κρίση της Ουκρανίας. Ενώ το Πεκίνο τηρεί προσεκτική και μάλλον ουδέτερη στάση στη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για το μέλλον της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήθελε να ακούσει τις απόψεις του Σι για το συγκεκριμένο ζήτημα που θεωρείται μείζον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: REUTERS/Fabrizio Bensch

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook