X

Με την Παλμύρα η ISIS ελέγχει τη μισή Συρία και τα σύνορα με το Ιράκ

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην τύχη όσων έχουν παραμείνει στην Παλμύρα και το Ταντμούρ. Φόβοι για συνοπτικές εκτελέσεις και εγκλωβισμένους αμάχους.

Γράφει: TheToc team

Με την κατάληψη της Παλμύρας οι τζιχαντιστές απέδειξαν ότι μπορούν να προελάσουν στους προμαχώνες της Συρίας και του Ιράκ.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην τύχη όσων έχουν παραμείνει στην Παλμύρα και το Ταντμούρ. Εκπρόσωπος του Παρατητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ότι οι τζιχαντιστές εμποδίζουν αμάχους που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα αναζητώντας πολίτες οι οποίοι πιθανώς έχουν σχέση με την κυβέρνηση της Συρίας.

Η ομάδα «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», που συγκεντρώνει πληροφορίες από τη συριακή επικράτεια, έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον 49 άτομα σκοτώθηκαν όταν οι τζιχαντιστές μπήκαν στην Παλμύρα.

Στην Παλμύρα,οι αναφορές μιλούν για συνοπτικές εκτελέσεις και εγκλωβισμένους αμάχους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως οι τζιχαντιστές θα αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» για καταστροφή των μνημείων. Ό,τι μπορούσε να απομακρυνθεί -αγάλματα, δηλαδή μόνο φορητές αρχαιότητες- έχει μεταφερθεί στα δυτικά.

Σύμφωνα με το Reuters, η «διπλή επιτυχία» των τζιχανιστών -σε Παλμύρα και Ραμάντι- όχι μόνο αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη, αλλά δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ, η οποία στηρίζει τον αγώνα ενάντια στον ισλαμικό κράτος, σχεδόν αποκλειστικά στις αεροπορικές επιδρομές.

Τί ελέγχουν οι τζιχαντιστές

Το τελευταίο συνοριακό πέρασμα προς το Ιράκ έχει καταλάβει η ISIS κατά την προέλασή της γύρω από την Παλμύρα και την ανατολική Συρία τα τελευταία 24ωρα, η οποία πλέον έχει τον έλεγχο της μισής συριακής επικράτειας.

Με την κατάληψη της Παλμύρας, πάνω στον άξονα σύνδεσης της Δαμασκού με τα ανατολικά της, οι οργανώσεις που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα επισημαίνουν πως η οργάνωση ελέγχει πλέον τη μισή συριακή επικράτεια. Στην ουσία, μεγάλο μέρος των περιοχών που ελέγχει η ISIS στη Συρία είναι έρημος.

Οι τζιχαντιστές πήραν επίσης τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος Αλ Ουαλίντ Τανέφ μεταξύ Συρίας και Ιράκ, συνεπώς ελέγχουν ολόκληρη τη μεθόριο, με μοναδική εξαίρεση ένα μικρό τμήμα στο βορρά που ελέγχεται από τους Κούρδους. Στην εικόνα προστίθεται η προέλαση των τελευταίων ημερών στην ιρακινή πλευρά, στο Ραμάντι.