Μιζούρι: Τι κρύβεται πίσω από την οργή των κατοίκων του Φέργκιουσον;

Οι σφαίρες στο σώμα του νεαρού Μάικλ Μπράουν έσπασαν το φράγμα της ανοχής των κατοίκων της μικρής αμερικανικής πόλης. Η οργή και η φτώχεια υπέβοσκαν χρόνια.

mizouri-ti-krubetai-pisw-apo-tin-orgi-twn-katoikwn-tou-fergkiouson
|
SHARE THIS
0
SHARES

Για ένατη μέρα η κοινότητα του Φέργκιουσον στην Πολιτεία του Μιζούρι βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Στην πόλη των 21.000 κατοίκων, η οργή δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε στις 9 Αυγούστου όταν πυροβολήθηκε από αστυνομικό ο άοπλος έφηβος Μάικλ Μπράουν. Η δολοφονία – και κυρίως με τον τρόπο που έγινε – ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των ρατσιστικών εντάσεων που υπέβοσκαν εδώ και χρόνια.

Μια πόλη μαύρων και κατώτερων πολιτών

 

Στο Φέργκιουσον, το 67% των κατοίκων είναι αφροαμερικανοί και το 29% λευκοί. Ενώ σε ολόκληρη την Πολιτεία του Μιζούρι, το μέσο οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται σε 47.333 δολάρια, στο Φέργκουσον, το ποσό πέφτει στα 37.517 δολάρια. Την περασμένη χρονιά σε διάφορα περιστατικά συνελήφθησαν 483 αφροαμερικανοί και μόνο 36 λευκοί. Αυτό το στοιχείο αποτυπώνεται και στους λόγους για τους οποίους η πόλη συγκλονίζεται καθημερινά από διαδηλώσεις.

Μαύρος και νεαρός: η απειλή για την κοινωνία

Το ζητούμενο στις κινητοποιήσεις των πολιτών είναι όχι απλώς η διαμαρτυρία για την δολοφονία του Μάικλ Μπράουν από έναν αστυνομικό. Εδώ και πολλά χρόνια η συμπεριφορά της αστυνομίας έχει δημιουργήσει την άποψη ανάμεσα στους αφροαμερικανούς, ότι τους αντιμετωπίζει ως κάτι λιγότερο από πολίτες με δικαιώματα, ότι το να είσαι μαύρος και νεαρός συνιστά απειλή για την κοινωνία και συνεπώς ότι η αστυνομία δικαιούνται να κάνει χρήση όπλων για να σταματήσει αυτόν τον πιθανό κίνδυνο.

 

Η χρήση του νόμου από την αστυνομία

Όμως δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που κάθε βράδυ οι πολίτες του Φέργκιουσον βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Είναι και το γεγονός ότι η αστυνομία, έκανε χρήση της ισχύος που της δίνουν οι νόμοι, όχι για να προστατεύσει τους πολίτες αλλά τον εαυτό της. Δηλαδή ότι προσπάθησε με κάθε τρόπο να συγκαλύψει τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν, να την δικαιολογήσει κατηγορώντας τον νεκρό για ληστεία και να προστατέψει τον αστυνομικό που τον εκτέλεσε, αρνούμενη να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook