Follow us

Μόσχα- Νεύρα για τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μακρόν - Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να πάει για...χόκεϊ, ενώ ετοίμαζε εισβολή

Για παραβίαση "διπλωματικής εθιμοτυπίας" κάνει λόγο ο Λαβρόφ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εκνευρισμό προκάλεσε στη Μόσχα η δημοσιοποίηση της συνομιλίας Πούτιν - Μακρόν μόλις τέσσερις μέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα κάνει τώρα λόγο για παραβίαση της "διπλωματικής εθιμοτυπίας". Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε προσβεβλημένος από την προβολή από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Γάλλου και του Ρώσου προέδρου, το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου 2022.

"Δεν σου κρύβω, θα ήθελα να πάω να παίξω χόκεϊ στον πάγο. Τώρα που σου μιλάω, είμαι στο γήπεδο", ήταν η εξοργιστική δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Εμανουέλ Μακρόν που προσπαθούσε να του αποσπάσει τη δέσμευση ότι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη.

Μόσχα- Νεύρα για τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μακρόν - Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να πάει για...χόκεϊ, ενώ ετοίμαζε εισβολή
Πούτιν και Μακρόν καθισμένοι στο γνωστό λευκό τραπέζι του Κρεμλίνου, λίγες μέρες πριν την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία.

Λαβρόφ: "Η διπλωματική εθιμοτυπία δεν προβλέπει μονομερείς διαρροές"

"Η διπλωματική εθιμοτυπία δεν προβλέπει μονομερείς διαρροές [τέτοιων] ηχογραφήσεων", σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ από το Βιετνάμ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

ΛΑΒΡΟΦ ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συνομιλώντας με τον Μογγγόλο ομόλογό του, έχοντας μπροστά τους σκεύος με μια σβάστικα.

Η γεμάτη ένταση τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας εννέα λεπτών μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταδόθηκε στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού France 2, το οποίο αναδεικνύει τη μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα κατηγορείται ότι προετοίμαζε τον πόλεμο παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του Πούτιν. Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκρινε ότι η Ρωσία δεν έπρεπε να ντρέπεται για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών.

"Δεν ντρεπόμαστε ποτέ"

"Πάντα διεξάγουμε τις διαπραγματεύσεις με τέτοιο τρόπο που δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε ποτέ. Λέμε πάντα αυτό που σκεφτόμαστε, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε για τα λόγια μας και να εξηγήσουμε τη θέση μας", είπε.

Ο πλήρης διάλογος μεταξύ Μακρόν και Πούτιν στις 20/02/2022

Εμανουέλ Μακρόν: Από την τελευταία μας συνομιλία, οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται και γνωρίζετε τη δέσμευσή μου και την αποφασιστικότητά μου να συνεχίσω τον διάλογο. Θα ήθελα να μου δώσετε πρώτα την ανάγνωσή σας για την κατάσταση και ίσως πολύ άμεσα καθώς και να μου πείτε ποιες είναι οι προθέσεις σας. Και μετά ήθελα να προσπαθήσω να δω αν υπάρχουν ακόμα χρήσιμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και να σας κάνω κάποιες προτάσεις.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Τι θα μπορούσα να πω; Βλέπεις μόνος σου τι συμβαίνει. Εσείς και ο καγκελάριος Σολτς μου είπατε ότι ο Ζελένσκι ήταν έτοιμος να κάνει μια κίνηση, ότι είχε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ (...) στην πραγματικότητα ο αγαπητός συνάδελφός μας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε τίποτα. Σας λέει ψέματα (...) Δεν ξέρω αν ακούσατε τη χθεσινή του δήλωση όπου έλεγε ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα.

Εμανουέλ Μακρόν: Βλαντιμίρ, το πρώτο πράγμα, δεν είπα ποτέ να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Δεν το είπα ποτέ, ούτε στο Βερολίνο, ούτε στο Κίεβο, ούτε στο Παρίσι. Είπα ότι έπρεπε να εφαρμοστούν, ότι τα συμφωνημένα πρέπει να γίνουν σεβαστά και δεν έχω την ίδια ανάγνωση με εσάς των τελευταίων ημερών.

Βλανιμίρ Πούτιν: Άκου Εμανουέλ, δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σου με τους αυτονομιστές. Έκαναν τουλάχιστον ό,τι ήταν απαραίτητο, κατόπιν επιμονής μας, για να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις ουκρανικές αρχές.

Εμανουέλ Μακρόν: Όσον αφορά αυτά που είπες, Βλαντιμίρ, πολλές παρατηρήσεις: πρώτον, οι συμφωνίες του Μινσκ παραμένουν σε ανοιχτό διάλογο μαζί σου, έχεις απόλυτο δίκιο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναμένει κανείς ότι η βάση της συζήτησης θα είναι ένα κείμενο που θα κατατεθεί από τους αυτονομιστές. Και έτσι, όταν ο διαπραγματευτής σας προσπαθεί να αναγκάσει τους Ουκρανούς να συζητήσουν με βάση τους οδικούς χάρτες των αυτονομιστών, δεν σέβεται τις συμφωνίες του Μινσκ. Δεν είναι οι αυτονομιστές που θα κάνουν προτάσεις για τους νόμους της Ουκρανίας!

Βλαντμίρ Πούτιν: Φυσικά έχουμε μια εντελώς διαφορετική ανάγνωση της κατάστασης. Κατά την τελευταία μας συνάντηση, σας υπενθύμισα και μάλιστα διάβασα τα άρθρα 9, 11 και 12 των συμφωνιών του Μινσκ.

Εμανουέλ Μακρόν: Τους έχω μπροστά μου! Είναι καλά γραμμένο ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας - παράγραφος 9 κ.λπ. - προτείνει, να τεθεί σε διαβούλευση και να γίνει συμφωνία με εκπροσώπους ορισμένων περιφερειών των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ, στο πλαίσιο της τριμερούς ομάδας επαφής. Αυτό ακριβώς προτείνουμε να κάνουμε. Οπότε δεν ξέρω πού έμαθε ο δικηγόρος σου νομικά. Απλώς κοιτάζω τα κείμενα και προσπαθώ να τα εφαρμόσω! Και δεν ξέρω ποιος νομικός μπορεί να σας πει ότι σε μια κυρίαρχη χώρα οι νόμοι προτείνονται από αυτονομιστικές ομάδες και όχι από δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ήρθαν στην εξουσία με πραξικόπημα, υπήρχαν άνθρωποι που κάηκαν ζωντανοί, ήταν ένα λουτρό αίματος και ο Ζελένσκι είναι ένας από τους υπεύθυνους. Ακούστε με προσεκτικά: η αρχή του διαλόγου είναι να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα του άλλου μέρους. Οι προτάσεις υπάρχουν, οι αυτονομιστές όπως τους αποκαλείτε τις επέδωσαν στους Ουκρανούς αλλά δεν πήραν απάντηση. Πού είναι ο διάλογος;

Εμανουέλ Μακρόν: Όπως μόλις σας είπα, δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις των αυτονομιστών. Αυτό που τους ζητάμε είναι να έχουν μια αντίδραση στα κείμενα των Ουκρανών και τα πράγματα πρέπει να γίνουν με αυτόν τον τρόπο γιατί έτσι είναι ο νόμος! Αυτό που μόλις είπατε θέτει κάποιες αμφιβολίες για τη βούλησή σας να σεβαστείτε τις συμφωνίες του Μινσκ λέγοντας πως κρίνετε ότι έχετε να κάνετε με παράνομες και τρομοκρατικές αρχές.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Άκουσε με. Μ 'ακούς; Σου ξαναλέω, οι αυτονομιστές όπως τους αποκαλείτε αντέδρασαν στις προτάσεις των ουκρανικών αρχών. Απάντησαν αλλά οι ίδιες αρχές δεν έδωσαν συνέχεια.

Εμανουέλ Μακρόν: Οπότε εντάξει, με βάση την απάντησή τους στα κείμενα των Ουκρανών, αυτό που σας προτείνω είναι να απαιτήσουμε από όλα τα μέρη μια συνάντηση στο πλαίσιο της ομάδας επαφής για να συνεχίσουμε να προχωράμε. Μπορούμε να απαιτήσουμε να γίνει αυτό το αύριο κιόλας και να απαιτήσουμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παραστούν. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο ημέρες οι αυτονομιστές δεν ήθελαν να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση. Θα το απαιτήσω αμέσως αυτό από τον Ζελένσκι. Συμφωνούμε σε αυτό; Αν συμφωνήσουμε, το ξεκινώ και απαιτώ καλώ σε συνάντηση αύριο.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Για να συμφωνήσουμε λοιπόν, μόλις κλείσουμε το τηλέφωνο, θα μελετήσω αυτές τις προτάσεις. Αλλά από την αρχή θα ήταν απαραίτητο να ασκηθεί πίεση στους Ουκρανούς, αλλά κανείς δεν ήθελε να το κάνει.

Εμανουέλ Μακρόν: Αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να τους πιέσω, το ξέρεις καλά.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Το ξέρω αλλά δυστυχώς δεν αποδεικνύεται αποτελεσματικό.

Εμανουέλ Μακρόν: Χρειάζομαι να με βοηθήσεις λίγο. Η κατάσταση στη γραμμή επαφής είναι πολύ τεταμένη. Πραγματικά τηλεφώνησα χθες στον Ζελένσκι για να τον ηρεμήσω. Θα του το ξαναπώ, ηρέμηστε όλοι, ηρέμηστε στα κοινωνικά δίκτυα, ηρέμηστε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αλλά αυτό που βλέπω επίσης, είναι ότι μπορείτε πραγματικά να καλέσετε για να ηρεμήσετε τις ένοπλες δυνάμεις σας. Χθες έγιναν πολλοί βομβαρδισμοί. Αν θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στον διάλογο, πρέπει να ηρεμήσουμε τα πράγματα στην περιοχή. Πώς βλέπετε την εξέλιξη των στρατιωτικών ασκήσεων;

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι ασκήσεις προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο.

Εμανουέλ Μακρόν: Λοιπόν τελειώνουν απόψε, σωστά;

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ναι, πιθανότατα απόψε και σίγουρα θα αφήσουμε στρατιωτική παρουσία στα σύνορα μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση στο Ντονμπάς. Η απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Εμανουέλ Μακρόν: Εντάξει. Βλαντιμίρ, σου λέω πολύ ειλικρινά, για μένα το να βάλω τις συζητήσεις στο σωστό πλαίσιο και να αποφύγω τις εντάσεις είναι απόλυτη προϋπόθεση. Και αυτό που έχει σημασία για μένα, και σας ρωτώ πραγματικά, είναι ότι έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας. Και σε υπολογίζω πολύ. Μην ενδώσετε σε προκλήσεις οποιουδήποτε είδους τις επόμενες ώρες και μέρες. Ήθελα να σας κάνω δύο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Το πρώτο, να οργανώσουμε μια σύνοδο τις επόμενες μέρες στη Γενεύη ανάμεσα σε εσάς και τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Του μίλησα το βράδυ της Παρασκευής, τον ρώτησα αν μπορούσα να σου κάνω αυτή την πρόταση. Μου είπε να σου πω ότι ήταν έτοιμος για αυτό. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέτασε επίσης τρόπους αξιόπιστης αποκλιμάκωσης της κατάστασης, να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις σας και να αντιμετωπίσει πολύ ξεκάθαρα το ζήτημα του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Πες μου την ημερομηνία που σου ταιριάζει.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ευχαριστώ πολύ Εμανουέλ. Είναι πάντα μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή να μιλάς με τους Ευρωπαίους ομολόγους σου καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πάντα χαίρομαι πολύ να μιλάω μαζί σου γιατί έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Εμμανουέλ λοιπόν, σου προτείνω να αντιστρέψεις τα πράγματα. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να προετοιμάσετε αυτήν τη συνάντηση. Μόνο μετά από προετοιμασία θα μπορέσουμε να μιλήσουμε γιατί αν έρθουμε έτσι, να μιλήσουμε για όλα και για τίποτα, θα μας κατηγορήσουν ακόμα γι' αυτό.

Εμανουέλ Μακρόν: Μπορούμε όμως να πούμε στον εαυτό μας σήμερα, στο τέλος αυτών των συζητήσεων, ότι συμφωνούμε επί της αρχής; Θα ήθελα μια ξεκάθαρη απάντηση από εσάς σε αυτό. Καταλαβαίνω την απροθυμία σας για ένα ραντεβού, αλλά είστε έτοιμοι να προχωρήσετε και να πείτε σήμερα: "Θέλω μια συνάντηση τετ-α-τετ με τους Αμερικανούς και στη συνέχεια να επεκταθεί και στους Ευρωπαίους;" όχι;

Βλαντιμίρ Πούτιν: Αυτή είναι μια πρόταση που αξίζει να ληφθεί υπόψη και αν θέλετε να είμαστε καλά εναρμονισμένοι ως προς τον τρόπο διατύπωσής της, προτείνω να ζητήσετε από τους συμβούλους μας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να συμφωνήσουν (. .) αλλά να ξέρετε ότι καταρχήν, εγώ συμφωνώ.

Εμανουέλ Μακρόν: Πολύ καλά, μου επιβεβαιώνεις ότι συμφωνείς επί της αρχής. Προτείνω οι ομάδες μας (...) να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν ένα κοινό κείμενο, ένα είδος δελτίου Τύπου για αυτό το τηλεφώνημα που μόλις είχαμε.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, θα ήθελα να πάω να παίξω χόκεϊ επί πάγου, τώρα εδώ σου μιλάω από το γυμναστήριο πριν ξεκινήσω τις ασκήσεις μου. Θα καλέσω πρώτα τους συμβούλους μου.

Εμανουέλ Μακρόν: Τέλος πάντων, ευχαριστώ Βλαντιμίρ. Παραμένουμε σε επαφή σε πραγματικό χρόνο. Μόλις υπάρχει κάτι, με παίρνεις τηλέφωνο.

Βλαντιμίρ Πούτιν (στα γαλλικά): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 19 Αυγ 2022 | 19:07

Ζαπορίζια: Ο Πούτιν προειδοποιεί τον Μακρόν - Οι βομβαρδισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστια πυρηνική καταστροφή

Ο Μακρόν εξέφρασε ακόμη μια φορά στον Πούτιν την ανησυχία του για τους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια.

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ 19 Αυγ 2022 | 00:10

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία [βίντεο]

Το Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις στην Κριμαία, εκεί όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ, βόρεια της Σεβαστούπολης.

ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ 18 Αυγ 2022 | 20:50

Φρίκη στη Ρωσία: Λοχαγός σκότωσε οδηγό ταξί - Λογομάχησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Ρώσος στρατιωτικός λογομάχησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον οδηγό του ταξί - Τον πυροβόλησε 4 φορές με περίστροφο.

ΣΤΟ ΛΒΙΒ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ 18 Αυγ 2022 | 20:00

Ερντογάν στην τριμερή με Γκουτέρες και Ζελένσκι: "Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ" - Τι θα μεταφέρει στον Πούτιν

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ 18 Αυγ 2022 | 12:17

Ουκρανία: Ανησυχία για τα πυρηνικά της Ζαπορίζια - "Προβοκάτσια ετοιμάζει το Κίεβο", λέει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο αναφέρει πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει "βαριά όπλα" μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και κατηγορεί το Κίεβο για προβοκάτσια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ 18 Αυγ 2022 | 07:40

Ράπισμα Μενέντεζ στην Τουρκία για την προμήθεια επιπλέον S-400 από τη Ρωσία: Ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ

Οργή του γερουσιαστή Μενέντεζ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

ΕΜΕΙΝΕ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ISS 18 Αυγ 2022 | 00:08

"'Άφησε τα πάντα και γύρισε πίσω αμέσως": Η περιπέτεια Ρώσου κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [βίντεο]

Η ένδειξη της μπαταρίας στην στολή του Ρώσου κοσμοναύτη άρχισε να υποχωρεί απότομα, υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους να διατάξουν την άμεση επιστροφή του.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 17 Αυγ 2022 | 23:11

Ουκρανία: Στη Λβιβ ο Γκουτέρες για την τριμερή με Ζελένσκι και Ερντογάν - Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται η τριμερής στη Λβιβ της Ουκρανίας.

«ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ» 17 Αυγ 2022 | 18:39

Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ: "Επείγον να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια"

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εκτιμά πως είναι επείγον να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ΠΗΓΕΣ 17 Αυγ 2022 | 18:28

Μαύρη Θάλασσα: Αλλάζει "ρότα" ο Πούτιν μετά τα πλήγματα - "Ξήλωσε" τoν διοικητή του στόλου, μεταδίδει το RIA

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που έχει την βάση του στην προσαρτηθείσα από την Ρωσία Κριμαία, απόκτησε νέον διοικητή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ 17 Αυγ 2022 | 17:45

Ρωσία και Κίνα ξεκινούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Στρατεύματα της Κίνας θα μεταβούν στη Ρωσία όπου θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 17 Αυγ 2022 | 17:30

Φον ντερ Λάιεν σε Ευρωπαίους: "Χαμηλώστε τη θέρμανση μόλις έναν βαθμό και θα εξοικονομήσουμε 7% ενέργεια"

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για "εντυπωσιακά αποτελέσματα" και "έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας" που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Αυγ 2022 | 17:03

"Μαστίγιο" από τη Ρωσία: Εφιαλτική πρόβλεψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στο 2022

Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης την οποία είδε το Reuters.