X

Μοιράζει λεφτά ο Πούτιν παρά τις κυρώσεις: Ανακοίνωσε αύξηση 10% σε κατώτατο μισθό και συντάξεις

Κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ότι ο πληθωρισμός φέτος δεν θα υπερβεί το 15%.

Γράφει: TheToc team

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό κατά 10%, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν σχετίζονται όλα τα οικονομικά προβλήματα με την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ο πληθωρισμός φέτος δεν θα υπερβεί το 15%.

Διαβάστε Επίσης

"Σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές" η έκκληση Κουλέμπα από το Νταβός

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να "σκοτώσει τις ρωσικές εξαγωγές" στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ως μέσο πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

"Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό: σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές, εκτός από ορισμένα κρίσιμα προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος", είπε ο Κουλέμπα, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει "να αποκομίζει χρήματα και να "επενδύει σε μια πολεμική μηχανή που σκοτώνει, βιάζει και βασανίζει Ουκρανούς".

Κάλεσε επίσης τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

"Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης στην επιβολή των κυρώσεων. Ο πρώτος είναι να πούμε "θα επικεντρωθούμε στο πετρέλαιο και θα αναζητήσουμε τρόπους να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο", τόνισε.

Αλλά "υπάρχει κι άλλος τρόπος (...). Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται στην παγκόσμια αγορά μεταφέρεται δια θαλάσσης", συνέχισε, πιστεύοντας ότι όσοι συνεχίζουν να το κάνουν "οπουδήποτε στον κόσμο" να "αντιμετωπίζουν προβλήματα".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι παραμένει "βέβαιος" για την επίτευξη συμφωνίας για ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα, παρά το μπλοκάρισμα της Ουγγαρίας.

Ο Κουλέμπα κατήγγειλε επίσης τον ρωσικό "εκβιασμό" σχετικά με το αίτημα της Μόσχας για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

"Πρόκειται για προφανή εκβιασμό. Δεν μπορεί να βρεθεί καλύτερο παράδειγμα εκβιασμού στις διεθνείς σχέσεις. Αν κάποιος το αποδεχτεί, τότε αυτό το άτομο έχει πρόβλημα", είπε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε νωρίτερα πως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας ως προϋπόθεση για να αποτραπεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που διαφαίνεται ως αποτέλεσμα της επίθεσής της στην Ουκρανία.