Μια ανάσα από το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ο Ντόναλντ Tραμπ

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νικητής των προκριματικών σε πέντε βορειοανατολικές πολιτείες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μια ανάσα από το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ο Ντόναλντ Tραμπ

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νικητής των προκριματικών σε πέντε βορειοανατολικές πολιτείες, ενισχύοντας ουσιαστικά την πολιτική δυναμική του και υλοποιώντας ένα σημαντικό πολιτικό βήμα προς την τελική ευθεία του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ο Τραμπ νίκησε τους συνυποψηφίους του Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ, στην Πενσιλβάνια (56,7%, 17 εκλέκτορες) στο Μέριλαντ (54,4%, 35 εκλέκτορες) στο Κονέκτικατ (57,7%, 28 εκλέκτορες) στο Ροντ Αϊλαντ (63,8%, 9 εκλέκτορες), αλλά και στο Ντέλαγουερ (60,8%, 16 εκλέκτορες). Πηγή: AP

Ο Τεντ Κρουζ εξασφάλισε το 21,6% του ποσοστού των ψήφων στην Πενσυλβάνια, το 18,9% στο Μέριλαντ, το 11,7% στο Κονέκτικατ, το 10,4% και έναν εκλέκτορα στο Ροντ Αϊλαντ, αλλά και το 15,9% των ψήφων στο Ντελάγουερ.

Μια ανάσα από το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ο Ντόναλντ Tραμπ

Ο Τζον Κέισικ πήρε το 19,4% των ψήφων στην Πενσιλβάνια, το 23% των ψήφων στο Μέριλαντ, το 28,5% των ψήφων στο Κονέκτικατ, το 24,4% των ψήφων και 5 εκλέκτορες στο Ροντ Αϊλαντ, αλλά και το 20,4% των ψήφων στο Ντέλαγουερ.

Έτσι, από τη χθεσινή προκριματική διαδικασία ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε 105 εκλέκτορες, ο Τζον Κέισικ 5 εκλέκτορες και ο Τεντ Κρουζ έναν εκλέκτορα στο Ροντ Αϊλαντ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πύργο του στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι είναι η ώρα για τους Κρουζ και Κέισικ να εγκαταλείψουν τον προεκλογικό αγώνα προκειμένου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ενωθεί πίσω από την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ώστε ο ίδιος να διαδεχτεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. “Θεωρώ τον εαυτό μου ως τον πιθανό προεδρικό υποψήφιο. Φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Μια ανάσα από το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ο Ντόναλντ Tραμπ - εικόνα 2

Τα αποτελέσματα των χθεσινών προκριματικών κύκλων για τους Ρεπουμπλικάνους είναι ενδεικτικά για την προεκλογική αναμέτρηση την επόμενη εβδομάδα στην Ιντιάνα, όπου ο Τραμπ φαίνεται να έχει μικρό προβάδισμα, ενώ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Μπόμπι Νάιτ, πρώην προπονητή μπάσκετ στο τοπικό πανεπιστήμιο.

Παρά το γεγονός ότι σε πρακτικό πολιτικό επίπεδο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την τελική επιλογή προεδρικού υποψηφίου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα περιορίζει το ενδεχόμενο μιας ανοιχτής κεντρικής διάσκεψης του κόμματος τον Ιούλιο, η οποία θα κληθεί να εκλέξει τον προεδρικό υποψήφιο. Από την άλλη μεριά, μια τέτοια εξέλιξη συνιστά και τη μοναδική περίπτωση επιλογής για το προεδρικό χρίσμα τόσο για τον Κρουζ, όσο και για τον Κέισικ.

“Πρέπει να εγκαταλείψουν την προεκλογική κούρσα γιατί απλά, δεν έχουν καμία πιθανότητα νίκης,” δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση του περιοδικού “Time” στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο Τεντ Κρουζ έχει στρέψει την προεκλογική προσοχή του, στον προκριματικό κύκλο που θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Ιντιάνα, ενώ σε ομιλία του στην αναφερόμενη πολιτεία χθες το βράδυ τόνισε: “Σήμερα το βράδυ, η προεκλογική εκστρατεία επιστρέφει σε πιο φιλικό για εμάς έδαφος,” δήλωσε ο Γερουσιαστής από το Τέξας στο Νάιτστάουν, όπου και μίλησε εντός ενός σχολικού συγκροτήματος γυμνασίου.

Ωστόσο, η πολιτική κίνηση κατά το Ντόναλντ Τραμπ (#NeverTramp) την οποία συγκροτούν ηγετικοί κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλώνει ότι η πορεία του Τραμπ προς τη συγκέντρωση των 1.237 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να λάβει το προεδρικό χρίσμα, παραμένει δύσκολη. “Μόλις πέρασε από το πιο φιλικό για τον ίδιο γεωγραφικό κομμάτι των βορειοανατολικών πολιτειών. Πηγαίνοντας προς την αμερικανική Δύση, η ικανότητά του να διατηρήσει το προβάδισμα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη,” δήλωσε η ομάδα.

Παράλληλα, Κρουζ και Κέισικ κινούνται προς την οργάνωση πολιτικής συμμαχίας κατά του Τραμπ, προκειμένου ν' αποτρέψουν ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ, κατά την πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κεντρικό συνέδριο του Ιουλίου.

Νίκη της Χίλαρι- Μάχη έως την τελευταία ψήφο για τον Σάντερς

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε στην Πενσιλβάνια το 55,6%, 91 εκλέκτορες, στο Μέριλαντ το 63% και 53 εκλέκτορες, στο Κονέκτικατ το 51,7% και 27 εκλέκτορες, στο Ροντ Αϊλαντ το 43,3% και 11 εκλέκτορες και στο Ντέλαγουερ το59,8% και 12 εκλέκτορες.

Από την πλευρά του, ο Μπέρνι Σάντερς εξασφάλισε ποσοστό 43,6% και 59 εκλέκτορες στην Πενσιλβάνια, 33,3% και 24 εκλέκτορες στο Μέριλαντ, 46,5% και 24 εκλέκτορες στο Κονέκτικατ, 55% και 13 εκλέκτορες στο Ροντ Αϊλαντ και ποσοστό 39,2% και 9 εκλέκτορες στο Ντέλαγουερ.

Έτσι, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε 194 εκλέκτορες, έναντι 129 εκλεκτόρων του Μπέρνι Σάντερς.

Η Κλίντον επικράτησε στο Μέριλαντ, το Ντέλαγουερ, την Πενσιλβάνια και το Κονέκτικατ, ενώ ο Σάντερς αναμένεται ότι θα κερδίσει τελικά στο Ροντ Αϊλαντ. Στη διάρκεια επινίκιας ομιλίας της στη Φιλαδέλφεια η Κλίντον επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος την κατηγορεί ότι προσπαθεί να παίξει το χαρτί ότι είναι γυναίκα, στην προσπάθειά της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. “Εάν ο αγώνας για το σύστημα υγείας των γυναικών, αλλά και για μια πληρωμένη οικογενειακή άδεια, όπως και η άρση των αδικιών στην καταβολή των ημερομισθίων, σημαίνουν ότι παίζω το χαρτί της γυναίκας υποψηφίου, τότε, απλά θα συμφωνήσω”, τόνισε η Κλίντον.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η δυναμική παρουσία της Κλίντον στους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα εντείνει την άσκηση πολιτικών πιέσεων στον Σάντερς είτε προς μια ενδεχόμενη απόφασή του να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, είτε προς μία πολιτική επιλογή του, να μειώσει την πολιτική κριτική που ασκεί στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στην επινίκια ομιλία της, η Κλίντον επιχείρησε πολιτικό άνοιγμα προς τον συνυποψήφιό της δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας του Δημοκρατικού Κόμματος. “Είτε υποστηρίζετε την υποψηφιότητά μου, είτε τον Γερουσιαστή Σάντερς, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν,” τόνισε η Κλίντον, η οποία στις ομιλίες της, προσπαθεί να προσεγγίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κύκλο ψηφοφόρων.

Η Κλίντον είχε μια καθαρή πλειοψηφία 275 εκλεκτόρων πριν τους χθεσινούς προκριματικούς κύκλους, ενώ πολιτικοί αναλυτές των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι η αριθμητική πιθανότητα του Σάντερς να εξασφαλίσει την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος είναι μη ρεαλιστική.

Από την άλλη μεριά, ο Σάντερς σε ομιλία του στο Χάντιγκτον στη Δυτική Βιρτζίνια άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, καθώς η προεκλογική του εκστρατεία “φωτίζει” τις μη συμβατικές αλήθειες, για το πόσο δύσκολη έγινε σήμερα η ζωή αρκετών Αμερικανών.

“Ο βασικός λόγος που προκαλούμε τέτοιο ενθουσιασμό, είναι γιατί κάνουμε κάτι πραγματικά ασυνήθιστο για τα σημερινά πολιτικά πράγματα. Λέμε την αλήθεια,” τόνισε ο Σάντερς.

Το αποτελέσμα των χθεσινών προκριματικών κύκλων επιβεβαίωσε το πολιτικό συμπέρασμα ότι η θετική δυναμική του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο με μία αποτυχημένη πρώτη ψηφοφορία στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο. Μετά από μια αποτυχημένη πρώτη ψηφοφορία οι εκλέκτορες, έχουν δικαίωμα ν' αλλάξουν την αρχική επιλογή τους, δυνατότητα που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς, αλλά και τον τρόπο δράσης του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων που έχει εκφράσει την αντίθεσή του, για την τελική επιλογή του Τραμπ στην προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος. Είναι επίσης, γεγονός ότι ο Τραμπ είναι περισσότερο δυνατός στους ψηφοφόρους και λιγότερο πολιτικά ανεκτός στους μηχανισμούς των διεργασιών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την άλλη μεριά, γίνεται επίσης ξεκάθαρο ότι στόχος του Κρουζ και του Κέισικ δεν είναι η καθαρή αριθμητική υπεροχή τους σε αριθμό εκλεκτόρων έναντι του Τραμπ, αλλά ακριβώς η ανακοπή της πολιτικής δυναμικής του, ώστε να φτάσει κοντά στους 1.237 εκλέκτορες, αλλά να μην τους έχει εξασφαλίσει πριν από τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών φαίνεται μέχρι στιγμής η αποφασιστικότητα του Σάντερς να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι το κεντρικό συνέδριο, ενώ πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την αποφασιστικότητά του αυτή και στους οικονομικούς πόρους χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας, τους οποίους έχει ήδη συγκεντρώσει. Είναι πιθανό ότι όσο η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών εισέρχεται στην τελική ευθεία, τόσο η Κλίντον να επιλέγει έναν συνενωτικό λόγο, διαμορφώνοντας ενωτικό προφίλ, έναντι της επιλογής μιας οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στο επίπεδο των γενικών πολιτικών εξελίξεων και επιλογών στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα των χθεσινών προκριματικών επιβεβαιώνει την “αντισυστημική” επιλογή των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, έναντι της “συστημικής” επιλογής των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ 17 Οκτ 2021 | 12:27

Ο "λακωνικός" Τζο Μπάιντεν: Έχει παραχωρήσει μόλις δέκα προσωπικές συνεντεύξεις - Η σύγκριση με Ομπάμα και Τραμπ

Από την αρχή της προεδρίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραχώρησε μόλις δέκα προσωπικές συνεντεύξεις.

Η ΗΠΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ 16 Οκτ 2021 | 14:55

Δένδιας στο AP: Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας

"Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, σημειώνει ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο Associated Press.

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 Οκτ 2021 | 10:58

Διπλωματικές πηγές: Τι συζήτησαν Δένδιας και Μπλίνκεν - Διμερείς σχέσεις και Αν. Μεσόγειος επί τάπητος

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον 'Αντονι Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΕΣΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 16 Οκτ 2021 | 08:14

"Ψυχροπολεμικό" σκηνικό: Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα, λέει η Ρωσία [Βίντεο-ντοκουμέντο]

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένα από τα στρατιωτικά της σκάφη εκδίωξε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 16:31

ΗΠΑ: Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες στις 8 Νοεμβρίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 14 Οκτ 2021 | 07:40

Υπογράφεται το απόγευμα η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ από Δένδια - Σε παροξυσμό ο Ερντογάν έστειλε μπουλντόζες στα Βαρώσια

Τι θα αναφέρει η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία θα σφραγίζεται η πενταετής αμυντική συνεργασία με την χώρα μας.