Μήπως η δίαιτα με λαχανικά δεν είναι τόσο οικολογική τελικά;

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για τον οργανισμό αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη για το περιβάλλον.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για τον οργανισμό αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη για το περιβάλλον σύμφωνα με μια έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, η οποία – όσο κι αν ακούγεται παράδοξο – υποστηρίζει ότι το μαρούλι είναι τρεις φορές χειρότερο από την άποψη εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το μπέικον.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon δημοσιεύεται δύο μήνες μετά την έκθεση του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, καθώς υποστήριζε ότι το επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή τα αλλαντικά, μπορεί αν προκαλέσει καρκίνο του εντέρου.

Η αλυσίδα της ενεργειακής σπατάλης

Η έρευνα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, αν και δεν διαψεύδει άλλες έρευνες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εκτροφή ζώων, θεωρεί ότι κάποιος που καταναλώνει αυξημένες ποσότητες λαχανικών και τα φρούτων επιβαρύνει το περιβάλλον.

Αυτό που είναι καλό για την υγεία μας δεν είναι και το καλύτερο για το περιβάλλον

Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο καλλιέργειας, επεξεργασίας και μεταφοράς των τροφίμων αυτών ακόμη και την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την συντήρησή τους στα νοικοκυριά και συνεπώς προτείνουν, όχι την αντικατάσταση του κρέατος με φυτικές ίνες αλλά την μικρότερη κατανάλωση θερμίδων συνολικά.

Τονίζουν ότι εάν η πρόσληψη του ποσοστού των θερμίδων δεν μειωθεί, αλλά αντικατασταθεί απλώς το κρέας με λαχανικά τότε η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή των φυτικών ινών, θα αυξηθεί κατά 38%, η κατανάλωση του νερού στις καλλιέργειες θα αυξηθεί κατά 10% και οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα θα ανέβουν κατά 6%.

Στο μέλλον η τάση για υπερκατανάλωση κρέατς θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα

Οι ίδιοι ερευνητές θεωρούν ότι αν οι άνθρωποι καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση θερμίδων χωρίς όμως να αλλάξουν την αναλογία κρέατος και φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιό τους, οι εκπομπές ρύπων αλλά και η κατανάλωση νερού θα μπορέσουν να μειωθούν έως και 9%.

«Αυτό που είναι καλό για την υγεία μας δεν είναι και το καλύτερο για το περιβάλλον» σχολιάζει η Μισέλ Τομ, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα και τονίζει ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις μεθόδους παραγωγής φρούτων και λαχανικών αλλά και το πώς το έδαφος επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες της ανθρωπότητας.

«Γνωρίζουμε ότι παγκοσμίως υπάρχει μια υπερκατανάλωση κρέατος, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Στο μέλλον αυτή η τάση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα» προειδοποιεί ο Αντονι Φρόγκατ, του Chatham House ενός βρετανικού think tank που μελετά τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος στο περιβάλλον.

ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 20 Φεβ 2020 | 11:48

Έτσι ψήνουμε σωστά το κρέας: Τα 7 tips

Τα κάρβουνα έχουν ήδη στρωθεί και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν φωτιά. Άλλοι, λόγω της ημέρας, θα τρέξουν σε ταβέρνες, άλλοι όμως θα ψήσουν σπίτι τους.

ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Η ΣΟΦΙΑ 28 Φεβ 2020 | 15:56

Πρόσφυγες προσπάθησαν να μπουν στην Ευρώπη και από την Βουλγαρία

Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΜΗ ΑΣΠΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ 28 Φεβ 2020 | 15:16

Ορθόδοξη εκκλησία Ρουμανίας: Με πλαστικό κουταλάκι μιας χρήσεως η μετάληψη

Η ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας επιτρέπει στους πιστούς να μην ασπάζονται τις εικόνες και να χρησιμοποιούν μίας χρήσεως κουταλάκι για την μετάληψη για να αποφύγουν την μετάδοση του νέου ιού, καθώς επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην χώρα.

28 Φεβ 2020 | 15:09

Σοκάρουν οι ειδικοί: "O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία χωρίς να έχει ανιχνευθεί επί εβδομάδες"

Ερευνητές ειδικευμένου νοσοκομείου του Μιλάνου κατόρθωσαν να απομονώσουν την ιταλική εκδοχή του νέου ιού, ο οποίος "κυκλοφορούσε χωρίς να έχει ανιχνευθεί επί εβδομάδες" στην ιταλική χερσόνησο

ΝΕΚΡΟΙ 53 ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ 28 Φεβ 2020 | 14:08

Μόσχα σε Άγκυρα: Μην παραβιάζετε την εκεχειρία-Ο Συριακός στρατός έχει δικαίωμα να απαντήσει

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 53 τον αριθμό των τούρκων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιντλίμπ.

ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΩΣ ΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 28 Φεβ 2020 | 13:27

Κοροναϊός: Μειώνει κατά 30% τις πτήσεις στη Βόρεια Ιταλία η Brussels Airlines

Η θυγατρική της Lufthansa, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις πτήσεις της στη Βόρεια Ιταλία από τις 2 ως τις 14 Μαρτίου λόγω κορονοϊού.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΜΕ 28 Φεβ 2020 | 13:12

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ διαψεύδει τον Ερντογάν: Δεν υπάρχουν αναφορές για μετακίνηση μεταναστών

"Δεν έχουμε αναφορές για αλλαγή ή μετακίνηση προσφύγων προς τα σύνορα", αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ 28 Φεβ 2020 | 12:38

Κοροναϊός: Το πρώτο κρούσμα σε σκύλο- Μπήκε σε καραντίνα

Πάντως ο σκύλος δεν παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας.

ΚΙΝΑ 28 Φεβ 2020 | 10:25

Κοροναϊός: Ασθενείς είχαν μολυνθεί, κόλλησαν πάλι...αλλά βρέθηκε ότι δεν μπορούν να τον μεταδώσουν

Κίνα-κοροναϊός: Ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον ιό και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο γιατί ανέρρωσαν βρέθηκε ότι δεν μπορούν να τον μεταδώσουν

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ 28 Φεβ 2020 | 10:06

Λήξη συναγερμού: Προσγειώθηκε το αεροπλάνο που είχε ρωγμή στο παράθυρο του πιλοτηρίου

Οι πιλότοι ανέφεραν στον Πύργο Ελέγχου ρωγμή στο παράθυρο του πιλοτήριου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 28 Φεβ 2020 | 09:04

Άνοιξαν τα σύνορα ή πόλεμος προπαγάνδας από τον Ερντογάν;

Ομοφωνία και ομοβροντία από τα τουρκικά Μέσα - Εικόνες, βίντεο και πληροφορίες για άνοιγμα συνόρων - Αλήθεια ή προπαγάνδα; - Τι λέει η κυβέρνηση.