Με τις "ευλογίες" των ΗΠΑ η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί έναν νέο κουρδικό σχηματισμό στα νότια σύνορά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ παρουσία του Τζο Μπάιντεν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί έναν νέο κουρδικό σχηματισμό στα νότια σύνορά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Γιλντιρίμ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας PYD δεν πρέπει να κινηθεί προς τα δυτικά του Ευφράτη, πράγμα για το οποίο ο Μπάιντεν είπε «αν μετακινηθούν, δεν θα έχουν την υποστήριξή μας».

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις επαφές του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Άγκυρα. Ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Γιλντιρίμ, θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Γιλντιρίμ, η οποία είχε διάρκεια 3,5 ωρών, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στο θέμα της Συρίας, στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την 15η Ιουλίου στην Τουρκία, αλλά και στο Κυπριακό.

Για το ζήτημα της Συρίας, ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι η Τουρκία επιμένει στη θέση ότι «πρέπει να εμποδιστεί η δημιουργία συνθηκών που θα προσφέρουν πλεονέκτημα σε κάποια εθνοτική ομάδα. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί στα νότια σύνορά της έναν κουρδικό σχηματισμό».

Αναφερόμενος στην επιχείρηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός της εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) από την πόλη Μάνμπιτζ της Συρίας από τις δυνάμεις του PYD και τόνισε ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την πόλη Τζαράμπλους της Συρίας. Έτσι, είπε ο Γιλντιρίμ, «ξεκίνησε η επιχείρησή μας με σκοπό την ασφάλεια των συνόρων μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως οι ΗΠΑ είναι σύμφωνες με τη θέση της Τουρκίας ότι το PYD πρέπει να βρίσκεται μόνο ανατολικά του Ευφράτη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το PYD σύμμαχο εναντίον του ΙΚ, αλλά τόνισε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε μια τρομοκρατική οργάνωση με μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά το θέμα είναι τι θα κάνετε στη συνέχεια με αυτή την άλλη τρομοκρατική οργάνωση».

Επί του ίδιου θέματος ο Μπάιντεν είπε πως «έχουν ξεκαθαρίσει στα στοιχεία της περιοχής ότι δεν πρέπει να μετακινούνται στην άλλη πλευρά του ποταμού Ευφράτη. Αλλιώς δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση τη στήριξη των ΗΠΑ».

Το ερώτημα όμως που τίθεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι το PYD απελευθέρωσε την πόλη Μάνμπιτζ από το ΙΚ. Η Μάνμπιτζ βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ευφράτη.