FT: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Δέλτα- Τι δείχνουν οι μελέτες για Pfizer και AstraZeneca

Επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να απαντήσουν σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Πόσο καλά προστατεύουν τα τρέχοντα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Καθώς οι αυξανόμενες μολύνσεις από κορονοϊούς αναγκάζουν ορισμένες χώρες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς, οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να απαντήσουν σε ένα κρίσιμο ερώτημα: πόσο καλά προστατεύουν τα τρέχοντα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Δέλτα;

Σε ένα σημείο, οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν. Τα εμβόλια, σύμφωνα με μελέτες, εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

"Μελέτες αποτελεσματικότητας σε πραγματικές συνθήκες, με πολλά εμβόλια, δείχνουν καλή προστασία ειδικά από σοβαρές ασθένειες", δήλωσε η Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. "Η πιο σημαντική προτεραιότητα τώρα είναι η αύξηση της κάλυψης του εμβολιασμού σε όλες τις χώρες".

Διαβάστε Επίσης

Η λεγόμενη "πραγματική" ανάλυση 14.019 περιπτώσεων της παραλλαγής Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι τα εμβόλια BioNTech / Pfizer

και Oxford / AstraZeneca ήταν, αντίστοιχα, 96% και 92% αποτελεσματικά έναντι νοσηλείας, μετά από δύο δόσεις.

Αργά την Πέμπτη, η Pfizer επανέλαβε ότι πιστεύει ότι η δόση της λειτουργεί εναντίον της Δέλτα, ειδικά μετά από μια πιθανή τρίτη αναμνηστική δόση. Αλλά πρόσθεσε επίσης ότι σχεδιάζει να μελετήσει έναν εμβόλιο για τις παραλλαγές, με τις δοκιμές να ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα των δόσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή Δέλτα, με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό να έχει εμβολιαστεί πλήρως, αντικατοπτρίζεται στο τρέχον ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς με Covid-19, ο οποίος είναι στο 0,085%, 20 φορές χαμηλότερος από ό, τι στο αποκορύφωμά της πανδημίας, σύμφωνα με τον Meaghan Kall, έναν επιδημιολόγο στο PHE.

Ωστόσο, το ζήτημα αν τα εμβόλια παραμένουν εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης, και συνεπώς στη μετάδοση και στην εξάπλωσή της, είναι πιο περίπλοκο.

Τα πρώτα στοιχεία από τις πραγματικές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο διαπίστωσαν ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης με την παραλλαγή Δέλτα. Ένα μήνα αργότερα, ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε στο 79% από σκωτσέζους ερευνητές.

Καναδοί επιστήμονες το Σάββατο, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεθόδων, υπολόγισαν ότι το Pfizer ήταν 87% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό ήταν "συγκρίσιμο", ανέφεραν οι ερευνητές, με την προστασία 89% που παρέχει το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής Άλφα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Μια τέταρτη μελέτη, που συντάχθηκε από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, λεπτομέρειες της οποίας αναφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα, έδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικό κατά της λοίμωξης με τη μετάλλαξη Δέλτα, παρέχοντας μόνο 64% προστασία. Οι υπεύθυνοι υγείας της Pfizer και του Ισραήλ, ωστόσο, προειδοποίησαν γρήγορα ότι η μελέτη βασίστηκε σε προκαταρκτικά στοιχεία και σε τοπικού επιπέδου μολύνσεις, ενώ είχε και άλλες αδυναμίες που αφορούσαν στη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τα στοιχεία.

Οπως προκύπτει από το παρακάτω γραφικό δηλαδή, αν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, είναι πολύ καλά προστατευμένος από το ενδεχόμενο να εισαχθεί στο νοσοκομείο, δηλαδή να νοσήσει σοβαρά. Οι μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα ήταν στο 92% και οι μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν προστασία 93%.

1

Αν κάποιος έχει κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, είναι επίσης πολύ καλά προστατευμένος από την μετάλλαξη Δέλτα, και όπως έδειξαν οι μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία, εχει 92% προστασία από το να μην εισαχθεί σε νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη.

