ΜΜΕ καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές από το Podemos

Δριμύ κατηγορώ της κύριας ένωσης δημοσιογράφων στην Ισπανία κατά του Podemos ότι το συγκεκριμένο κόμμα προσπαθεί να ελέγξει τη δουλειά των δημοσιογράφων με απειλές

mme-kataggelloun-oti-dexontai-apeiles-apo-to-podemos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Δριμύ κατηγορώ της κύριας ένωσης δημοσιογράφων στην Ισπανία κατά του Podemos ότι το συγκεκριμένο κόμμα προσπαθεί να ελέγξει τη δουλειά των δημοσιογράφων με απειλές. Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως σε παρενοχλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φαίνεται ότι υπάρχει ένα γενικευμένο πλαίσιο αυξανόμενων πιέσεων κατά του Τύπου. Υπάρχει επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι δημοσιεύουν πλαστές ειδήσεις, οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας που επικρίνουν την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, όπως επίσης στην Τουρκία αλλά και στην Ουγγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος κατά του Τύπου.

Η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης (APM), καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της τις μεθόδους του Podemos βασιζόμενη στις μαρτυρίες και τις αποδείξεις που έφερε «μια ομάδα δημοσιογράφων που αισθάνονται να παρενοχλούνται και να υφίστανται πίεση από την ηγετική ομάδα του Podemos, με επικεφαλής τον (αρχηγό του κόμματος) Πάμπλο Ιγκλέσιας». Η ένωση «απαιτεί από το Podemos να εγκαταλείψει μια για πάντα αυτή τη συστηματική εκστρατεία παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία διεξάγει εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων διαφόρων μέσων ενημέρωσης, τους οποίους εκφοβίζει ή απειλεί όταν δεν συμφωνεί με τις πληροφορίες τους». Η ένωση «θεωρεί πλήρως ασυμβίβαστο με το δημοκρατικό σύστημα ένα κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, να προσπαθεί να προσανατολίσει και να ελέγξει τη δουλειά δημοσιογράφων και να περιορίσει την ανεξαρτησία τους».

Η AMP αναφέρει πως η παρενόχληση διαρκεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ σιγά σιγά παίρνει τη μορφή «προσωπικών κατηγοριών και ισχυρισμών στη διάρκεια συνεντεύξεων, πολιτικών συγκεντρώσεων ή απ' ευθείας στο Twitter», καθώς και «εκφοβιστικών τηλεφωνικών μηνυμάτων και κλήσεων».

Σε επαφή που είχε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η ένωση αρνήθηκε να γνωστοποιήσει τον αριθμό των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης που αφορά η ανακοίνωσή της και να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα. Ωστόσο είναι γνωστό πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Podemos και μέσα ενημέρωσης που το κόμμα θεωρεί εχθρικά, είναι συχνές. Έτσι τον Απρίλιο του 2016, στη διάρκεια ενός δημόσιου συνεδρίου σε πανεπιστήμιο, ο Ιγκλέσιας είχε επιτεθεί ιδιαίτερα σ' έναν δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo κατηγορώντας τον ότι, για να επιτύχει στη δημοσιογραφία, γράφει ιστορίες για το Podemos «που δεν είναι ανάγκη να είναι αληθινές». Δημοσιογράφοι είχαν βγει αμέσως από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η εκπρόσωπος του Podemos στο κοινοβούλιο, η Ιρένε Μοντέρο, αντέδρασε σήμερα προτείνοντας μια συνάντηση με την AMP, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για το γεγονός ότι η ένωση δεν απευθύνθηκε στο κόμμα. Το Podemos, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, είναι πλέον η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία και διοικεί στο πλαίσιο συνασπισμών πόλεις όπως η Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη.

Φωτό: Shutterstock

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook