Μέρκελ: Τι θα έκανα αν δεν είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου

Στην ίδια συνέντευξη η Καγκελάριος καλείται να φανταστεί πού θα βρισκόταν η ίδια αν δεν είχε πέσει ακόμη το Τείχος του Βερολίνου και η Γερμανία δεν είχε επανενωθεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μέρκελ: Τι θα έκανα αν δεν είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου

Για την ελευθερία έκφρασης σήμερα στην Γερμανία, την ενίσχυση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) κατά τη διάρκεια της θητείας της, για τις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στην Θουριγγία, αλλά και για την ζωή στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, τον Μπρους Σπρίνγκστιν και το …αμερικάνικο όνειρό της μιλά η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ στο περιοδικό Der Spiegel, με αφορμή την επικείμενη 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (9 Νοεμβρίου 1989).

«Η συζήτηση διεξάγεται έτσι ώστε να ορίζεται κάτι ως κοινώς αποδεκτό, το οποίο υποτίθεται ότι θέτει το όριο της ελευθερίας έκφρασης. Αλλά αυτό απλώς δεν ισχύει. Η ελευθερία έκφρασης περιλαμβάνει και την ελευθερία της αντίρρησης», δηλώνει η Καγκελάριος στο περιοδικό και προσθέτει ότι ακόμη και μια θύελλα αντιδράσεων («shitstorm») που μπορεί να προκαλέσει μια δημόσια δήλωσή της, στην δημοκρατία είναι κάτι θεμιτό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί 30 χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους στις ανατολικές περιοχές της χώρας και κυρίως σχετικά με την ενίσχυση ξενοφοβικών, λαϊκιστικών δυνάμεων όπως η AfD, η κυρία Μέρκελ εκφράζει κατανόηση καθώς επισημαίνει ότι για τους Ανατολικογερμανούς μιας συγκεκριμένης γενιάς η ζωή με την ειρηνική επανάσταση δεν ήταν πάντα εύκολη. «Ακόμη όμως και αν κάποιος είναι δυσαρεστημένος με την ιατρική περίθαλψη, με τις συγκοινωνίες, με την κρατική διαχείριση συνολικά ή ακόμη και με την ίδια του την ζωή, δεν έχει κανένα δικαίωμα στο μίσος και στην περιφρόνηση και ακόμη περισσότερο στη βία. Απέναντι σ' αυτά, δεν υπάρχει καμία ανοχή», τονίζει ταυτόχρονα. Η ίδια ζούσε στο ανατολικό Βερολίνο μέχρι τα 35 της χρόνια, οπότε και έπεσε το Τείχος και, όπως λέει, είναι Καγκελάριος όλης της Γερμανίας και θεωρεί λανθασμένη την υπόθεση ότι θα πρέπει να φροντίσει πρωτίστως τους Ανατολικογερμανούς -- «αυτή η υπόθεση οδηγεί σε απογοήτευση», λέει χαρακτηριστικά, αλλά υπενθυμίζει ότι η ειρηνική επανάσταση του 1989 και η 9η Νοεμβρίου είναι έργα κυρίως των πολιτών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. «Η άποψη για την ζωή στην ΛΔΓ εξαρτάται ασφαλώς από το πού βρίσκεται κανείς σήμερα ως Ανατολικογερμανός. Αλλά κατά βάση η εικόνα που υπάρχει είναι μάλλον δυσνόητη για τους Δυτικογερμανούς, το γεγονός π.χ. ότι και σε μια δικτατορία μπορεί κανείς να ζήσει μια επιτυχημένη ζωή, ότι κι εμείς είχαμε φίλους και οικογένειες, με τους οποίους παρά το κράτος γιορτάζαμε γενέθλια και Χριστούγεννα ή μοιραζόμασταν την θλίψη μας, φυσικά πάντα με προσοχή σε ό,τι αφορούσε την κυβέρνηση. Δεν καθόριζε την κάθε μέρα μας το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στις ΗΠΑ, αλλά μόνο στην Ουγγαρία και στην Βουλγαρία. Και επειδή κάποια κομμάτια της προσωπικής μας ζωής στην ΛΔΓ δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους Δυτοκογερμανούς, πολλοί Ανατολικογερμανοί αντιδρούν εξιδανικεύοντάς τα», εξηγεί η κυρία Μέρκελ, η οποία ωστόσο τονίζει εμφατικά ότι η 9η Νοεμβρίου του 1989 υπήρξε μια πολύ ευτυχής στιγμή στην γερμανική ιστορία.

Με το βλέμμα στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην Θουριγγία, όπου το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρίως η ενίσχυση των ποσοστών της AfD δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, η κυρία Μέρκελ απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία. Το ερώτημα που τίθεται για τον αριστερό Πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελοφ και νικητή των εκλογών είναι αν θα σχηματίσει μια νέα πλειοψηφία. «Κι εδώ έγκειται και η συμβουλή μου προς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Θουριγγία: Απλώς περιμένετε -- ίσως να μην θέλει καν να μιλήσει μαζί μας. Αλλά αν θέλει να συζητήσουμε, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε --στο κάτω κάτω είναι ο Πρωθυπουργός-- αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με συνεργασίες και συγκυβέρνηση», δηλώνει η Καγκελάριος, αναφερόμενη εμμέσως στην σπουδή του CDU να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά. Ταυτόχρονα, η 'Αγγελα Μέρκελ ασκεί δριμεία κριτική στην Αριστερά, η οποία, όπως λέει, δεν έχει ως τώρα επεξεργαστεί με ειλικρίνεια την ιστορία της στην ΛΔΓ.

Στην ίδια συνέντευξη η Καγκελάριος καλείται να φανταστεί πού θα βρισκόταν η ίδια αν δεν είχε πέσει ακόμη το Τείχος του Βερολίνου και η Γερμανία δεν είχε επανενωθεί. «Θα πραγματοποιούσα το όνειρό μου. Στα 60 μου θα είχα παραλάβει το διαβατήριό μου και θα ταξίδευα στην Αμερική», δηλώνει αναπάντεχα η 'Αγγελα Μέρκελ και εξηγεί ότι οι συνταξιούχοι είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν, αφού πια «ο σοσιαλισμός δεν τους χρειαζόταν». Οι δε γυναίκες στην ΛΔΓ συνταξιοδοτούνταν στα 60, οπότε η ίδια θα είχε ήδη αρχίσει να ταξιδεύει. «Θα έβλεπα ασφαλώς σωστά την δυτική Γερμανία. Αλλά το πρώτο μου μεγάλο ταξίδι θα ήθελα να το κάνω στην Αμερική. Λόγω του μεγέθους, της ποικιλίας, του πολιτισμού. Να δω τα Βραχώδη Όρη, να ταξιδέψω με το αυτοκίνητο ακούγοντας Μπρους Σπρίνγκστιν -- αυτό ήταν το όνειρό μου», λέει η κυρία Μέρκελ, αλλά, όταν ερωτάται αν θα ήθελε να γυρίσει την Αμερική με μια αμερικάνικη λιμουζίνα, απαντά μετριοπαθώς, όπως μας έχει συνηθίσει: «Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα αυτοκίνητα, αλλά θα έπρεπε να είναι κάτι καλύτερο από Trabant (σ.σ. το χαρακτηριστικό αυτοκίνητο της ΛΔΓ)».

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 21:58

Αποκάλυψη Μπολσονάρου: Κρύβομαι στην τουαλέτα του σπιτιού μου για να κλάψω

Ο Μπολσονάρου μίλησε, σε συνέδριο με ακροατήριο ευαγγελικών πιστών, για τις δύσκολες αποφάσεις που έχει κληθεί να πάρει.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ 15 Οκτ 2021 | 19:16

Βρετανία - Δολοφονία βουλευτή: Πολιτικοί που έπεσαν θύματα επιθέσεων - Aπο τον Έιρι Νίβιν στον Ντέιβιντ Έιμες

Η δολοφονία του Συντηρητικού βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες είναι μία από τις πολλές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί εναντίον πολιτικών στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ Η ΧΙΛΑΡΙ 15 Οκτ 2021 | 18:51

Στο νοσοκομείο με ουρολοίμωξη ο Μπιλ Κλίντον: "Αναρρώνει και γοητεύει το προσωπικό", δήλωσε o εκπρόσωπός του [Εικόνες]

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 16:31

ΗΠΑ: Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες στις 8 Νοεμβρίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους

ΣΤΟ ΕΣΣΕΞ 15 Οκτ 2021 | 16:02

Σοκ στη Βρετανία: Πέθανε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Έιμες - Τον μαχαίρωσαν [Βίντεο]

Νεκρός ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος David Amess που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία - Συνελήφθη ο δράστης

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΝΤΑΧΑΡ 15 Οκτ 2021 | 14:32

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 32 οι νεκροί και 53 οι τραυματίες από έκρηξη σε σιιτικό τζαμί [σκληρές εικόνες]

Τουλάχιστον 32 οι νεκροί και 53 οι τραυματίες από την έκρηξη σε σιιτικό τζαμί της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ 15 Οκτ 2021 | 13:23

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 υπόπτων για τρομοκρατία

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 υπόπτων για τρομοκρατία στην Τουρκία. Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις.

ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ 15 Οκτ 2021 | 12:53

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε σιιτικό τέμενος της Κανταχάρ - Τουλάχιστον 25 νεκροί

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε σιιτικό τέμενος στην επαρχία Καντάρ του νότιου Αφγανιστάν. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:34

Γαλλία: Τα σχολεία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο

Τα σχολεία στη Γαλλία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο κοντά στο λύκειο όπου δίδασκε στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν.

ΜΠΛΕΓΜΕΝΟ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΕΝΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ 15 Οκτ 2021 | 11:11

Έπιασαν πελώριο ψάρι 2 τόνων στα ανοιχτά της ισπανικής Θέουτα [βίντεο]

Τα μάτια του δεν μπορούσε να πιστέψει ο βιολόγος Ενρίκε Οστάλε, όταν αντίκρυσε ένα ψάρι "μαμούθ" μπλεγμένο στα δίχτυα ενός αλιευτικού που ψάρευε τόννους ανοιχτά της Θέουτα.

ΕΥΡΩ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ 15 Οκτ 2021 | 10:21

Τηλεσκόπιο Hubble - Σπουδαία ανακάλυψη: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Το τηλεσκόπιο Hubble ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία, αλλά μόνο στο ένα ημισφαίριο.