
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για τον οργανισμό αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη για το περιβάλλον σύμφωνα με μια έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, η οποία – όσο κι αν ακούγεται παράδοξο – υποστηρίζει ότι το μαρούλι είναι τρεις φορές χειρότερο από την άποψη εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το μπέικον.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon δημοσιεύεται δύο μήνες μετά την έκθεση του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, καθώς υποστήριζε ότι το επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή τα αλλαντικά, μπορεί αν προκαλέσει καρκίνο του εντέρου.
Η αλυσίδα της ενεργειακής σπατάλης
Η έρευνα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, αν και δεν διαψεύδει άλλες έρευνες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εκτροφή ζώων, θεωρεί ότι κάποιος που καταναλώνει αυξημένες ποσότητες λαχανικών και τα φρούτων επιβαρύνει το περιβάλλον.
Αυτό που είναι καλό για την υγεία μας δεν είναι και το καλύτερο για το περιβάλλον
Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο καλλιέργειας, επεξεργασίας και μεταφοράς των τροφίμων αυτών ακόμη και την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την συντήρησή τους στα νοικοκυριά και συνεπώς προτείνουν, όχι την αντικατάσταση του κρέατος με φυτικές ίνες αλλά την μικρότερη κατανάλωση θερμίδων συνολικά.
Τονίζουν ότι εάν η πρόσληψη του ποσοστού των θερμίδων δεν μειωθεί, αλλά αντικατασταθεί απλώς το κρέας με λαχανικά τότε η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή των φυτικών ινών, θα αυξηθεί κατά 38%, η κατανάλωση του νερού στις καλλιέργειες θα αυξηθεί κατά 10% και οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα θα ανέβουν κατά 6%.
Στο μέλλον η τάση για υπερκατανάλωση κρέατς θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα
Οι ίδιοι ερευνητές θεωρούν ότι αν οι άνθρωποι καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση θερμίδων χωρίς όμως να αλλάξουν την αναλογία κρέατος και φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιό τους, οι εκπομπές ρύπων αλλά και η κατανάλωση νερού θα μπορέσουν να μειωθούν έως και 9%.
«Αυτό που είναι καλό για την υγεία μας δεν είναι και το καλύτερο για το περιβάλλον» σχολιάζει η Μισέλ Τομ, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα και τονίζει ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις μεθόδους παραγωγής φρούτων και λαχανικών αλλά και το πώς το έδαφος επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες της ανθρωπότητας.
«Γνωρίζουμε ότι παγκοσμίως υπάρχει μια υπερκατανάλωση κρέατος, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Στο μέλλον αυτή η τάση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα» προειδοποιεί ο Αντονι Φρόγκατ, του Chatham House ενός βρετανικού think tank που μελετά τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος στο περιβάλλον.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr