Μεξικό: Σύντομα η έκδοση του Ελ Τσάπο στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο θέλει ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν να εκδοθεί στις ΗΠΑ «το συντομότερο δυνατόν».

meksiko-suntoma-i-ekdosi-tou-el-tsapo-stis-ipa
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο τόνισε χθες Παρασκευή από το Νταβός ότι επιθυμεί την έκδοση στις ΗΠΑ «το ταχύτερο δυνατόν» του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος συνελήφθη εκ νέου πρόσφατα στην πατρίδα του, έξι μήνες μετά τη θεαματική απόδρασή του.

Μια στρατιά δικηγόρων του Γκουσμάν προσπαθεί με όλα τα μέσα να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές, και το έχω πει δημόσια: το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει τις διαδικασίες όσον αφορά τα εγκλήματά του αλλά (...) η εντολή του είναι να επιταχύνει το έργο του για να επιτευχθεί η έκδοση το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μια στρατιά δικηγόρων του Γκουσμάν προσπαθεί με όλα τα μέσα να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Πένια Νιέτο, η οποία είχε αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του πανίσχυρου βαρόνου των ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την απόδρασή του, τελικά κίνησε τη διαδικασία, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στη φυλακή όπου οδηγήθηκε εκ νέου.

Η κυβέρνηση του Μεξικού είχε ντροπιαστεί από την κινηματογραφική απόδραση του Γκουσμάν από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας χάρη σε μια υπόγεια στοά μήκους 1,5 χλμ. την 11η Ιουλίου 2015, μόλις 17 μήνες μετά τη σύλληψή του.

Μετά την απόδρασή του, ο Γκουσμάν είχε συναντηθεί με τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Σον Πεν σε ένα κρησφύγετο στη ζούγκλα και του είχε παραχωρήσει συνέντευξη, κάτι που η μεξικανική κυβέρνηση λέει ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην επιχείρηση για τη σύλληψή του.

Ο Πεν απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό της μεξικανικής κυβέρνησης και κατηγορεί μέλη της πως προσπαθούν εσκεμμένα να τον βάλουν στο στόχαστρο του επίφοβου καρτέλ της Σιναλόα, του οποίου ο Γκουσμάν είναι το αφεντικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook