Μπάρλεϊ: Στην Ευρώπη για τις κρισιμότερες ευρωεκλογές της 10ετίας

Η 49χρονη νομικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, υπήρξε Γενική Γραμματέας του κόμματος, υπ. Οικογενειακών Υποθέσεων και σήμερα είναι υπ. Δικαιοσύνης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μπάρλεϊ: Στην Ευρώπη για τις κρισιμότερες ευρωεκλογές της 10ετίας

Είπε τρεις φορές «παρελθέτω από εμού το ποτήριον τούτο», αλλά τελικά η Καταρίνα Μπάρλεϊ, δέχτηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για τις ευρωεκλογές. To ποτήρι αυτό ενδέχεται να είναι πικρό πολιτικά, διότι το ποσοστό 27,3% που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014 το κόμμα της με τον Μάρτιν Σούλτς θα φάνταζε σήμερα εντυπωσιακό, δεδομένης της δημοσκοπικής καθίζησής του στο 16%. Και επειδή οι πολίτες στις ευρωεκλογές συνήθως ψηφίζουν με εθνικά και όχι ευρωπαϊκά κριτήρια, ακόμα και αυτό θα θεωρούνταν επιτυχία. Επομένως αναλαμβάνει μια δύσκολη, αν όχι επικίνδυνη, για την πολιτική της καριέρα αποστολή, αφού το SPD προσδοκά από αυτήν την... Ανάστασή του μέσω Ευρώπης. Γι αυτό και το παρασκήνιο στην γερμανική πρωτεύουσα ήταν έντονο.

Κάποιες πρώτες σκέψεις να τεθεί επικεφαλής ο έμπειρος πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν. Η Αντρέα Νάλες, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρόεδρος του SPD, λέγεται πως σκέφτηκε να προτείνει τον δυναμικό και πολλά υποσχόμενο πρόεδρο της Νεολαίας του κόμματος Κέβιν Κιούνερτ. Ο σφοδρός πολέμιος της συμμετοχής του SPD στο μεγάλο συνασπισμό -φρονίμως ποιών- δεν απεδέχθη την πρόταση. Ίσως επειδή σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι παγίδα και φοβήθηκε ότι μετά την -πιθανότατη- αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές η κ. Νάλες σκόπευε να απαλλαγεί από τον σημαντικότερο εσωκομματκό της αντίπαλο. Ετσι λένε τουλάχιστον στο Βερολίνο οι κακεντρεχείς. Η ίδια βέβαια διαψεύδει ότι του το πρότεινε και ίσως πράγματι να είναι έτσι, αφού κάθε άλλο παρά επιθυμεί να αναλάβει θέση ευθύνης κάποιος ο οποίος της δίνει συνεχώς πισώπλατες μαχαιριές, όπως έγινε και μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Βαυαρία.

Επίσης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Στρασβούργο Ούντο Μπούλμαν φαίνεται πως επιδίωξε μεν να ηγηθεί του Ευρωψηφοδελτίου, αλλά η μακρά απουσία του από την Γερμανία δεν τον βοήθησε. Στο Βερολίνο δεν κατάφερε να βρει πολλούς υποστηρικτές, παρά την μακρά, συντριπτικά μεγαλύτερη, ευρωπαϊκή του εμπειρία σε σχέση με την κ. Μπάρλεϊ. Τελικά θα είναι στη δεύτερη θέση της λίστας των Σοσιαλδημοκρατών για τις Ευρωεκλογές.

Ετσι, επικράτησε -ομόφωνα- στις προτιμήσεις τους η κ. Μπάρλεϊ η οποία και δέχθηκε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του SPD, ενώ η μεν κ. Νάλες μπορούσε πλέον να αναπνεύσει βαθιά και το κόμμα της είδε στο πρόσωπό της μια αχτίδα ελπίδας μετά την εκλογική καθίζησή του στη Βαυαρία -και ίσως ακόμα μία στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Εσσης την ερχόμενη Κυριακή.

Οι υποστηρικτές της κ. Μπάρλεϊ αιτιολογούν την επιλογή τους μεταξύ άλλων με το βιογραφικό της, αφού εκτός από κόρη Βρετανού δημοσιογράφου και μιας γερμανίδας γιατρού, σπούδασε στο Μάρμπουργκ αλλά και στο Παρίσι, συνδέεται με έναν Ολλανδό και ο πατέρας των παιδιών της είναι Ισπανός. Το ότι η Βρετανία είναι στο πρόθυρα της εξόδου φαίνεται πως είτε το παραβλέπουν, είτε θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα για την ενότητα τη Ευρώπης... Το βιογραφικό της μπορεί μεν να συνηγορεί στην ανάληψη του νέου ρόλου της, είναι όμως αρκετό; Ναι, απαντούν οι σύντροφοί της. Η 49χρονη νομικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, υπήρξε Γενική Γραμματέας του κόμματος, υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης, η δε -έστω σύντομη- θητεία της επιτυχημένη. Η άνοδός ήταν μάλιστα τόσο ταχεία, ώστε κατά τις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό είχε πέσει το όνομά της τραπέζι και για το Υπουργείο Εξωτερικών...

