Μέρκελ: Επισήμως με Γιούνκερ, αλλά «ψήνει» Λαγκάρντ

Παρά την επίσημη στήριξη του Βερολίνου στην υποψηφιότητα Γιούκερ για την προεδρία της Κομισιόν, η Ανγκελα Μέρκελ στο παρασκήνιο φαίνεται να συζητά σοβαρά το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ.

merkel-episimws-me-giounker-alla-psinei-lagkarnt
|
SHARE THIS
0
SHARES

Καλά σχεδιασμένα παιχνίδια εντυπώσεων αλλά και ουσίας παίζει το Βερολίνο, το οποίο, με τη «διαρροή» στο Reuters σχετικά με  την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την προεδρία της Κομισιόν, επιθυμεί να τεστάρει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες κοινοτικές πρωτεύουσες με στόχο να επιβάλει τις θέσεις του.  

Μπορεί, λοιπόν, επισήμως η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να δήλωσε την Τετάρτη στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ότι «όλη η γερμανική κυβέρνηση» προωθεί την υποψηφιοτητα Γιούνκερ, ωστόσο, το παρασκήνιο είναι πολύ πλούσιο με την Κριστίν Λαγκάρντ να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Με τις κινήσεις της η Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει να αποδυναμώσει τις αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού

Εκτός από τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, επί της ουσίας, με τις κινήσεις της η Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει να αποδυναμώσει τις αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς όπως δηλώνουν κοινοτικές πηγές, ο Ντέϊβιντ Κάμερον είναι υπέρμαχος της Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία θεωρεί τον κατάλληλο «Δούρειο Ιππο» του αγγλοαμερικανικού νεοφιλελευθερισμού. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος γνωρίζει ότι οι ανησυχίες του Λονδίνου στα ζητήματα «επικουρικότητας» είναι πλήρως διασφαλισμένες και σε κάθε περίπτωση ενισχύεται η θέση του Σίτι. Με άλλα λόγια,  η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν κρύβει κινδύνους να αναπτύξει φεντεραλιστικές θέσεις τις οποίες η Μεγάλη Βρετανία απορρίπτει σε όλους τους τόνους. 

Με την ενδεχόμενη επιλογή Λαγκάρντ η Γερμανίδα Καγκελάριος μπορεί να πετύχει επίσης «με ένα σμπάρο δύο τριγώνια», καθώς υποχρεώνει τον Φρανσουά Ολάντ να απεμπολήσει το δικαίωμα να επιλέξει δικό του υποψήφιο και έτσι τελικά να επικρατήσει η λύση του Βερολίνου.

Σε αυτό «παζάρι» τα περιθώρια διαπραγματεύσεων του Παρισιού είναι ιδιαίτερα περιορισμένα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 

Σε αυτό «παζάρι» τα περιθώρια διαπραγματεύσεων του Παρισιού είναι ιδιαίτερα περιορισμένα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως λόγω της αδυναμίας της Γαλλίας να πετύχει μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2015. «Πως θα μπορούσε να αρνηθεί το Ελιζέ μια Γαλλίδα υποψήφιο για το ανώτατο αυτό ευρωπαϊκό αξίωμα και με τι επιχειρήματα θα μπορούσε να επιβάλει τον πρώην υπουργό οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ως επίτροπο;», σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες.

Με την επιλογή Λαγκάρντ η Μέρκελ πετυχαίνει ακόμα να μην έχει  Σοσιαλιστή Γάλλο που να διεκδικεί θέση επιτρόπου με σημαντικό μάλιστα χαρτοφυλάκιο. Στη σημερινή Κομισιόν ο ομοϊδεάτης της Μέρκελ, ο Μισέλ Μπαρνιέ, είχε συχνά προκαλέσει εκνευρισμό στο Βερολίνο με τις προτάσεις για την τραπεζική ένωση και η Γερμανία δεν θα ήθελε αυτό να επαναληφθεί με σοσιαλιστή επίτροπο.

Στα συν της Κριστίν Λαγκάρντ περιλαμβάνεται επίσης το «Mea Culpa» του ΔΝΤ στο θέμα των πολλαπλασιαστών και τις επιπτώσεις τους στην ύφεση. Στάση η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ότι το Βερολίνο «κλείνει το μάτι» στις μνημονιακές χώρες και στέλνει θετικό μήνυμα στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος «έχει κάνει σημαία» την αλλαγή της πολιτικής της σκληρής λιτότητας. Βέβαια, οι επικριτές τονίζουν ότι ενδεχόμενη τοποθέτηση Λαγκάρντ ισοδυναμεί με τη θεσμοθέτηση της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ευρώπη. 

Πάντως, το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μανουέλ Μπαρόζο θα αποτελέσει θέμα έντονων διαβουλεύσεων στο περιθώριο της Συνόδου της G7 που θα γίνει στις Βρυξέλλες, στις διμερείς συναντήσεις που θα έχουν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook