Μεγάλα προβλήματα στα αμερικανικά αεροδρόμια από το shutdown

Το διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες στην Ουάσινγκτον είναι ένα ακόμη αεροδρόμιο στις ΗΠΑ που έκλεισε τις γραμμές ηλεκτρονικού σκαναρίσματος αποσκευών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μεγάλα προβλήματα στα αμερικανικά αεροδρόμια από το shutdown

Το διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες στην Ουάσινγκτον είναι ένα ακόμη αεροδρόμιο στις ΗΠΑ που έκλεισε τις γραμμές ηλεκτρονικού σκαναρίσματος αποσκευών, μετά τις απουσίες που καταγράφηκαν από απλήρωτους πράκτορες της αρμόδιας υπηρεσίας ασφάλειας (TSA). Το διεθνές αεροδρόμιο στο Μαϊάμι, αλλά και το αεροδρόμιο Τζορτζ Μπους στο Χιούστον, είχαν ανακοινώσει την διακοπή της λειτουργίας σημείων ελέγχου στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού απουσίας των πρακτόρων της TSA.

Στο μεταξύ, οι επιβάτες στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ατλάντας (Hartsfield-Jackson International Airport) καθυστερούσαν χθες το πρωί για περισσότερο από μία ώρα στις γραμμές του ελέγχου ασφάλειας. Οι καθυστερήσεις οφείλονταν στο γεγονός ότι είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι γραμμές ελέγχου ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου (Atlanta Journal Constitution).

‘Έχουμε λιγότερες γραμμές εξαιτίας του shutdown,” δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου της Ατλάντα στο “Politico.”

“Οι γραμμές είναι μεγάλες, αλλά υπάρχει συνεχής ροή, κινούνται,” είπε ο ίδιος.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τρεις ημέρες μετά, αφού οι πράκτορες της TSA έχασαν τις πρώτες επιταγές πληρωμής τους, από την έναρξη της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Χθες, το ποσοστό των μη προγραμματισμένων απουσιών από την αναφερόμενη υπηρεσία διπλασιάστηκε στο 7,6% σε σύγκριση με το 3,2% που είχε καταγραφεί την ίδια ημέρα του 2018.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα κατηγόρησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για τις καθυστερήσεις στις γραμμές ελέγχου αποσκευών των αεροδρομίων, αλλά και για τις απουσίες του προσωπικού ελέγχου που επικαλείται ασθένεια ή παραιτείται. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κατάσταση αυτή προκαλείται από την “παιδική άρνηση του προέδρου Τραμπ να μην ανοίγει την κυβέρνηση, εκτός κι αν γίνει το δικό του.”

“Η συνέχιση του shutdown όχι μόνο θα αυξήσει τις καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, αλλά και προκαλέσει εμπόδια στο εμπόριο, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και την ασφάλεια των πτήσεων στην περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα μία απόφαση. Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα καταλάβει ότι το να είσαι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο χρονικά shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν αποτελεί τίτλο τιμής. Θα έχει απρόσμενες αρνητικές συνέπειες κατά τους επόμενους μήνες. Μέχρι να αναγνωρίσει το λάθος του, ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να τον θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο,” εξήγησε ο Τόμας.

Παράλληλα, η μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει αναγκάσει την TSA να ακυρώσει την εκπαίδευση 323 εργαζομένων πρώτης γραμμής. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται κι εργαζόμενοι στον έλεγχο των αποσκευών. Από τις τάξεις εκπαίδευσης των εργαζομένων συνεχίζονται μόνο όσες χαρακτηρίζονται ως “αποφασιστικής σημασίας.”

Από την άλλη μεριά, 18 εκπαιδευτικές τάξεις για στελέχη εποπτείας, αλλά και την προκεχωρημένη εκπαίδευση των στελεχών της TSA έχουν διακοπεί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ίδιας υπηρεσίας.

Στο αεροδρόμιο Ντάλες, στελέχη του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιριών και της TSA, αποφάσισαν την “ενοποίηση των σημείων ελέγχου” χθες το πρωί, εξαιτίας της απουσίας του προσωπικού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της TSA Μάικλ Μπίλελο. Ο ίδιος απέδωσε τις απουσίες στις κακές καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου, ενώ παραδέχτηκε ότι το ποσοστό των απουσιών ήταν λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, όλες οι γραμμές ελέγχου αποσκευών στο αεροδρόμιο Ντάλες ξαναλειτούργησαν γύρω στο μεσημέρι, χθες.

Από την πλευρά της, η TSA έχει δηλώσει ότι η ασφάλεια των αεροδρομίων δεν θα τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παράλληλα, η ίδια υπηρεσία προσπαθεί να περιορίσει τις μισθολογικές απώλειες του προσωπικού της, υποσχόμενη την καταβολή αποζημιώσεων για την πρώτη ημέρα του shutdown, αλλά και την χορήγηση αμοιβής 500 δολαρίων την εβδομάδα, σε μορφή πρόσθετης μισθολογικής παροχής.

Τα περισσότερα αμερικανικά αεροδρόμια από την μεριά τους, αναμένουν επιδείνωση στην διαθεσιμότητα εργασίας των πρακτόρων της TSA, ενώ τόσο το αεροδρόμιο στο Μαϊάμι, όσο κι αεροδρόμια σε άλλες περιοχές έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, για την διαχείριση των γραμμών ελέγχου αποσκευών, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Μπίντγουελ (Airports Council International-North America).

Το αρμόδιο για την λειτουργία αεροδρομίων συμβούλιο στις ΗΠΑ, αλλά και οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν την TSA να βρει έναν άλλον τρόπο για την πληρωμή του προσωπικού της, στον έλεγχο ασφάλειας των αποσκευών. Θα μπορούσε π.χ. να πάρει ένα ποσοστό από το τέλος ασφάλειας επί της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου, που πληρώνουν οι επιβάτες των αεροπορικών εταιριών.

Ωστόσο, η TSA ισχυρίζεται ότι δεν έχει πρόσβαση στα χρήματα αυτά. Το Κογκρέσο λαμβάνει ετήσιο κονδύλι μεγαλύτερο από ένα δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος ασφάλειας των αεροδρομίων. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς μείωσης των ελλειμμάτων, ενώ ότι περισσεύει από αυτό, κατατίθεται στο υπουργείο των Οικονομικών, δήλωσε ο Μπίλελο στο “Politico.”

Τα προβλήματα με την καταβολή μισθών συνεχίζονται και για μία άλλη ομάδα εργαζομένων που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της εναέριας κυκλοφορίας και των αεροδρομίων, τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η ένωσή τους (the National Air Traffic Controllers Association) έχει υποβάλλει μήνυση κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μία αρχική δικαστική ακρόαση για την μήνυση αυτή, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα.

Πηγή: “Politico”

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ" 28 Οκτ 2021 | 16:15

Politico: Το τέταρτο κύμα πανδημίας "χτυπά" την Ευρώπη - Τα νέα hot spots του κορονοϊού

Ο διαδραστικός χάρτης του Politico - Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη - Ποιες χώρες πιέζονται από τη ραγδαία διασπορά της πανδημίας.

«Η ΧΡΕOΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 600 ΔΙΣ.» 28 Οκτ 2021 | 13:20

Bild για επίσκεψη Μέρκελ: Μια από τις πιο μισητές γυναίκες προσγειώνεται στην Ελλάδα

Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα στον γερμανικό Τύπο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 28 Οκτ 2021 | 09:41

Ερντογάν για τους 10 πρέσβεις: Δεν ξέρω από υποχώρηση - Εγώ είμαι πάντα στην επίθεση

"Πώς λένε πως υποχώρησα εγώ; Εγώ είμαι σε επίθεση. Στο δικό μου βιβλίο δεν υπάρχει η λέξη της υποχώρησης! Δεν το επιτρέπει η ανατροφή μου", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 27 Οκτ 2021 | 23:52

Άλεκ Μπάλντουιν: Κοροϊδεύει τον ηθοποιό ο γιος του Τραμπ - Πουλά μπλουζάκια που διακωμωδούν την τραγωδία

Την έχθρα του Άλεκ Μπάλντουιν με τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει ο γιος του, που δεν σταματά να γελοιοποιεί την τραγωδία και να κατηγορεί τον ηθοποιό για δολοφονία

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 27 Οκτ 2021 | 22:19

Πάπας Φραγκίσκος: Έκανε και την τρίτη δόση εμβολίου στο Βατικανό

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της εκστρατείας εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πράξη ευθύνης και αλτρουισμού

"ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΟΠΛΟ" 27 Οκτ 2021 | 21:35

Άλεκ Μπάλντουιν: Δεν αποκλείεται να του ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας δεν αποκλείει να ασκηθεί δίωξη στον Άλεκ Μπόλντουιν για τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 27 Οκτ 2021 | 21:09

ΠΟΥ: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα+ - Μόνο στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση

Σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ 27 Οκτ 2021 | 18:24

ΗΠΑ: Στο σκοτάδι πάνω από 600.000 νοικοκυριά από σφοδρή καταιγίδα - Χτυπά με ανέμους 140 χλμ [βίντεο]

Οι θυελλώδεις άνεμοι της καταιγίδας ξερίζωσαν πολλά δέντρα στις ΗΠΑ - "Οι μετακινήσεις δεν συστήνονται", ανέφεραν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Βοστόνης.

ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 27 Οκτ 2021 | 12:44

Εμβόλιο κορονοϊού: Για πρώτη φορά στο τραπέζι η 4η δόση από το αμερικανικό CDC

Σε εξέλιξη είναι στις ΗΠΑ η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης κατά του κορονοϊού με το CDC να βάζει στο "τραπέζι" και τέταρτη δόση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ 27 Οκτ 2021 | 10:12

Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ομάδα Αμερικανών βουλευτών καλεί τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 26 Οκτ 2021 | 23:27

Βέλγιο: "Απόλυτη καταστροφή στα νοσοκομεία αν δεν είχαμε το εμβόλιο", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι "η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμβολιάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι"

«ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» 26 Οκτ 2021 | 22:59

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια: Απαλλάχθηκε και επίσημα από τα καθήκοντά της [Εικόνες]

Όπως προβλέπεται, ο Σταϊνμάιερ ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 26 Οκτ 2021 | 20:32

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη της Γλασκώβης - Ανησυχία για την υγεία της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην Σύνοδο - Ερωτήματα για την υγεία της και επικρίσεις για το παλάτι.