Η ίδια, θέλοντας να εξηγήσει το «μεγάλο Ναι» μετά τους ενδοιασμούς της και φυσικά να διαλύσει τις αμφιβολίες για την καταλληλότητά της, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν βέβαια δύσκολη, αλλά απεδέχθη την πρόταση από αγάπη για το SPD και το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Ευρώπη λόγω καταγωγής και θέλω να συμβάλω στην άνοδο της Σοσιαλδημοκρατίας. Αγαπώ αυτό το κόμμα. Ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες που πριν σχεδόν 100 χρόνια συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμά τους τις “ Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης” και είχαν ταχθεί υπέρ της Οικονομικής Ένωσης. Και τι δεν θα είχε αποφύγει η ήπειρό μας εάν είχαν γίνει όλα αυτά! H Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Οι Ευρωεκλογές είναι οι σημαντικότερες εκλογές της δεκαετίας για την ήπειρό μας, πρόκειται για “ μοιραίες εκλογές”, γι αυτό και αποδέχτηκα την πρόταση με μεγάλη ευχαρίστηση», τόνισε αμέσως μετά την ομόφωνη εκλογή της. «Μια Ευρωπαία για την Ευρώπη», λοιπόν όπως αναφώνησε χαρακτηριστικά και ένα μέλος του προεδρείου του SPD...

Πάντως, η κ. Μπάρλεϊ διαισθανόμενη τον πολιτικό κίνδυνο για την ίδια, τη στιγμή μάλιστα που έχει καταφέρει να επιβληθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το υπουργικό της αξίωμα, αφού η τελική της κατάληξη θα είναι να γίνει μια απλή βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου. Και φυσικά αυτό κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τις όποιες φιλοδοξίες της, αφού οι πιθανότητες να επιτύχει κάτι περισσότερο στην Ευρώπη είναι μηδαμινές. Ο μεν κ. Μπούλμαν θα παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν οι Σοσιαλδημοκράτες θα προτείνουν τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς. Άρα μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει, εξιλαστήριο θύμα μπορεί όμως να γίνει...

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

φωτο ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ 25 Νοε 2020 | 22:49

Κορονοϊός: Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα - Οι ΗΠΑ σπάνε ρεκόρ κρουσμάτων

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά λόγω του κορονοϊού.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 25 Νοε 2020 | 20:57

Κορονοϊός-Ιταλία: 722 νεκροί σε ένα 24ωρο - Πανευρωπαϊκά περιοριστικά μέτρα για τις γιορτές, ζητά ο Κόντε

Σήμερα στην Ιταλία τους 722 άνθρωποι έχασαν την ζωή από κορονοϊό και διαγνώσθηκαν 25.853 θετικοί στον ιό

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Νοε 2020 | 20:26

Τραγωδία στη Βραζιλία: 41 νεκροί μετά από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό [Βίντεο]

Σοκ στη Βραζιλία από το τραγικό τροχαίο που προκάλεσε τον θάνατο σε 41 ανθρώπους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ BLOOMBERG 25 Νοε 2020 | 20:20

Κορονοϊός-Σουηδία: Πέφτει μετά από 120 χρόνια το προσδόκιμο ζωής - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το προσδόκιμο ζωής πέφτει στη Σουηδία, κάτι το οποίο η στατιστική υπηρεσία της χώρας δηλώνει ότι συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορονοϊού.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΗΠΑ 25 Νοε 2020 | 17:54

Εμβόλια για κορονοϊό: Εγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - "Ελπίδες για θετική γνωμοδότηση πριν τα Χριστούγεννα"

"Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση για τα εμβόλια πριν από τα Χριστούγεννα", λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

ΠΟΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΕΜΑΤΑ 25 Νοε 2020 | 16:49

Κορονοϊός - Τραγωδία στις ΗΠΑ: Ένας νεκρός κάθε 40 δευτερόλεπτα από την πανδημία

Πάνω από 2000 νεκροί από κορονοϊό στις ΗΠΑ την ημέρα για πρώτη φορά απο τον Μάιο

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 16:09

Βερολίνο: Ο οδηγός που έριξε το όχημά του στην Καγκελαρία το είχε ξανακάνει το 2014.

Το Βερολίνο ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την Άγκελα Μέρκελ ή άλλον μέσα στην Καγκελαρία από το όχημα που έπεσε στην πύλη του κτιρίου.

...ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 25 Νοε 2020 | 15:20

"Στον Άγιο Βασίλη, να δώσω αντισηπτικό;": Το υπέροχο γράμμα 8χρονου στον Μπόρις Τζόνσον

Ένας 8χρονος ρώτησε σε γράμμα του τον Μπόρις Τζόνσον αν πρέπει να βάλει ένα μπουκάλι αντισηπτικό δίπλα από τα μπισκότα του Άγιου Βασίλη

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 13:50

Ο Ερντογάν... επιστήμονας: Ανακοίνωσε τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό έως τον Απρίλιο

"Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκαλύψει ένα τοπικό εμβόλιο κορονοϊού έως τον Απρίλιο", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 12:30

Φον ντερ Λάιεν: Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί των Ευρωπαίων πολιτών

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν τα τέλη Δεκεμβρίου ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΟΛΥΝΣΕΣΙ 25 Νοε 2020 | 12:27

Γερμανία: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο - Έτοιμο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία αυξήθηκε το προηγούμενο 24ωρο κατά 18.633.

ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ Η "ΑΤΑΚΤΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ"; 25 Νοε 2020 | 12:12

ΗΠΑ: Ενας πελώριος μεταλλικός μονόλιθος "φύτρωσε" στην έρημο της Γιούτα - Απίστευτο περιστατικό

Ένας πελώριος μεταλλικός μονόλιθος είναι φυτεμένος μέσα στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ. Μυστική η τοποθεσία.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 25 Νοε 2020 | 11:33

Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω στην πόρτα της καγκελαρίας της Μέρκελ με σύνθημα "Δολοφόνοι παιδιών και ηλικιωμένων"

Διαμαρτυρία για τα μέτρα περιορισμού, που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφορούσε πιθανότατα το σημερινό περιστατικό, με ιδιωτικό αυτοκίνητο να πέφτει πάνω στην καγκελόπορτα της Καγκελαρίας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές.