Μεταμορφώνοντας τη ζούγκλα του Αμαζόνιου

Ομάδες αρχιτεκτόνων μετμορφώνουν την ζούγκλα του Αμαζονίου χτίζοντας με φυσικά υλικά και τη συμμετοχή των κατοίκων

metamorfwnontas-ti-zougkla-tou-amazoniou
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα σχέδιο για την κατασκευή σπονδυλωτών σχολείων στα χωριά του Αμαζονίου επιλέχτηκε να είναι φέτος η εκπροσώπηση του Περού στην στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2016.

 

Παράλληλα δυο ακόμα αρχιτεκτονικοί οργανισμοί δημιουργούν έργα στη μεγάλη φυσική περιοχή της χώρας με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές, καινοτόμα ως προς την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε αρχιτέκτονες και κατοίκους, μαθητές επίσης, καθώς πρόκειται για σχολεία. 

 


Το ConstruyeIdentidad προέκυψε εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος για τις παραδοσιακές τεχνικές και την ομογενοποίηση του στυλ στην περουβιανή αρχιτεκτονική. Το έργο έχει ως στόχο να διαδώσει την καινοτομία αλλά και να εμπλέξει στην διαδικασία ακαδημαϊκούς και φοιτητές καθώς και το γενικό πληθυσμό.

 


Στις κτίσεις χρησιμοποιούνται μετά από έρευνες που διήρκεσαν χρόνια ξύλο και φύλλα φοίνικα ως δομικά υλικά. Έχουν κατασκευαστεί ήδη  τρία κτήρια (ένα κοινοτικό κέντρο, ένα καταφύγιο, και ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ενώ έχουν προταθεί νέες εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή, τη χρήση τοπικών και διαθέσιμων υλικών και τη βελτίωση της τεχνολογίας κατασκευής από ξύλο.

 

Πρόκειται για μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες έχουν κάνει μεγάλο έργο με τις κοινότητες στο Rio Negro για χρόνια. 

Η ομάδες έκαναν πολλαπλά ερευνητικά ταξίδια για να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των συστημάτων της κοινότητας στον πολιτισμό, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν την παρουσίαση συνεκτικών προτάσεων. Το πρώτο έργο απευθυνόταν στην κοινότητα, ήταν ο χώρος συνεδριάσεων ενός κοινοτικού κέντρου. 

 


Μια απλή δομή κατασκευάστηκε με βάση έξι στήλες και δικτυώματα, δίνοντας περισσότερο όγκο στο χώρο. Ήταν σημαντικό να χρησιμοποιούν τοπικά υλικά, όπως φύλλα φοίνικα για ένα μέρος της οροφής και τα πάνελ που λειτουργούν ως έπιπλα.

 

Μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση, η οργάνωση αυτή όχι μόνο δημιουργεί συμμετοχικές διαδικασίες που οδηγούν σε αρχιτεκτονικά έργα, αλλά δημιουργεί επίσης σχέδια δράσης για την κατασκευή παρακολούθηση και ανάπτυξη της κοινότητας, χτίζοντας σχολεία και κοινόχρηστα κτίρια.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook