Μολενμπέκ: Η βέλγικη συνοικία με τους 440 τζιχαντιστές

Το Βέλγιο βρίσκεται έτσι στην κορυφή της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου δρουν τζιχαντιστικά δίκτυα. 27 τζιχαντιστές ανά 1.000.000 κατοίκους στη χώρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μολενμπέκ: Η βέλγικη συνοικία με τους 440 τζιχαντιστές

Οι έρευνες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι οδηγούν στο Βέλγιο. Ισλαμιστική τρομοκρατία, δίκες, βία κατά αστυνομικών, περιθωριοποίηση. Η χώρα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε προπύργιο τζιχαντιστών. Μια συνοικία των Βρυξελλών, το Μολενμπέκ είναι φυτώριο νέων τζιχαντιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν προκάλεσε έκπληξη όταν ακούστηκε ότι οι έρευνες για τζιχαντιστές επικεντρώνονται σε αυτή την περιοχή.

Μολενμπέκ: Η βέλγικη συνοικία με τους 440 τζιχαντιστές

Η εγκληματικότητα στην συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή των Βρυξελλών εκτοξεύτηκε μετά την Μεγάλη Υφεση. Ακόμα και σήμερα η ανεργία αγγίζει το 30% ενώ μερικές από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες του Βελγίου δρουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 440 τζιχαντιστές ζουν στην περιοχή.

Το Βέλγιο «προπύργιο» του τζιχάντ

Άνοιξη 2014. Τρομοκρατική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο Βρυξελλών. Φθινόπωρο 2014. Δίκη του ισμαλιστικού δικτύου Sharia4Belgium. Aρχές 2015. Θανάσιμη ανταλλαγή πυρών μεταξύ βελγικής αστυνομίας και φερόμενων τζιχαvτιστών. Καλοκαίρι 2015. Αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στην ταχεία αμαξοστοιχία Thalys. Νοέμβριος 2015. Οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις συσχετίζονται με πυρήνες τζιχαντιστών που δρουν στο Βέλγιο.

Εδώ και 18 μήνες το Βέλγιο βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής Ασιέμ ελ Ντιφραουί πρόκειται για ένα καθαρά εγχώριο πρόβλημα. «Οι βελγικές αρχές έχουν χαλαρώσει πολύ τα ηνία στο θέμα της επιτήρησης και τιμωρίας των τζιχαντιστικών κύκλων. ‘Εχει χαλαρώσει η λήψη προληπτικών μέτρων, γενικότερα έχουν χαλαρώσει τα πάντα», αναφέρει ο Ντιφραουί σε συνέντευξή του στη DW. Ως βασική αιτία για την αποτυχία της βελγικής πολιτικής αποτροπής εγκλημάτων βλέπει λόγους εσωτερικής πολιτικής. «Οι Βέλγοι έχουν μια τάση αυτοαναφορικότητας. Εδώ και χρόνια ασχολούνται υπέρ του δέοντος με τη διαμάχη Βαλλόνων και Φλαμανδών, κι έτσι αφήνουν ελάχιστο χώρο για να δουν τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας», εκτιμά ο ειδικός.

Μολενμπέκ: Η βέλγικη συνοικία με τους 440 τζιχαντιστές - εικόνα 2

Mια ματιά σε στατιστικά στοιχεία δίνει μια ενδεικτική εικόνα της κατάστασης. Σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνών Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία (ICSR) με έδρα το Λονδίνο, μεταξύ 2011 και τέλη 2013 περίπου 11.000 ισλαμιστές μαχητές ταξίδεψαν με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ. Από αυτούς ένας στους πέντε επέστρεψε στη δυτική Ευρώπη. Σε απόλυτους αριθμούς στο Βέλγιο φέρεται να έφτασαν έως και 296 τζιχαντιστές. Το Βέλγιο βρίσκεται έτσι στην κορυφή της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου δρουν τζιχαντιστικά δίκτυα. Από την άλλη πλευρά στη Γερμανία, η οποία είναι οκτώ φορές μεταλύτερη πληθυσμιακά, έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 240 ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές. Στο Βέλγιο υπάρχουν, με άλλα λόγια, 27 τζιχαντιστές ανά 1.000.000 κατοίκους, γεγονός που το καθιστά προπύργιο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Από μια μικρή πόλη στον ιερό πόλεμο

Η μικρή πόλη Βερβιέ στο ανατολικό Βέλγιο έχει συμβολική αξία για τους «ζηλωτές» του Ισλάμ, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Στις αρχές του 2015 κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης της βελγικής αστυνομίας κατά υπόπτων για ισλαμιστική τρομοκρατία, δύο τζιχαντιστές που άνοιξαν πυρά κατά των αστυνομικών έχασαν τη ζωή τους. Αυτό αποτέλεσε την απαρχή ενός νέου κύματος ριζοσπαστικοποίησης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης μελέτησαν τους όρους κοινωνικής ένταξης των μουσουλμάνων στην τοπική κοινωνία της Βερβιέ, που αποτελεί μια από τις φτωχότερες πόλεις του Βελγίου. Το 15% των κατοίκων έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Συνολικά στην πόλη των 53.000 κατοίκων ζουν 117 εθνικότητες. Στη Βερβιέ υπάρχει και η μεγαλύτερη τσετσενική κοινότητα του Βελγίου, εντός της οποίας δρουν πυρήνες ακραίων ισλαμιστών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2011 οκτώ με δέκα άτομα ακραίοι ισλαμιστές από την Βερβιέ έφτασαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο Βέλγιο ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι. Ο αριθμός των ακραίων στοιχείων φαντάζει εν πρώτοις αμελητέος. Ωστόσο γεγονός είναι ότι πολλοί μουσουλμάνοι, όπως και γενικότερα μετανάστες, μαστίζονται από την ανεργία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία τα ποσοστά ανεργίας στο Βέλγιο είναι τρεις φορές υψηλότερα στα άτομα που προέρχονται και έχουν γεννηθεί σε χώρες εκτός ΕΕ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει πολλάκις ασκήσει κριτική στο Βέλγιο για ελλιπή κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών. Αυτά τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα οδηγούν κατά συνέπεια πολλούς μουσουλμάνους να ριζοσπαστικοποιηθούν. Μέχρι στιγμής πάντως το βελγικό κράτος μοιάζει μάλλον με παρατηρητή. Αν εξαιρέσει κανείς νομοθετήματα συμβολικού χαρακτήρα, όπως ο νόμος του 2011 για την απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους ή την απαγόρευση της ισλαμιστικής οργάνωσης Sharia4Belgium το 2012, η βελγική κυβέρνηση μοιάζει να αντιμετωπίζει ακόμη αμήχανα τα φαινόμενα ισλαμιστικής βίας. Σύμφωνα με τον Ασιέμ Ελ Ντιφραουί, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και το Βέλγιο θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση και να δει πιο σοβαρά την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικής πολιτικής κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Πηγή DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 21 Αυγ 2020 | 20:51

Κορονοϊός-Βέλγιο: Τεστ σε όσους επιστρέφουν από Ελλάδα

Το Βέλγιο συστήνει αυτοπεριορισμό και τεστ κορονοϊού σε όσους ταξίδεψαν στην Ελλάδα, βάζοντας την χώρα στην "πορτοκαλί" λίστα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ 20 Αυγ 2020 | 23:35

Βίντεο σοκ από το Βέλγιο: Έπαθε καρδιακή προσβολή κατά τη σύλληψή του και πέθανε

Η χήρα του θύματος περιμένει εδώ και δύο χρόνια να μάθει τι έγινε κατά τη σύλληψη του συζύγου της ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 19 Σεπ 2020 | 18:54

Ο Μακρόν καλεί την Τουρκία σε διάλογο: Η διπλωματική ανάρτησή του στα τουρκικά

"Ας προχωρήσουμε", ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος.

ΣΤΑ 87 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 14:41

ΗΠΑ: Πέθανε η δικαστής σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ

Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, πέθανε χθες, Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών,

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 19 Σεπ 2020 | 13:49

Tik Tok κατά Τραμπ: Προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη για... το μπλόκο του προέδρου

Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΤΟ ΡΟΤΣΕΣΤΕΡ 19 Σεπ 2020 | 12:31

Νέα Υόρκη: Πυροβολισμοί σε πάρτι- Δύο νεκροί και 14 τραυματίες [βίντεο]

Τα θύματα είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα ηλικίας 18-22 ετών.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΣ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 19 Σεπ 2020 | 08:44

Κορονοϊός: Μπροστά στο φάσμα του lockdown, χώρες και πόλεις στον κόσμο ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα

Σχέδια για lockdown βρίσκονται στο τραπέζι των κέντρων διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκές και μη χώρες

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ 18 Σεπ 2020 | 22:57

Μπρουνό Λεμέρ: Θετικός στον κορονοϊό ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο επειδή βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό θα μείνει σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι του

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:45

Ο κορονοϊός σαρώνει τη Γαλλία: Νέο "μαύρο" ρεκόρ - Πάνω από 13.000 κρούσματα

Επιδεινώνονται οι δείκτες του κορονοϊού στη Γαλλία - Νέα μέτρα φέρνει το ρεκόρ κρουσμάτων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS 18 Σεπ 2020 | 18:07

Γαλλοτουρκική κόντρα: Το ΝΑΤΟ θέλει να "κρύψει κάτω από το χαλί" το επεισόδιο με τις φρεγάτες

Στις "καλένδες" επιχειρεί να παραπέμψει το ΝΑΤΟ τις προκλήσεις των τουρκικών πλοίων απέναντι σε αυτά του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΔΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ 18 Σεπ 2020 | 17:56

Κορονοϊός: Στοχευμένα lockdowns φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων στη Μαδρίτη

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τις φτωχές περιοχές του νότιου τομέα της Μαδρίτης που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 18 Σεπ 2020 | 16:44

Τραμπ: Τέλος με διάταγμα το TikTok και το WeChat - Τα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια

Εντός της ημέρας το διάταγμα Τραμπ με το οποίο οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να "κατεβάζουν" τις εφαρμογές TikTok και WeChat

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ R-PHARM 18 Σεπ 2020 | 16:38

Κορονοϊός: Από τη Ρωσία το πρώτο φάρμακο - Στα φαρμακεία το "Coronavir" με συνταγή γιατρού

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του Κορονοιού που θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή.