Μεσόγειος: Η πιο θανάσιμη διαδρομή στον κόσμο για χιλιάδες μετανάστες

Δράμα χωρίς τέλος στη Μεσόγειο για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Τουλάχιστον 3.419 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο. Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δράμα χωρίς τέλος στη Μεσόγειο για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στην «γη της επαγγελίας», την Ευρώπη.

Τουλάχιστον 3.419 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο, σε ένα χρόνο, από τον Ιανουάριο, με τον διάπλου αυτόν να έχει γίνει «η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου», ένας απολογισμός ρεκόρ. Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCP), από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από 207.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ το 2011, όταν 70.000 μετανάστες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους στη διάρκεια της εξέγερσης της αραβικής άνοιξης.

«Οι αριθμοί αυτοί συνιστούν μια νέα φάση την οποία παρακολουθούμε φέτος: βρισκόμαστε ενώπιον ενός τόξου συγκρούσεων, τις οποίες η Ευρώπη αντιμετωπίζει άμεσα», δήλωσε ο Αντριαν Εντουαρνς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Με συγκρούσεις στο νότο (Λιβύη), ανατολικά (Ουκρανία) και νοτιοανατολικά (Συρία/Ιράκ), η "Ευρώπη έχει σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων δια θαλάσσης".

Σχεδόν το 80% των αναχωρήσεων πραγματοποιείται από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και τη Μάλτα.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αυτούς που έφτασαν στην Ιταλία φέτος είναι Σύροι (60.051) καθώς η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και τουλάχιστον τριάμισι χρόνια και πολίτες της Ερυθραίας (34.561) που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να σωθούν από τη βίαιη καταστολή που εφαρμόζουν τα κρατικά όργανα, τη στρατιωτική θητεία που δεν σταματά ποτέ, την καταναγκαστική εργασία που δεν αμείβεται ούτε έχει τέλος.

Επικρίσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες

Η Ύπατη Αρμοστεία επέκρινε τη διαχείριση της μετανάστευσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζοντας λύπη που ορισμένες κυβερνήσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στη διατήρηση των αλλοδαπών έξω από τα σύνορά τους, παρά στον σεβασμό του δικαιώματος ασύλου.

«Είναι λάθος, και συγκεκριμένα κακή αντίδραση σε μια περίοδο κατά την οποία αριθμός ρεκόρ ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει από τον πόλεμο», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Όλες οι χώρες μεριμνούν για την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά οι πολιτικές πρέπει καταρτίζονται έτσι ώστε οι ανθρώπινες ζωές να μην καταλήγουν να γίνονται παράπλευρες απώλειες».

Μόνο τον Νοέμβριο, 8.000 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σωστικά πλοία διέσωσαν ακόμη στα τέλη του μήνα αυτού 320 μετανάστες που ταξίδευαν με σαπιοκάραβο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αυγούστας στη Σικελία, καθώς και 182 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάριο και μεταφέρθηκαν στο Πόρτο Εμπέντοκλε, επίσης στη Σικελία.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν, ωστόσο, το τέλος της επιχείρησης «Mare Nostrum» η οποία συνέβαλε να διασωθούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη Μεσόγειο. Η ναυτική τραγωδία στη Λαμπεντούζα το 2013 ήταν αιτία η Ιταλία να εφαρμόσει εκτάκτως την επιχείρηση αυτή, την οποία δεν ήθελε να παρατείνει μακροπρόθεσμα, καθώς δεν είχε την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της.

Ορισμένοι από αυτούς τελικά συμφώνησαν να συνδράμουν σε μια νέα επιχείρηση, την "Triton". Υπό τη διοίκηση της Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός αρμόδιος για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιοριστεί στην εποπτεία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στη Μεσόγειο.

«Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε αποτρεπτικά μέσα για να εμποδίσετε την διαφυγή ενός ανθρώπου που θέλει να σώσει τη ζωή του, παρά αυξάνοντας τους κινδύνους», δήλωσε ο Γκουτέρες.

348.000 μετανάστες στον κόσμο έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν μια θάλασσα από τις αρχές Ιανουαρίου

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα κράτη πρέπει να "επιτεθούν στις πραγματικές βαθιές αιτίες, δηλαδή να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φεύγουν, αυτό που τους εμποδίζει να ζητούν άσυλο με ασφαλέστερα μέσα, και τι μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων που ευημερούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διασφαλίζοντας ωστόσο την προστασία των θυμάτων".

Μαζί με τους μετανάστες που επιχείρησαν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, τουλάχιστον 348.000 μετανάστες στον κόσμο έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν μια θάλασσα από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταμέτρησε 540 θύματα στους 54.000 ανθρώπους που επιχείρησαν τον διάπλου του Κόλπου της Βεγγάλης στη νοτιοανατολική Ασία, με τους περισσότερους να προέρχονται από το Μπαγκλαντές και τη Βιρμανία και να έχουν προορισμό την Ταϊλάνδη ή τη Μαλαισία.

Στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τουλάχιστον 242 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Καραϊβική ο αριθμός των νεκρών ή των αγνοουμένων αυξήθηκε σε 71 στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