Τι περιμένει ο πλανήτης από την εκλογή Μπάιντεν - Οι προθέσεις και οι σημαντικότερες προκλήσεις του

Η εκλογή Μπάιντεν και τι περιμένει η Δύση και η Κίνα. Οι προθέσεις του για την εξωτερική πολιτική.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Η εκλογή Μπάιντεν μπορεί να σηματοδοτεί μια περίοδο διακυβέρνησης που απέχει μακράν από τη ρητορική και τη χάραξη της πολιτικής Τραμπ, αλλά δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά σε όλο τον πλανήτη για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα διαχειριστεί τα μεγάλα, περίπλοκα και ευαίσθητα ζητήματα του πλανήτη. Ήδη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει τις αναλύσεις τους με βάση τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του όπως το να θέσει τέλος στο δόγμα του απομονωτισμού που είχε υιοθετήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ζοντας δραματικά τις μέχρι τότε θέσεις των ΗΠΑ στη διεθνή σφαίρα.

Οι Financial Times, στην ανάλυσή τους, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι η μετάβαση αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα απαιτήσει και το ανάλογο πολιτικό κεφάλαιο την ώρα που ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ, ως υπερδύναμης της Δύσης, αμφισβητείται εντός και εκτός συνόρων.

Οι σημαντικές προκλήσεις του Μπάιντεν σε μια Αμερική χωρίς τον σύνθημα πλέον "πρώτα η Αμερική", είναι οι σχέσεις με την Κίνα που βρίσκονται στο ναδίρ, η επιστροφή στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, η επανέναρξη των σχέσεων με την Ευρώπη και οι επιπτώσεις του Brexit στη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχετικά με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Τι περιμένει ο πλανήτης από την εκλογή Μπάιντεν - Οι προθέσεις και οι σημαντικότερες προκλήσεις του

Το κεφάλαιο Ευρώπη

Υπερήφανος για την ιρλανδική του κληρονομιά, ο Μπάιντεν έχει την πρόθεση να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές συμμαχίες που πέρασαν τη χειρότερη περίοδο επί Τραμπ, ενώ είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν αντιτίθεται στην έξοδο της Βρετανίας και προσδοκά να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο εάν μπορέσει να αποφύγει ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία από την Ευρώπη, που θα σέβεται τις ιρλανδικές συνοριακές συμφωνίες. Πιο σκληρή γραμμή προβλέπεται να έχει απέναντι στη Ρωσία, επιβάλλοντας κυρώσεις όταν παραβιάζονται διεθνείς κανόνες. Όπως όλα δείχνουν προτίθεται να καταπολεμήσει τη ρώσικη επιθετικότητα και τον αυταρχισμό του Πούτιν. Ωστόσο, θα πρέπει να ανοίξει γρήγορα διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για να επεκτείνει τη νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, πριν λήξει στις 5 Φεβρουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι από την άλλη βλέπουν τη δύναμη του αμερικανού στρατού στο ΝΑΤΟ, ως κομβικό σημείο για την ασφάλεια της Ευρώπης και των συμμάχων της και θα ήθελαν ο Μπάιντεν να ασχοληθεί περισσότερο με την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων, από τη Λευκορωσία έως την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν ένα κοινό εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουν και να δώσουν μια απάντηση στην μεγαλύτερη κρίση παγκοσμίως, αυτή της πανδημίας του κορονοϊού.

μπαιντεν

Μέση Ανατολή

Ο περιορισμός των πυρηνικών, η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία και η τροχιά συμμόρφωσης στην οποία οφείλει να μπει η Τεχεράνη βρίσκονται στο επίκεντρο των στόχων του Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν οφείλει να δώσει μια λύση στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία που την έχει αποκαλέσει "κράτος – παρία", αλλά όπως ο προκάτοχός του θέλει και αυτός να τερματίσει τους πολέμους των ΗΠΑ παγκοσμίως. Από την άλλη η Τεχεράνη θα ζητήσει άρση των κυρώσεων Τραμπ, ενώ εξακολουθεί να αναπτύσσει το πρόγραμμα πυραύλων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για το αν θα συνεχιστούν οι πωλήσεις όπλων πράγμα που θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, και φυσικά στο κάδρο μπαίνουν και τα ΗΕΑ που θέλουν οι ΗΠΑ να κρατήσουν μια πιο σκληρή στάση κατά της Τουρκίας. Η κατάσταση στο ιράν, το οποίο έχει εκλογές τον Ιούνιο, βάζει τα ζητήματα ΗΠΑ-Τεχεράνης σε προτεραιότητα σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους που συμμετέχουν στη συμφωνία, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα συμβεί με την Κίνα

Η Κίνα έχει προετοιμαστεί και δεν περιμένει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ να αλλάξου δραματικά. Όλοι τουλάχιστον περιμένουν μεγαλύτερη συνεννόηση από την πλευρά Μπάιντεν. Ο μπάιντεν όμως όπως όλα έχουν δείξει δε θα είναι σε καμία περίπτωση υποχωρητικός αφήνοντας σε πιο ευάλωτη κατάσταση τις ΗΠΑ. Αλλά ούτε και θα θελήσει να συνεχίσει τον Ψυχρό Πόλεμο του 21ου αιώνα. Ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι οι σχέσεις με την Κίνα επηρεάζουν και το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά δείχνει να έχει προτεραιότητα η δέσμευση να στηριχτούν αμερικανικές βιομηχανίες έναντι μεγάλων ευρωπαϊκών και ασιατικών ανταγωνιστριών τους. Έχει επίσης επικρίνει επανειλημμένα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτό που είναι πιο αναμενόμενο είναι να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους, από την Κίνα έως την Ε.Ε. και από την Ιαπωνία έως το Μεξικό και τον Καναδά, παρά διαρκείς συγκρούσεις και απειλές. . Όσο για τη Βρετανία, όπως σχολίαζε το BBC ο δρόμος για μία ευρεία εμπορική συμφωνία των δύο χωρών ίσως να γίνεται πιο δύσκολος από ό,τι θα ήταν σε περίπτωση επανεκλογής Τραμπ.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Η κλιματική αλλαγή

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν και επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή την περασμένη Τετάρτη. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί για επανένταξη της χώρας στη συμφωνία, αλλά και ενσωμάτωση των στόχων της κλιματικής αλλαγής σε κάθε πτυχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, της εθνικής ασφάλειας και του εμπορίου. Έχει υιοθετήσει το φιλόδοξο στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων άνθρακα έως το 2050 και έχει υποσχεθεί δυναμική στροφή στην πράσινη οικονομία με επενδύσεις ύψους 450 δισ. δολαρίων μεταξύ άλλων στην καθαρή ενέργεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 22 Οκτ 2021 | 07:43

Σύνοδος Κορυφής: Καμπανάκι των 27 για τους εμβολιασμούς - "Η κατάσταση σε ορισμένα κράτη παραμένει πολύ σοβαρή"

Με βάση τις εμπειρίες από την υγειονομική κρίση, πρέπει να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η οριζόντια ετοιμότητα της ΕΕ για κρίσεις.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ 20 Οκτ 2021 | 14:51

ΠΟΥ: 2.700.000 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Ευρώπη - H μοναδική ήπειρος που παρουσιάζει αύξηση

Την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 2.700.000 εκατομμύρια με τους θανάτους να υπερβαίνουν τους 46.000, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΠΟΥ.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΕΥΡΩ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ 15 Οκτ 2021 | 10:21

Τηλεσκόπιο Hubble - Σπουδαία ανακάλυψη: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Το τηλεσκόπιο Hubble ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία, αλλά μόνο στο ένα ημισφαίριο.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων

11 Οκτ 2021 | 10:42

Νέα θεωρία για την προέλευση του κορονοϊού: Αναπτύχθηκε στο σώμα... κινέζου ανθρακωρύχου πριν δέκα χρόνια

Μια νέα θεωρία σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

09 Οκτ 2021 | 12:29

"Παγκόσμιος ενεργειακός πόλεμος", για την προμήθεια φυσικού αερίου

Οι χώρες βασίζονται περισσότερο από ποτέ στο φυσικό αέριο για τη θέρμανση κατοικιών και τη λειτουργία των ενεργειακών βιομηχανιών

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΟ; 08 Οκτ 2021 | 16:29

"Φωτιά" ο χειμώνας: Στα ύψη καύσιμα και ενέργεια - Η "άμυνα" των καταναλωτών και τα μέτρα 500 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς

ΥΠΕΣΤΗ ΖΗΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 08 Οκτ 2021 | 07:05

Θρίλερ στη Νότια Σινική Θάλασσα: Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο

Το USS Connecticut συγκρούστηκε συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο ενώ περιπολούσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νότια Σινική Θάλασσα.

07 Οκτ 2021 | 21:51
06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05 Οκτ 2021 | 23:34

Λευκός Οίκος: Συνομιλίες υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο στη Ζυρίχη αυτή την εβδομάδα

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα συναντήσει την Τετάρτη στη Ζυρίχη τον Γιάνγκ Τζιεσί για να συνεχίσουν τον διάλογο για σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ 03 Οκτ 2021 | 19:05

ΗΠΑ: Ανησυχία για την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα του Πεκίνου κοντά στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν από την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν