X

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της ακροδεξιάς αλλά και του Μακρόν - "Βαθιά αντιδημοκρατικές" λέει η Λε Πεν

Μαζικά στους δρομους κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία αλλά και με συνθήματα κατά του Μακρόν.

Γράφει: TheToc team

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο με συνθήματα κατά της ακροδεξιάς, την ώρα που οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν, συνεχίζουν τις περιοδείες τους.

Οι αντίπαλοι της υποψήφιας για την προεδρία Μαρίν Λε Πεν επιδιώκουν να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο για να την εμποδίσουν να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, στις διαδηλώσεις τον τόνο έδωσαν τα συνθήματα που τάσσονται κατά και των δύο χαρακτηρίζοντας τους "πανούκλα" και "χολέρα".

Άλλωστε και στην προεκλογική περίοδο μέχρι τον πρώτο γύρο που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή 10 Απριλίου κυριαρχούσε σε μερίδα των ψηφοφόρων το σύνθημα "Ni Macron, ni Le Pen", "Ούτε Μακρόν, ούτε Λε Πεν".

Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει για πιθανά επεισόδια καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε περίπου 30 πόλεις.

Έρχεται "δημοκρατική αναταραχή" αν βγει η Λε Πεν, λένε οι διαδηλωτές

Στο κέντρο του Παρισιού, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της ακροδεξιάς και προειδοποιώντας για δημοκρατική αναταραχή εάν η Λε Πεν είναι η νικήτρια το βράδυ της 24ης Απριλίου.

Ένα πανό έγραφε: "Ενάντια στην ακροδεξιά. Για δικαιοσύνη και ισότητα, όχι η Λε Πεν στο Μέγαρο των Ηλησίων", το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Οι γαλλικές δυνάμεις της τάξης έκαναν σήμερα για λίγο χρήση δακρυγόνων στο Παρίσι καθώς διαδηλωτές κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιούσαν πορεία στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε Επίσης

Οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους μερικά λεπτά αργότερα.

"Βαθιά αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες" - "Το κατεστημένο είναι ανήσυχο"

Η Μαρίν Λε Πεν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την περιοδεία της στη νότια Γαλλία χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις αντιδημοκρατικές.

"Το κατεστημένο είναι ανήσυχο", είπε. "Το ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται για τα εκλογικά αποτελέσματα είναι βαθιά αντιδημοκρατικό. Λέω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους απλά να πάτε να ψηφίσετε. Είναι τόσο απλό".

Σταθερά νικητής ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 55,5% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ipsos-Sopra Steria για τα France Info και Le Parisien-Aujourd'hui En France. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14-16 Απριλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, το Σάββατο 16 Απριλίου, στην Μασσαλία.

Η συμμετοχή στις εκλογές την Κυριακή 24 Απριλίου αναμένεται να φθάσει το 72%.