1

Τα ποσοστά είναι διαφορετικά, για την απλή λοίμωξη με ήπια συμπτώματα. Δηλαδή αν κάποιος έχει κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, εχει 60%- 61% πιθανότητες να μην νοσήσει, όπως έδειξαν οι μελέτες στην Αγγλία και την Σκωτία. Α

1

Και με μία μόνο δόση της AstraZeneca, υπάρχουν πολύ υψηλές πιθανότητες κάποιος να αποφύγει να πάει στο νοσοκομείο ακόμα και αν μολυνθεί. Είναι προστατευμένος σε ποσοστό από 71% έως 88%, όπως έδειξαν οι μελέτες στο Καναδά και την Αγγλία.

1

Συμπέρασμα: Ακόμα και με μία μόνο δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca, υπάρχουν πάρα πολύ καλές πιθανότητες κάποιος να αποφύγει να νοσήσει σοβαρά και να αναγκαστεί να πάει σε νοσοκομεία, με επώδυνα συμπτώματα. Είναι λιγότερο προστατευμένος όμως από το να νοσήσει με ήπια συμπτώματα και να περάσει τον κορονοϊό στο σπίτι του.

Όπως αναφέρει η FT, οι ποικίλες εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν τη δυσκολία διεξαγωγής αξιολογήσεων στον πραγματικό κόσμο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι επιστήμονες μπορούν να επιλέξουν συμμετέχοντες και να παρακολουθήσουν ποιος λαμβάνει το εμβόλιο και ποιος λαμβάνει το εικονικό φάρμακο, και στη συνέχεια να δουν ποιος μολύνεται και ποιος όχι, παρέχοντας μια σειρά δεδομένων. Μόλις ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού, οι επιστήμονες χάνουν αυτόν τον έλεγχο και άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν ποιος αρρωσταίνει, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξεύρεση σταθερών συμπερασμάτων.

"Τα δεδομένα της μελέτης για την παρατήρηση του εμβολίου δεν είναι τυχαία δεδομένα δοκιμής", έγραψε η Natalie Dean, επίκουρη καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Τα ευρήματα του Ισραήλ δεν πρέπει να "αναιρέσουν" άλλες μελέτες που έδειξαν υψηλότερη αποτελεσματικότητα εμβολίων, είπε, καθώς το μικρό μέγεθος της επιδημίας στο Ισραήλ ήταν ένας από τους διάφορους "παράγοντες" που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, για άλλα εμβόλια, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα αποτελεσματικότητας σε πραγματικές συνθήκες, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους της υγείας να βασίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Σε τέτοιες μελέτες, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το αίμα των εμβολιασμένων ατόμων για να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα μιας δόσης έναντι μιας μετάλλαξης σε ένα εργαστήριο.

Moderna, Johnson & Johnson, Sputnik V και Sinovac

Η Moderna είπε ότι το εμβόλιο της έδειξε μείωση κατά 50% στα εξουδετερωτικά αντισώματα σε εργαστηριακές δοκιμές κατά της Δέλτα, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος κορονοϊού, αλλά εξακολουθεί να περιγράφει τα αποτελέσματα ως "ενθαρρυντικά". Τα δεδομένα "ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο της Moderna προστατεύει έναντι των νέων παραλλαγών που εντοπίστηκαν", ανέφερε ο Stéphane Bancel τον Ιούνιο.

Η Johnson & Johnson, η οποία εμπορεύεται ένα εμβόλιο μίας δόσης, είπε ότι το "τσίμπημα" της προκάλεσε υψηλότερο επίπεδο δραστικότητας αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα από ό, τι στις δοκιμές κατά της μετάλλαξης Βήτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Δεν παρείχε ακριβή στοιχεία, αλλά είπε ότι το εμβόλιο προσέφερε "διαρκή προστασία" έναντι της νόσου.


Οι κατασκευαστές του ρωσικού Sputnik V δήλωσαν ότι ήταν "πιο αποτελεσματικό σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα. . . από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που δημοσίευσε αποτελέσματα σε αυτό το στέλεχος μέχρι τώρα", αλλά δεν παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό.

Αρκετοί Κινέζοι επιστήμονες έχουν πει ότι ορισμένα κινεζικά εμβόλια βρέθηκαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά λίγες λεπτομέρειες των μελετών έχουν δημοσιευτεί.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Πηγή: Financial Times

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 04 Αυγ 2021 | 17:50

Κορονοϊός: 2.856 νέα κρούσματα - Ανησυχία για τους 192 διασωληνωμένους - 16 θάνατοι

Ανησυχητικά διαμορφώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, τα οποία οδηγούν σε απαισιόδοξα συμπεράσματα και εκτιμήσεις

ΣΕ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ 04 Αυγ 2021 | 11:57

"Μάλωσε" ο Μητροπολίτης Κηφισίας τους πιστούς: Μη μου ζητάτε να μεσολαβήσω για να βρείτε κρεβάτι σε ΜΕΘ

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του μητροπολίτη Κηφισιάς Κυρίλλου ότι υπάρχουν πολίτες που του ζητούν να μεσολαβήσει για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ για ασθενείς με κορoνοϊό

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 04 Αυγ 2021 | 10:20

Παυλάκης: Η μετάλλαξη Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε διακοπές με νεροπίστολα - Lockdown η λύση

"Δυστυχώς το 4ο κύμα του κορονοϊού εξαπλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωσης το καλοκαίρι" είπε ο Γ. Παυλάκης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 04 Αυγ 2021 | 07:44

Εμβολιασμοί: Ποιοι θα χρειαστεί να κάνουν την τρίτη δόση - Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις

Προ των πυλών η απόφαση για την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό - Ποιους αφορά.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Αυγ 2021 | 19:48

Κορονοϊός: Συναγερμός στον Άγιο Νικόλαο με αύξηση 186% του ιικού φορτίου στα λύματα - 112% πάνω στον Βόλο

Αυξητικές τάσεις του κορονοϊού στα αστικά λύματα των δέκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθησαν.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 03 Αυγ 2021 | 18:31

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" με 1.168 νέα κρούσματα η Αττική και 316 η Θεσσαλονίκη - "Βουλιάζει" η Κρήτη με 343

Αυξημένα τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική. Στο "κόκκινο" Κρήτη και Ρόδος.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 03 Αυγ 2021 | 18:24

Κορονοϊός: Εκτόξευση με 3.428 νέα κρούσματα σήμερα -14 θάνατοι και 191 διασωληνωμένοι

Σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 3.428 νέα κρούσματα - Διενεργήθηκαν 103.701 τεστ με τον δείκτη θετικότητας να διαμορφώνεται στο 3,31

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 03 Αυγ 2021 | 13:56

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ - Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Με κορονοϊό 4 νοσηλευτές - Οι δύο ήταν ανεμβολίαστοι

Τα κρούσματα στην ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Μυτιλήνης έκανε γνωστά με ενημερωσή της ο Μιχάλης Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 03 Αυγ 2021 | 10:56

Έκκληση Κικίλια στους ανεμβολίαστους: Εμβολιαστείτε για τις οικογένειές σας - Τι είπε για τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους [βίντεο]

Έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιασθούν απηύθυνε ο Βασίλης Κικίλιας. Τι είπε για την επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

ΕΡΕΥΝΑ 03 Αυγ 2021 | 10:42

Κορoνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να μολυνθούμε όταν πιάνουμε χαρτονομίσματα και κέρματα

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό μέσω των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων; Τι λέει ευρωπαϊκή έρευνα.

ΤΟΚΥΟ 03 Αυγ 2021 | 10:35

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στην ελληνική αποστολή - Αποσύρθηκε η ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τρεις ακόμα αθλήτριες στην ομάδα της συγχρονισμένης κολύμβησης βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό, μετά από έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ 03 Αυγ 2021 | 08:22

Εμβόλιο - Λινού: Ποιοι μπορεί να κάνουν την 3η δόση - Πότε πρέπει να φορούν μάσκα και οι εμβολιασμένοι

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα. Επικρατεί πλέον στο 70% των κρουσμάτων. Τι λέει η Α. Λινού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

ΚΑΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 03 Αυγ 2021 | 07:47

Εμβολιασμοί: "Πάγος" στα νέα ραντεβού λόγω διακοπών - Σχέδιο επιτάχυνσης για μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Πτώση του ρυθμού εμβολιασμών λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Χθες διενεργήθηκαν μόλις 49.653. Το σχέδιο εμβολιασμού ειδικών πληθυσμών και ξενοδοχοϋπαλλήλων.