Μεξικανο -Τουρκικός πόλεμος για την καλύτερη απόδραση με τούνελ

Ενας τούρκος πολιτικός κρατούμενος αμφισβητεί το ρεκόρ σκαψίματος τούνελ απόδρασης που διεκδικεί ο Μεξικάνος βαρόνος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

meksikano--tourkikos-polemos-gia-tin-kaluteri-apodrasi-me-tounel
SHARE THIS
0
SHARES

Ενας τούρκος, πρώην πολιτικός κρατούμενος ο Βεγίς Σαμί Τουρκμέν, θεωρεί ότι εκείνος κατέχει το ρεκόρ για την μακρύτερη σήραγγα που ανοίχθηκε με σκοπό την απόδραση από φυλακή και αμφισβητεί το ρεκόρ που διεκδικεί ο Μεξικάνος βαρόνος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Διάνοιξη με... μοτοσυκλέτα 

Ο Γκούσμαν απέδρασε στις αρχές Ιουλίου από την φυλακή μέσω μιας σύριγγας μήκους 1,5 χιλιομέτρων στην οποία είχε τοποθετηθεί εξαερισμός και φως. Ομως, όπως καταγγέλει ο τούρκος πρώην κρατούμενος, δεν ήταν ο Γκουσμάν αυτός που κατασκεύασε το τούνελ μέσα από την φυλακή, αλλά συνεργοί του, έξω από αυτήν. Μάλιστα όπως έχουν παραδεχθεί οι μεξικανικές διωκτικές αρχές. Οι συνεργοί του βαρώνου των ναρκωτικών κατασκεύασαν τη σήραγγα με τη βοήθεια μιας μοτοσικλέτας που είχε τοποθετηθεί πάνω σε ράγες για να μεταφέρει εργαλεία και να απομακρύνει το χώμα.

 

Ο Βεγίς Σαμί Τουρκμέν καταγγέλει τους Μεξικανούς ότι προσπαθούν να του κλέψουν την δόξα. Δηλώνει ότι το δικό του ρεκόρ είναι έγκυρο, αφού ο ίδιος με τα χέρια του κατάφερε να ανοίξει την σήραγγα μήκους 118 μέτρων και όχι συνεργάτες του από την αντίθετη κατεύθυνση.

Η πρώτη selfie από απόδραση στην ιστορία

Ο Τουρκμέν αριστερός ακτιβιστής, είχε συλληφθεί, όπως και χιλιάδες άλλοι αμέσως μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980. Φυλακίστηκε στην φυλακή Κιρσεχίρ της Ανατολίας. Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1988, ο Τουρκμέν και δύο συγκρατούμενοί του έγιναν πρωτοσέλιδο καθώς κατάφεραν να αποδράσουν έχοντας σκάψει το τούνελ μήκους 118 μέτρων. Για την εκσκαφή χρησιμοποίησαν ως εργαλεία τα μεταλλικά πόδια των κρεβατιών τους. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε 5μήνες. «Θέλαμε να εγκαινιάσουμε το τούνελ στην επέτειο από το πραξικόπημα του Εβρέν. Αλλά καταφέραμε να το τελειώσουμε 5 μέρες αργότερα» δήλωσε ο Τουρκμέν στην εφημερίδα Habertürk. Μαζί του διέφυγαν οι δύο σύντροφοί του και άλλοι 15 συγκρατούμενοι τους. Οι τρεις επικεφαλής την στιγμή της απόδρασης έβγαλαν και την πρώτη στην παγκόσμια ιστορία selfie μέσα από το τούνελ.

 

Το νέο τούνελ

Ο Τουρκμέν - που στο μεταξύ είχε γίνει διάσημος στην Τουρκία με το παρατσούκλι «Ο Τυφλοπόντικας» - προσπάθησε να διαφύγει στη Συρία, όπως έκαναν εκείνη την εποχή πολλοί αριστεροί ακτιβιστές. Συνελήφθησαν όμως και οδηγήθηκαν σε άλλη φυλακή. Εκεί άρχισαν να σκάβουν το νέο τουνελ που θα τους οδηγούσε ξανά στην ελευθερία. Εσκαβαν επί δυόμισι χρόνια, όταν ένα δικαστήριο τους ματαίωσε τα σχέδια... για καλό. «Απέμεναν μόλις 2 μέτρα όταν το εφετείο διέταξε την αποφυλάκισή μας. Ετσι εγκαταλείψαμε το τούνελ και βγήκαμε από την φυλακή χρησιμοποιώντας την κεντρική είσοδο» λέει ο Τουρκμέν κυριολεκτώντας και χαμογελώντας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook