
Ο πρώην επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «προδοσία» και «μη πατριωτική» τη συνάντηση που είχε ο γιος του προέδρου Τραμπ με ομάδα Ρώσων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που επικαλείται ο βρετανικός Guardian.
Ο Μπάνον μιλώντας στον συγγραφέα Michael Wolff προειδοποίησε ότι η έρευνα αναφορικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας με το Κρεμλίνο θα επικεντρωθεί στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ προέβλεψε: «Θα κάνουν τον Don Jr να σπάσει σαν αυγό σε κανάλι εθνικής εμβέλειας».
Το βιβλίο του Martin Wolff με τίτλο «Fire and Fury: Ιnside the Trump White House» βασίζεται σε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις με τον αμερικανό πρόεδρο, τον στενό του κύκλο αλλά και σημαντικούς παίκτες της διοίκησης Τραμπ.
Στις αναφορές του στον Wolff o Μπάνον είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, όπως για παράδειγμα σε όσα λέει για μια συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 και στην οποία συμμετείχαν ο γιος του Τραμπ Donald Jr, ο γαμπρός του Jared Kushner, ο επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ και η ρωσίδα δικηγόρος Natalia Veselnitskaya στον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Ο διαμεσολαβητής της συνάντησης είχε υποσχεθεί ότι θα δοθούν έγγραφα που θα «ενοχοποιούσαν» την Χίλαρι Κλίντον. Αντί, ωστόσο, να ενημερώσει το FBΙ o υιος Τραμπ απάντησε με email λέγοντας το εξής: «Τέλεια».
Η συνάντηση αποκαλύφθηκε από τους New York Times τον περασμένο Ιούλιο. Αναφερόμενος στο περιστατικό ο Μπάνον σημειώνει: «Τρία υψηλόβαθμα στελέχη της καμπάνιας Τραμπ θεώρησαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να συναντηθούν με μια ξένη κυβέρνηση μέσα στον πύργο του Τραμπ στον 25ο όροφο χωρίς ούτε έναν δικηγόρο. Δεν είχαν κανέναν δικηγόρο. Ακόμη και αν κάποιος δεν πίστευε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν προδοσία ή μη πατριωτική ή τελοσπάντων ένα πολύ κακό πράγμα – εγώ πιστεύω ότι είναι όλα τα παραπάνω – θα έπρεπε να καλέσει αμέσως το FBI».
Ο ειδικός ανακριτής του FΒΙ Ρόμπερτ Μιούλερ διορίστηκε τον περασμένο Μάιο, μετά την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος ερευνούσε την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016. Η έρευνα του ειδικού ανακριτή οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε 4 πρώην μέλη της διοίκησης Τραμπ, μεταξύ αυτών ο Πολ Μάναφορτ και ο Μάικλ Φλιν.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Wolff, ο Μπάνον άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον Κόμεϊ. «Καταλαβαίνεις που οδηγεί αυτό. Όλο το ζήτημα είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος [...] Το μονοπάτι τους για να τη φέρουν στον Τραμπ περνά μέσα από τον Πολ Μάναφορτ, τον Don Jr και τον Τζάρεντ Κούσνερ» φέρεται να λέει στο βιβλίο.
«Κάθονται σε μια παραλία και προσπαθούν να σταματήσουν έναν τυφώνα κατηγορίας 5» σημειώνει.
Στο βιβλίο του Wolff δεν λείπουν βεβαίως και οι αρνητικές αναφορές για τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ο Thomas Barrack Jr, ένας δισεκατομμυριούχος και από τους πιο παλιούς συνεργάτες του Τραμπ, φέρεται να είπε σε έναν φίλο του σχετικά με τον Τραμπ: «Δεν είναι μόνο τρελός αλλά και ηλίθιος».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr