Μείζον θέμα στην προεκλογική κούρσα η υγεία της Χίλαρι

Όλο και περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά ασφαλείας που είχε εξασφαλίσει το καλοκαίρι και που είχε φτάσει το 8% έχει εξανεμιστεί.

Αννα Ζαρίφη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΖΑΡΙΦΗ
Μείζον θέμα στην προεκλογική κούρσα η υγεία της Χίλαρι

“Μόνο ως θετική εξέλιξη για την υποψήφια των Δημοκρατικών μπορεί να περιγραφούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε κι αποκαλύπτει ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν την Χίλαρι Κλίντον ακόμα και λιπόθυμη πιο ικανή Πρόεδρο από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν έχει τις αισθήσεις του.”

Δυστυχώς για το Δημοκρατικό Κόμμα, το παραπάνω δεν είναι παρά ένα απόσπασμα από το κομμάτι του κωμικού Αντριου Μπόροβιτς για το περιοδικό New Yorker και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η απότομη αποχώρηση της Χίλαρι Κλίντον από την τελετή μνήμης για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, χτες στη Νέα Υόρκη, και ένα βίντεο που κυκλοφόρησε και την δείχνει να καταρρέει με τους ανθρώπους της προσωπικής της ασφάλειας να την υποβαστάζουν για να μπει στο αυτοκίνητο, μπορεί και να έγειρε την ζυγαριά υπέρ του εκκεντρικού επιχειρηματία, ο οποίος κάποτε φάνταζε ως γραφική επιλογή.

«Είχε τις αισθήσεις της»

Ο εκπρόσωπος τύπου της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον σε μια προσπάθεια να κατασιγάσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την δημοσιοποίηση του βίντεο, δήλωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας ότι η υποψήφια πρόεδρος είχε τις αισθήσεις της σε όλη την διάρκεια της μεταφοράς της με το αυτοκίνητο, όταν αποχώρησε από την τελετή μνήμης.

Ο Μπράιαν Φάλον, μιλώντας στο δίκτυο MSNBC ξεκαθάρισε ότι η υποψήφια πρόεδρος «δεν πάσχει από οτιδήποτε άλλο εκτός από πνευμονία».

Ερωτηθείς για το πότε θα επιστρέψει η κα. Κλίντον στην προεκλογική εκστρατεία της, ο Φάλον περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτό θα γίνει «αργότερα εντός της εβδομάδας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υγεία της Κλίντον βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις πλέον διχαστικές πολιτικές εκστρατείες των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ. Όμως αυτή την φορά, και παρά τις προσπάθειες της να εμφανιστεί ακμαία λίγο μετά την λιποθυμία της βγαίνοντας από το διαμέρισμα της κόρης της Τσέλσι στην Νέα Υόρκη, η παραδοχή του επιτελείου της ότι πάσχει από πνευμονία μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Στην Αμερική ιδιαίτερα, η ηλικία και η υγεία όσων τρέχουν την μακριά και δύσκολη κούρσα για τον Λευκό Οίκο, αποτελεί πάντα κεντρικό θέμα της εκστρατείας. Σε αντίθεση με πολιτικές κουλτούρες άλλων χωρών, όπου τα δεδομένα της υγείας των υποψηφίων προστατεύονται από μια παλαιομοδίτικη αίσθηση ιδιωτικότητας, στις ΗΠΑ οι πολίτες και τα Μέσα αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να ξέρουν και την παραμικρή λεπτομέρεια για την υγεία των υποψηφίων αλλά και των ίδιων των Προέδρων τους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008, ο τότε 72χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν, είχε δημοσιοποιήσει ολόκληρο τον φάκελο με τα ιατρικά αρχεία του όταν η κατάσταση του έγινε θέμα της καμπάνιας. Τα τελευταία χρόνια, ο Λευκός Οίκος δεν παραλείπει να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του Προέδρου Ομπάμα, που πάντως χαίρει άκρας υγείας.

Η πνευμονία μπορεί να εξηγεί τον μυστηριώδη βήχα των περασμένων ημερών, αποδεικνύει όμως ότι η στάση του επιτελείου της να μην παίρνει στα σοβαρά την συζήτηση ήταν επιπόλαιη.

Λίγοι πια μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο για την Χίλαρι Κλίντον. Μέχρι σήμερα η συζήτηση περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ Ρεπουμπλικανών, που είχαν πειστεί ότι η Κλίντον από καιρό κρύβει το γεγονός ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια. Μια ολόκληρη σειρά από θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορεί εδώ και μήνες, θυμίζοντας την υπόθεση με το πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα, με αναφορές σε ένα επεισόδιο οξείας γαστρεντερίτιδας κατά το οποίο λιποθύμησε, υπέστη διάσειση και στη συνέχεια βρέθηκε να έχει έναν θρόμβο στο κεφάλι, στα τέλη 2012 και στις αρχές του 2013, ενόσω ήταν επικεφαλής του Στέητ Ντιμπαρτμεντ. Με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ακόμα λίγους αλλά φωνακλάδες εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, φήμες για την κατάσταση της υγείας της και την αδυναμία να να αντεπεξέλθει στην προεδρία, που κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια σε ανυπόστατα ηλεκτρονικά μέσα βρέθηκαν στην καρδιά της εκστρατείας. Την δημόσια συζήτηση πυροδότησε κι ένα επεισόδιο βήχα από το το οποίο υπέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για μεγάλο διάστημα, το στρατόπεδο Κλίντον λίγο ως πολύ αγνοούσε την παραφιλολογία για την υγεία της, αποδίδοντας την σε κακόβουλους στρατηγικούς σχεδιασμούς του αντιπάλου. Αστεία και ειρωνικά σχόλια συνόδευαν πάντα αναφορές στις φήμες για την υγεία της. Το βίντεο που την δείχνει να καταρρέει, και μάλιστα σε μια τόσο πολιτικά και συμβολικά φορτισμένη εκδήλωση, έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η πνευμονία μπορεί να εξηγεί τον μυστηριώδη βήχα των περασμένων ημερών, αποδεικνύει όμως ότι η στάση του επιτελείου της να μην παίρνει στα σοβαρά την συζήτηση ήταν επιπόλαιη. Κι αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα εκλογικά της σχέδια. Σε μια περίοδο που η αντικειμενικότητα έχει πάρει διαζύγιο από τον πολιτικό διάλογο, το σύνολο των Αμερικανών ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο καχύποπτοι απέναντι σε μια υποψήφια, την οποία ούτως ή άλλως βλέπουν ως εκπρόσωπο του κατεστημένου στην Ουάσινγκτον.

Μείζον θέμα στην προεκλογική κούρσα η υγεία της Χίλαρι

Με το πρώτο από τα τρία προεκλογικά ντιμπέιτ των τριών υποψηφίων προγραμματισμένο για τις 26 Σεπτεμβρίου και τις εκλογές λιγότερο από δύο μήνες μακριά, στις 8 Νοεμβρίου, η ασθένεια της Κλίντον συνέβη σε μια ατυχή συγκυρία. Όλο και περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά ασφαλείας που είχε εξασφαλίσει το καλοκαίρι και που είχε φτάσει το 8% έχει εξανεμιστεί. Οι New York Times υπολόγισαν τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων την Δευτέρα μόλις στο 2% ενώ επιμέρους έρευνες δίνουν ακόμη και προβάδισμα στον Τραμπ. Εξάλλου σύμφωνα με τον δικό του ιατρικό φάκελο που έχει φροντίσει να διοχετεύσει στον Τύπο, από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα είναι ο πιο “υγιής πρόεδρος που θα εκλεγεί ποτέ”!

Μια ανθρώπινη στιγμή αδιαθεσίας της Κλίντον μπορεί να της στοιχίσει την Προεδρία και να στείλει τον απρόβλεπτο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, με συνέπειες για όλους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 26 Σεπ 2020 | 17:31

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ, λόγω συγκέντρωσης των ακροδεξιών Proud Boys

Προετοιμάζονται για επεισόδια και συγκρούσεις σε μια πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρας πολιτικής βίας.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REUTERS/ ISPOS. 25 Σεπ 2020 | 14:49

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: "Θρίλερ" σε 4 καθοριστικές πολιτείες - Από 1 έως 3 μονάδες η διαφορά Μπάιντεν - Τραμπ

Το προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι μικρό σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες.

ΕΝΑΣ 40ΧΡΟΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗΣ 25 Σεπ 2020 | 08:17

ΗΠΑ: Έβδομη εκτέλεση θανατοποινίτη σε 3 μήνες

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ένθερμα την θανατική ποινή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΜΠΕΟ 25 Σεπ 2020 | 07:55

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις "στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών"

Η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

23 Σεπ 2020 | 15:38
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ 23 Σεπ 2020 | 12:54

ΗΠΑ - Συγκλονίζει 35χρονη με κορονοϊό μετά από 100 ημέρες νοσηλείας: Είμαι εξαντλημένη, ούτε πρωινό δεν μπορώ να φτιάξω

Τραγική πρόβλεψη: Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στις ΗΠΑ θα φτάσει τις 378.000 ως το τέλος του έτους.

"ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ" 23 Σεπ 2020 | 11:01

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν και η χήρα του Τζον Μακέιν

"Είμαστε Ρεπουμπλικάνοι, ναι, αλλά Αμερικανοί πάνω απ'όλα", γράφει η χήρα του Τζον Μακέιν.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 23 Σεπ 2020 | 10:33

Εφιαλτικές διαστάσεις του κορονοϊού στις ΗΠΑ: 200.000 νεκροί και σχεδόν επτά εκατομμύρια κρούσματα

Νέα Υόρκη και Ουισκόνσιν ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας- εφιαλτική εικόνα των πόλεων.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ 22 Σεπ 2020 | 08:18

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν έχει καμία νομική σημασία ο Χάρτης της Σεβίλλης

Μια "περίεργη" ανάρτηση στο Twitter της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Κύπρου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 21 Σεπ 2020 | 11:59

Ο Ορμπάν στηρίζει ανοιχτά τον Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 08:08

Διεθνής έρευνα: Αστρονομικά ποσά ξεπλένονται επί χρόνια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ 19 Σεπ 2020 | 19:46

Σενάρια για επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

ΣΤΑ 87 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 14:41

ΗΠΑ: Πέθανε η δικαστής σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ

Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, πέθανε χθες, Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών,