#MeToo και στην Κύπρο με βροχή καταγγελιών: Συγκλονιστικές μαρτυρίες σε βάρος πολιτικού και ιερωμένου [Βίντεο]

Πληθαίνουν και στην Κύπρο οι φωνές γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πληθαίνουν και στην Κύπρο οι φωνές γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις από άντρες με εξουσία, οπως σημειώνει και η DW.

Οι αποκαλύψεις στην Κύπρο άρχισαν όταν η ολυμπιονίκης στην σκοποβολή Άντρη Ελευθερίου κατήγγειλε περί τα τέλη Ιανουαρίου ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση σε δύο περιπτώσεις από παράγοντα του Κυπριακού Αθλητισμού. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις καταγγελίες αθλητριών που αφορούσαν την σεξουαλική παρενόχληση τους από προπονητές. Οι φάκελοι των υποθέσεων βρίσκονται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος θα αποφασίσει για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

#MeToo και στην Κύπρο με βροχή καταγγελιών: Συγκλονιστικές μαρτυρίες σε βάρος πολιτικού και ιερωμένου [Βίντεο]

Καταγγελίες εις βάρος πολιτικού

Οι καταγγελίες επεκτάθηκαν και στον χώρο της πολιτικής, όταν μία γυναίκα κατήγγειλε στην Αστυνομία πως πριν μερικά χρόνια δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από πολιτικό πρόσωπο ο οποίος διετέλεσε και Ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με την καταγγελία, η σεξουαλική παρενόχληση από το πολιτικό πρόσωπο έγινε το 2013 και ενώ η καταγγέλουσα ήταν τότε 24 ετών. Η γυναίκα καταγγέλλει ότι ενώ βρισκόταν στην οικία του πολιτικού, ο ίδιος προέβη σε άσεμνες πράξεις εναντίον της. Η καταγγελία διερευνάται ήδη από την αστυνομία με την λήψη καταθέσεων από άτομα που κατονομάζονται στην καταγγελία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολιτικός αναμένεται να ανακριθεί από τις αρχές.

Σεξουαλική κακοποίηση από ιερωμένο

Αίσθηση προκαλούν και πρόσφατες καταγγελίες που εμπλέκουν και την εκκλησία της Κύπρου αφού προ μερικών ημερών γυναίκα επανέφερε καταγγελίες περί βιασμού της από υψηλόβαθμο ιερωμένο το 2011. Τότε η υπόθεση είχε αποσιωπηθεί, ωστόσο η γυναίκα επανήλθε με νέα καταγγελία η οποία διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης.

Eπιπλέον χθες η εφημερίδα "Πολίτης" δημοσιοποίησε μαρτυρία δεύτερης γυναίκας, η οποία καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο ιερωμένο.

Η μαρτυρία

"Όλα ξεκίνησαν όταν πέθανε ο παπάς μου. Ο παπάς μου πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1981. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία με την υγεία του, πέθανε νεότατος 49 χρονών. Ήμασταν σε μια γειτονιά που ο ένας ήξερε τον άλλον τότε. Στη γειτονιά μας ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, που ήταν τότε και μες στην εκκλησιαστική επιτροπή της ZZZZ. Αυτός ο επίτροπος, ο κ. ΧΧΧΧ, ήρθε και βρήκε τη μάμμα μου, περίπου έναν μήνα μετά που πέθανε ο παπάς μου, και της είπε, η ZZZZ κάθε χρόνο δίνει ένα ποσό, κάπου 200 λίρες σε ένα ορφανό.

Και εγώ εισηγήθηκα να πάει η μιτσιά σου η κόρη. Τότε πήγαινα σχολείο εγώ. Άκουσα τον. Είπα της μάμμας μου όχι δεν θέλω, εγώ δεν πάω. Δεν μου άρεσε ποτέ μου να μου δίνει ο άλλος κάτι, δεν το είχα συνήθειο. Με έπιασε με το καλό ο κ. ΧΧΧΧ, ‘δεν πειράζει μάνα μου, να πας, αγοράζεις και τα βιβλία σου, κάνεις ιδιαίτερα’. Για να μην τα πολυλογώ, με έπεισαν. Είπε μας ο κ. ΧΧΧΧ ότι θα σας πω πότε θα μου πει (ο ανώτερος κληρικός) ότι θα πας και είπα οκ".

Η πρώτη επίσκεψη

"Πήγα τελικά μια μέρα που μου είπε ο κ. ΧΧΧΧ, είχε και άλλους που εργάζονταν στη ΖΖΖΖ εκείνη την ημέρα που πήγα. Όταν έφθασα, με έστειλε κάποιος πάνω στον ΨΨΨΨ (τον ανώτερο κληρικό). Του συστήθηκα, μου συστήθηκε, είπαμε το ιστορικό, τα προβλήματα του σπιτιού, είπαμε ότι πάω σχολείο, σε ποιο σχολείο πάω κ.λπ, και μου είπε ‘όπως σου είπε και ο κ. ΧΧΧΧ, έχουμε περίπου 200 λίρες που τις δίνουμε σε ένα ορφανό’. Του είπα ‘ευχαριστώ, εν τζιαι…’. ‘Όι, όι, αφού σε συστήνει ο κ. ΧΧΧΧ και σε ξέρει, σίγουρα θα τα έχεις ανάγκη’, λαλεί μου. ‘Αλλά θα σου πω πότε θα σου τα δώσω’, πρόσθεσε. Τον ευχαρίστησα και έφυγα. Μου ζήτησε και του έδωσα το τηλέφωνο του σπιτιού μας, τότε είχαμε μόνο σταθερά στο σπίτι".

Τα Σάββατα

"Μου τηλεφώνησε να πάω ένα απόγευμα Σαββάτου. Ήμουν εντελώς άβγαλτη, ήμουν του σπιτιού, ούτε σχέση είχα ούτε τίποτε, ήταν αρχές του ’80 – άλλες εποχές. Λέω της μάνας μου ‘μα να πάω Σάββατο απόγευμα, ποιος θα μου ανοίξει;’ Λέει η μάνα μου ‘για να μας πει να πας Σάββατο, σημαίνει ότι πρέπει να πας Σάββατο’. Πήγα, χτύπησα το κουδούνι, άνοιξε μου ο ίδιος, ανεβήκαμε μαζί τη σκάλα, πήγαμε πάνω… να κάτσουμε να τα ξαναπούμε, επανάληψη, τα ίδια που είπαμε και την άλλη φορά. Έκατσα άκρη-άκρη του καναπέ και περίμενα να τον δω να κάθεται στο γραφείο του. Ήμουν ντυμένη με μαύρα ρούχα, μια μακριά πλισέ φούστα και μπλούζα ζιβάγκο και σακκάκι. Μου λέει, επειδή ακόμα δεν κανονίστηκε η κουβέντα με τα χρήματα, διότι είναι μέσω της επιτροπής που θα γίνει και διάφορες δικαιολογίες. Του λέω ‘εντάξει, όταν θα είστε έτοιμος και εάν δεν γίνεται δεν πειράζει’. Κάτι όμως δεν μου άρεσε στη συμπεριφορά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μου το έκανε 4-5 φορές, απλώς με έπαιρνε εκεί για να λέμε τα ίδια, και καθόταν δίπλα μου στον καναπέ. Σιερούθκια, αγκαλίτσες, να αγγίζει πάνω στα πόδια μου, καταλαβαίνεις. Μου έδειχνε φωτογραφίες από διάφορους τόπους που πήγαινε στο εξωτερικό, με ωραιότατες κοπέλες, καυτές κοπέλες, και αυτός χωρίς τα ράσα, σε τελεφερίκ κ.λπ. Της έλεγα της μάνας μου, ‘αυτός ο άνθρωπος δεν μου αρέσει, δεν θέλω να ξαναπάω, δεν ξέρω να σου το εξηγήσω, αλλά δεν μου αρέσει και δεν θέλω να ξαναπάω’. Η μάνα μου άρχιζε τα ‘τι θέλεις να πεις, είναι ΨΨΨΨ, άνθρωπος του Θεού, αντράπουν και λλίον’. Δεν καταλάβαινε τι της έλεγα. Μου έλεγε ότι μας τον σύστησε ο κ. ΧΧΧΧ κ.λπ. Σιωπούσα".

Η τελευταία φορά

"Μου ξανατηλεφώνησε ένα άλλο Σάββατο. Με περίμενε πίσω από την πόρτα, πριν να χτυπήσω την πόρτα, αυτή άνοιξε. Αγκαλιές μέχρι να βγούμε τη σκάλα πάνω. Άρχισα να μπαίνω στο νόημα. Πήγαμε στο γραφείο του, έκλεισε την πόρτα αυτόματα. Είχε ένα κουμπί στο γραφείο του που άνοιγε και έκλεινε αυτόματα την πόρτα, από μακριά. Κάτσαμε, πάλι ξανά τα ίδια, για το σχολείο, τα προβλήματα… και σε κάποια φάση όπως καθόταν δίπλα μου, εκούντησε με και έπεσα πίσω στον καναπέ και έπεσε από πάνω μου. Άρχιζα και φώναζα, στρίγκλιζα, κλοτσούσα όπου έφτανα, ήταν πολύ σωματώδης [παραλείπονται οι λεπτομέρειες]. Έφυγα κλαίγοντας, δεν έβλεπα τον δρόμο από τα δάκρυα, δεν ξέρω πώς έφθασα περπατητή στο σπίτι. Δεν μπορούσα να μιλήσω στη μάνα μου, με έπιασε αμόκ, φώναζα και έκλαιγα συνέχεια, δεν μπορούσα να σταματήσω.

Η μάνα μου φώναξε του κ. ΧΧΧΧ, ήρθε, αλλά δεν μπορούσα ούτε αυτού να του μιλήσω. Ειδοποίησε τον γιο του, ο οποίος ήταν και είναι μέχρι σήμερα γιατρός. Ήρθε, μου έκανε ενέσεις για να ηρεμήσω, έβαλε τις φωνές, και της μάνας μου και του πατέρα του, γιατί με έστειλαν σε αυτόν τον άνθρωπο -γιατί είχε άκουσμα- και τους είπε ‘εάν πάθει κάτι η μιτσιά αλίμονό σας και τους δυο’. Η εικόνα είναι καθαρή μπροστά μου, δεν σβήνονται από μέσα σου αυτά τα πράγματα, είναι αποκρουστική η αίσθηση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κασέτα

"Ο ΨΨΨΨ (ο υψηλόβαθμος ιερωμένος) συνέχισε και έπαιρνε τηλέφωνα στο σπίτι. Μια φορά το απάντησε η μάνα μου και του είπε ‘εάν δεν σταματήσεις, θα σε καταγγείλω στην Αστυνομία και θα βάλω να σε ξιουρίσουν’. Έχω μια αδελφή -τότε ήταν αρραβωνιασμένη- η οποία έχει την ίδια φωνή με μένα. Τον πήρε τηλέφωνο μετά από μερικές μέρες, από διπλή συσκευή, και έκανε η αδελφή μου ότι ήμουν εγώ και ότι ήμουν μετανοημένη και ήθελα να ξαναβρεθούμε. Τον ηχογράφησε ο γαμπρός μου.

Της έλεγε γλυκόλογα -νόμιζε ότι ήμουν εγώ- και ‘μαζί μου θα περάσεις ωραία και θα βγάλεις και πολλά’ και, και και… Και ο γαμπρός μου την πήρε τότε την κασέτα σε μια εφημερίδα, αλλά του είπαν ότι δεν είναι ατράνταχτο στοιχείο για το δικαστήριο. Του ζήτησαν φωτογραφία. Δεν θέλω τίποτε, απλώς ήθελα να πω την ιστορία μου, να ενισχύσω αυτό που είπε και η άλλη γυναίκα. Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες ιστορίες. Τότε ήθελα να γίνει κάτι, αξία είχε να τιμωρηθεί τότε".

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων ημερών ο ιερωμένος θα κληθεί για ανάκριση σε σχέση με τις δύο υποθέσεις.

Καταγγελίες κατά σκηνοθέτη

Σύμφωνα με τον "Πολίτη" υπό διερεύνηση βρίσκονται και καταγγελίες ηθοποιών εναντίον σκηνοθέτη. Πάντως η αστυνομία καθημερινώς λαμβάνει τηλεφωνήματα από γυναίκες που ζητούν πληροφορίες για το πως θα μπορούσαν να κάνουν καταγγελίες.

Πηγή: DW, Πολιτης, SigmaLive

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 27 Φεβ 2021 | 18:03

Κύπρος: Ξεφεύγει η κατάσταση με το "El Diablo" - Άνδρας μπούκαρε στο ΡΙΚ και επιτέθηκε σε δημοσιογράφο [Βίντεο]

Μείζονες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει στην Κύπρο το "El Diablo", το τραγούδι που θα εκπροσωπήσεο τη χώρα στην Eurovision.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΘΥΤΕΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ 27 Φεβ 2021 | 11:25

Συγκλονίζει η Αγγελική Λάμπρη: Νομίζω ήρθε η ώρα οι θύτες να φοβηθούν πάρα πολύ και να κρυφτούν [βίντεο]

"Δεν μπορεί ο καθένας επειδή είναι μεγάλος καλλιτέχνης, επειδή είναι τρελός, να κάνει ό,τι του έρχεται στο κεφάλι και να είναι ανεκτό" τονίζει η Αγγελική Λάμπρη.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ 27 Φεβ 2021 | 11:07

Ο Λεωνίδας Κακούρης στηρίζει τον Σπύρο Μπιμπίλα: "Πόσο περήφανος ξύπνησα για τους συναδέλφους μου"

Την ικανοποίησή του για τον τρόπο που οι ηθοποιοί στηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΕΗ εξέφρασε ο Λεωνίδας Κακούρης.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ 26 Φεβ 2021 | 15:51

Υπόθεση Λιγνάδη: Κατέθεσε ο 37χρονος που κατηγορείται για βιασμό του Δημήτρη Άνθη - "Κάναμε σεξ και μετά..."

Έγγραφες εξηγήσεις έδωσε ο 37χρονος ηθοποιός, ο οποίος κατηγορείται από τον Δημήτρη Άνθη για βιασμό.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΙΚ 26 Φεβ 2021 | 14:17

Eurovision: Σάλος στην Κύπρο με το τραγούδι "El Diablo" - Ζητούν να αποσυρθεί γιατί είναι του... "Διαβόλου"

Την ακύρωση της κυπριακής συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision ζητούν πολίτες μέσω ψηφίσματος στο Avaaz.

ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΠΟΣΤ 26 Φεβ 2021 | 09:49

Έλενα Τζώρτζη κατά Πέτρου Φιλιππίδη: Ο άνθρωπος είναι αισχρός τσόγλανος

"Άντε να πω κι εγω τον πόνο μου για τον γλίτσα": Η ηθοποιός Έλενα Τζώρτζη τα είπε έξω από τα δόντια για τον Πέτρο Φιλιππίδη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΛΤΟΥ 26 Φεβ 2021 | 09:41

Συγκλονίζει ο ηθοποιός που καταγγέλλει τον Φιλιππίδη για ξυλοδαρμό: Ετρεμα να βγω στη σκηνή

Ο ηθοποιός Γιώργος Ψάλτου, είναι εκείνος ο οποίος κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της παράστασης "Φον Δημητράκης".

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ 25 Φεβ 2021 | 21:58

Άντριου Κουόμο: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση - Το φιλί και η πρόταση για στριπ πόκερ

Πρώην οικονομική σύμβουλος του Κουόμο η γυναίκα που τον κατήγγειλε.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ 25 Φεβ 2021 | 21:20

Μπιμπίλας: Νέες καταγγελίες- Φαίνεται θα καταθέσουμε και άλλο φάκελο στην εισαγγελία

Ο Σπύρος Μπιμπίλας γνωρίζει περιπτώσεις ηθοποιών που έχουν υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά και διστάζουν να το αναφέρουν φοβούμενοι μη χάσουν την δουλειά τους

"ΨΕΥΔΕΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ" 25 Φεβ 2021 | 20:57

Πέτρος Φιλιππίδης: Απαντά με εξώδικο στις καταγγελίες για τον ξυλοδαρμό του ηθοποιού

"Ψευδείς και συκοφαντικούς" χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς ο Πέτρος Φιλιππίδης με εξώδικό του

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ 25 Φεβ 2021 | 15:51

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ταυτίζεστε με τις αθλιότητες που διακινούν Πολάκης και Βαξεβάνης- Είστε ένα πράγμα...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να πάρει απόσταση από το δίδυμο Πολάκη- Βαξεβάνη

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΝΟΣ, ΘΥΜΟΣ, ΘΛΙΨΗ» 25 Φεβ 2021 | 14:40

Η Παναγιώτα Βλαντή "καρφώνει" τον Κώστα Σπυρόπουλο: Με παρενόχλησε σεξουαλικά όπως την Μπότση και τη Λάμπρη

"Δεν γινόταν να μη ταχθώ με αυτά τα κορίτσια, γιατί ζήσαμε το ίδιο πράγμα" τονίζει η Παναγιώτα Βλαντή.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 25 Φεβ 2021 | 13:33

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Καταδικάστε τις χυδαιότητες, αποδείξτε ότι Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης δεν είναι το ίδιο...

H συζήτηση στη Βουλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου - Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.