Μεγάλες απώλειες για τη Μέρκελ, ακροδεξιό σοκ από το AfD

Πολιτικό σεισμό όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη προκαλεί η Πύρρειος νίκη της Μέρκελ και η επανεκλογή της στην Καγκελαρία για τέταρτη συναπτή θητεία

Μεγάλες απώλειες για τη Μέρκελ, ακροδεξιό σοκ από το AfD

Πολιτικό σεισμό όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη προκαλεί το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών με νίκη της Ανγκελα Μέρκελ και η επανεκλογή της στην Καγκελαρία για τέταρτη συναπτή θητεία, αλλά με πολύ σημαντικές απώλειες για το κόμμα της.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα 33% καταλαμβάνει το CDU, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το SPD με 20,5%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ακροδεξιά του AfD με 12.6%, το FDP με 10,7%, το Die Linke με 9,2% και οι Πράσινοι με 8,9%. κάτι που δεν μπορεί παρά να γεννά προβληματισμό και σοβαρή ανησυχία.

1. Πύρρειος νίκη για την Μέρκελ

O συνασπισμός Μέρκελ-Ζεχόφερ χάνει 9 μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2013, όπου το CDU-CSU είχε λάβει 41.5%. Επίσης ειναι το χειρότερο ποσοστό του CDU από το μακρινό 1949.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Επίσης, η Μέρκελ απέτυχε στον στόχο που το κόμμα της είχε θέσει, να φθάσει στο 40% τουλάχιστον. Αυτό κινδυνεύει να τροφοδοτήσει στους κόλπους των CDU και CSU τις επικρίσεις για τον κεντρώο προσανατολισμό της πολιτικής της. Αυτό θα περιπλέξει επίσης σοβαρά τις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια ήττα για τη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ. Ο Τζέρεμι Κλάιφ του The Economist σχολιάζει: «Πρόκειται για σημαντικό χειρότερο [αποτέλεσμα] για τη Μέρκελ απ’ ό,τι προέβλεπε οποιαδήποτε δημοσκόπηση».

2. Ο Μεγάλος Συνασπισμός... ist tot

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στον "επικήδειο" του μεγάλου Συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με το SPD του Μάρτιν Σουλτς που κυβέρνησε την χώρα για πολλά χρόνια -και με επιτυχία θα έλεγε κανείς.

Αυτός ο συνασπισμός... πέθανε (ist tot) το βράδυ της Κυριακής και η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα -μια ιστορική πανωλεθρία, καθώς καταλαμβάνουν το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας τους, από το μακρινό 1952- αποτελεί μια τόσο βαριά ήττα για το SPD ώστε σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Μάλιστα το εσωκομματικό "μπάχαλο" στο SPD συνεχίστηκε και μετά την "κρυάδα" του 20%, καθώς η Σβέζιχ δήλωσε μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πως ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του, ωστόσο λίγα λεπτά μετά ο ίδιος ο Σουλτς έσπευσε να την διαψεύσει, λέγοντας πως θα είναι ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου!

3. Αριστερά και Πράσινοι ενίσχυσαν τα ποσοστά τους

Ενισχυμένοι εμφανίζονται τόσο οι Αριστεροί του Die Linke με 8,7%, όσο και οι Πράσινοι με 9.2% -οι δε τελευταίοι επαίρονται πως κατάφεραν να κερδίσουν το δευτερο καλύτερο ποσοστό της ιστορίας τους!

4. Μετά τους Ναζί, οι... ακροδεξιοί του ΑfD

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι φυσικά το ακροδεξιό AfD, που ήδη πανηγυρίζουν για το ανέλπιστο ποσοστό που απέσπασαν.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η παράταξη της Μέρκελ "αιμορράγησε" σχεδόν 1 εκατ. ψηφοφόρους, οι οποίοι στράφηκαν προς την γερμανική ακροδεξιά, την οποία ψήφισαν το 16% των αντρών ψηφοφόρων!

Μάλιστα, το AfD είναι δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν το 26,5%, ενώ το Die Linke το 16,5% και ακολουθεί το SPD με 14,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 8% και οι Πράσινοι 6%.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ιδρύθηκε μόλις πριν 4 (!) χρόνια, το 2013, δεσμεύθηκε «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική επίδοση που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Μεγάλες απώλειες για τη Μέρκελ, ακροδεξιό σοκ από το AfD

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Την επίδοση της Ακροδεξιάς παραδέχτηκε και η ίδια η Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας την ως "πρόβλημα".

"Αποτελεί πρόβλημα η είσοδος του AfD στη Βουλή. Θα επικεντρωθούμε στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη αλλά και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Θέλουμε να κερδίσουμε πίσω τους ψηφοφόρους του ΑfD με λύσεις στα προβλήματα και καλή κριτική. Να φτιάξουμε τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια και αυτό σημαίνει να ενισχυμένη οικονομία να κρατήσουμε ισχυρή Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση. Θα προχωρήσουμε με την ησυχία μας τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα" σημείωσε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο το γεγονός ότι θα είναι εκείνη που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Το AfD απορρίφθηκε από όλες τις άλλες πολιτικές παρατάξεις και χαρακτηρίσθηκε «ντροπή για τη Γερμανία» και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Ομως αυτός είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του, όπως τον διατύπωσε η εκ των επικεφαλής του Αλις Βάιντελ: «Από το 2021 να είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε».

5. Ρυθμιστής της μετεκλογικής κατάστασης το FDP

Με 10.4% οι Φιλελέυθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ ενδέχεται να αναδειχθούν σε ρυθμιστές της μετεκλογικής διαδικασίας για την εξεύρεση συμμαχιών προς έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ. «Αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», προειδοποιεί.

Επιπλέον, οι Φιλελεύθεροι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, αν συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση, να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών ενώ η θέση τους σε σχέση με την Ελλάδα, δεν είναι και τόσο φιλική, με τον Λίντνερ να κάνει λόγο για ξεκάθαρο Grexit θεωρώντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν γίνεται να συμμετέχει στην ευρωζώνη.

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι εναντίον μιας ενδεχόμενης συμμετοχής των Φιλελέυθερων στην νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, έχει δηλώσει σε στενό του συνεργάτη πως "αν αυτή [η Μέρκελ] συνεργαστεί με το FDP, την "βάψαμε""!

6. "Τζαμάικα" ή εκλογές;

Καταρχάς, όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. ‘Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα υποχρεωθεί να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού – διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, μετά την κατάρρευση των ποσοστών της Κεντροδεξιάς από 41,5% το 2013 στο 32%.

Ένας εναλλακτικός συνασπισμός για τη Μέρκελ θα ήταν η συμμαχία «Τζαμάικα» με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ένας συνασπισμός που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το πρόβλημα είναι η σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Πράσινους, από τη μία πλευρά, και τους φιλελεύθερους, αλλά και την συντηρητικότερη πτέρυγα της πολιτικής οικογένειας της Μέρκελ από την άλλη.

Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι υποβάθμιζαν προεκλογικά την πιθανότητα ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», αλλά δεδομένου ότι ήταν εκτός κυβέρνησης για τέσσερα και 12 χρόνια αντίστοιχα, ίσως δεχθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους. Και ορισμένα μέσα ενημέρωσης φθάνουν μέχρι και στη διατύπωση της πρόβλεψης για διεξαγωγή νέων εκλογών εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 26 Ιαν 2021 | 12:12

Σφαγή ΕΕ - AstraZeneca για τα εμβόλια: "Πήρατε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ" - Σενάριο για μπλόκο στις εξαγωγές της Pfizer

Η Γερμανία υποστηρίζει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις ανακοινώσεις της AstraZeneca και της Pfizer για περικοπές στις προμήθειες. "Εμβολιαστικό εθνικισμό" καταγγέλλει το Λονδίνο.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 26 Ιαν 2021 | 09:00

Γερμανική βόμβα για το εμβόλιο της AstraZeneca: Μόνο 8% αποτελεσματικότητα στους άνω των 65 ετών - Διαψεύδει η εταιρεία

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, το εμβόλιο της AstraZeneca ;έχει πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα στις ηλικίες άνω των 65 ετών- Διαψεύδει η εταιρεία.

«ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ, ΧΙΟΝΙΖΕΙ» 25 Ιαν 2021 | 21:19

Κορονοϊός: Χάος στα σύνορα Τσεχίας-Γερμανίας - Τεράστιες ουρές για να κάνουν τεστ [Εικόνες]

Εξαντλείται η υπομονή στα σύνορα, καθώς εκατοντάδες περιμένουν να κάνουν τεστ για τον νέο κορονοϊό ώστε να περάσουν στη Γερμανία

«ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ» 25 Ιαν 2021 | 15:01

Ικανοποίηση Βερολίνου για τις διερευνητικές- Ελπίζουμε να βρεθεί καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιαν 2021 | 08:38

Επανεμφάνιση Σαμάρα με συνέντευξη στην Καθημερινή: Όχι στον διάλογο με την Τουρκία, όχι και στην Χάγη...

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως τους "περατές" τους αποτρέπεις δεν κάνεις διάλογο.

Η ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΙΟΥ 23 Ιαν 2021 | 21:00
«ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΙΜΗ» 22 Ιαν 2021 | 19:04

Στην καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη το κορυφαίο γερμανικό βραβείο έρευνας Leibniz

Με τις έρευνές της η παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη ξαναγράφει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ SPIEGEL 22 Ιαν 2021 | 15:03

"Βόμβα" από τον Γερμανό "Τσιόδρα": Φοβάμαι για 100.000 κρούσματα την ημέρα το καλοκαίρι, παρά τους εμβολιασμούς

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν φοβάται έως και 100.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως στη Γερμανία την άνοιξη και το καλοκαίρι, παρά τους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 22 Ιαν 2021 | 11:48

Πρωτοποριακή θεραπεία: Παράλυτα ποντίκια με παραπληγία περπάτησαν ξανά

Ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία κατάφερε να κάνει παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΙΟΥ 22 Ιαν 2021 | 08:12

Spiegel: Αλέξης, ο μεγαλύτερος οπαδός της Μέρκελ - Ο Ελληνας εστιάτορας στη Γερμανία που της έστησε άγαλμα

Ο μεγαλύτερος οπαδος της Ανγκελα Μέρκελ είναι Έλληνας, όπως αναφέρει το Spiegel και ακούει στο όνομα "Αλέξης".

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 13:18

Μέρκελ: Δεν εγγυώμαι την παραγωγή των εμβολίων, αλλά κάνουμε τα πάντα για να τη στηρίξουμε

"Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής", αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και την διεύρυνσή της", τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 21 Ιαν 2021 | 12:58

Ο Μένιος Φουρθιώτης ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές: Εφτιαξε... πολιτικό γραφείο [εικόνες]

Υποψήφιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να δούμε τον Μένιο Φουρθιώτη και -όπως φαίνεται- και... το γραφείο του.