
Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Γερμανία, όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ακόμα, αλλά στο ισχυρό βιομηχανικό κρατίδιο στης Θουριγγίας.
Ο ηγέτης του AfD Μπγιορν Χέκε μόνο ναζιστής μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Αδόλφο Χίλτερ. Πρόσφατα είχε καταδικαστεί γιατί χρησιμοποιούσε ναζιστικά συνθήματα, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του.
Ο Χέκε τιμωρήθηκε με πρόστιμο 13.000 ευρώ επειδή έκλεισε μια προεκλογική ομιλία του 2021 με τη φράση: "Όλα για τη Γερμανία!".
Η φράση αυτή απαγορεύεται σε πολιτικές ομιλίες στη Γερμανία, επειδή χρησιμοποιήθηκε από τα τάγματα εφόδου του Αδόλφου Χίτλερ, τη βίαιη παραστρατιωτική οργάνωση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των Ναζί στην εξουσία, τη δεκαετία του 1930. Το σύνθημα ήταν χαραγμένο στις λεπίδες των στιλέτων των SA.
Η νίκη του Χέκε στη Θουριγγία προκαλεί πολιτικό σεισμό στη Γερμανία. Μπορεί το κάτι παραπάνω από 33% να του δίνει την πρωτιά, αλλά όχι την αυτοδυναμία χωρίς συνεργασία με άλλο κόμμα, αλλά κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και η πορεία του Αδόλφου Χίτλερ τη δεκαετία του '20: με πύρρειες πολιτικές νίκες, μέχρι που το 1933 έγινε Καγκελάριος και το 1936 ο Φύρερ.
Στις 30 Ιανουαρίου 1933, ο Αδόλφος Χίτλερ διορίζεται Καγκελάριος της Γερμανίας. Ανέβηκε στην εξουσία συνταγματικά, αν και η πλειοψηφία των Γερμανών δεν είχε ψηφίσει υπέρ του στις προηγούμενες εκλογές του 1932.
Ο Αδόλφος Χίτλερ, ηγέτης του γερμανικού εθνικιστικού κινήματος, έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας. Το Βερολίνο πανηγυρίζει τη νίκη του. Ακόμη κι αν για κάποιους ο Καγκελάριος Χίτλερ θεωρείται διψασμένος για εξουσία και ασταθής, πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι θα είναι λιγότερο επικίνδυνος στην κυβέρνηση από ότι ήταν στους δρόμους, διοικώντας τα τάγματα του.
Οι συγκρίσεις και οι παραλληλισμοί είναι αναπόφευκτοι και επίπονοι.
Ποιος είναι ο Μπγιορν Χέκε

Πενήντα δύο ετών, καθηγητής Ιστορίας και ακροδεξιός αρνητής του Ολοκαυτώματος, συνιδρυτής και επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία, ο Μπγιόρν Χέκε γεννήθηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
Πριν από λίγους μήνες σε προεκλογική συγκέντρωση είχε συγκρίνει τον εαυτό του με τον Σωκράτη και τον Ιησού. Στην πολιτική σκηνή χρησιμοποιεί φράσεις που ακούγονταν τη δεκαετία του ’30, λίγο πριν ανέβει στην εξουσία ο μεγαλύτερος μακελάρης της ανθρωπότητας, ο Χίτλερ.
Αποκαλώντας τους Γερμανούς "τον μοναδικό λαό στον κόσμο που φύτεψε ένα μνημείο ντροπής στην καρδιά της πρωτεύουσάς του", ο Χέκε απαίτησε μια "στροφή 180 μοιρών" στην "πολιτική μνήμης" της χώρας. Το 2019 ένα δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί δικαιολογημένα να αποκαλείται "φασίστας" για τις απόψεις του.
"Θέλουμε να απαγορεύσουμε τη γερμανική γλώσσα επειδή οι Ναζί μιλούσαν γερμανικά;", είναι η δικαιολογία του.
Στη ρητορική του έχει, μεταξύ άλλων, κατηγορήσει τους νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ότι στέρησαν από τους Γερμανούς τις ρίζες τους. "Δεν υπήρχαν πλέον γερμανικά θύματα", είπε σε ομιλία του το 2017. "Υπήρχαν μόνο Γερμανοί δράστες".
Στο παρελθόν έχει αποκαλέσει συνεργάτες της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ως "Tat-Elite", χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσαν οι αξιωματικοί των SS. Παράλληλα εχει επανειλημμένα διαφωνήσει αμφισβητήσει με το ότι ο όρος "Lebensraum" -η λέξη για τον "ζωτικό χώρο" που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί για την εδαφική επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να αποφεύγεται από τους Γερμανούς ενώ έχει αποκαλέσει "μνημείο ντροπής" το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ομιλία στη δυτική Γερμανία ενόψει των ευρωεκλογών είχε πει ότι οι καιροί αλλάζουν στην πατρίδα, προσθέτοντας: "Τα σημάδια δείχνουν μια καταιγίδα". Αυτή η φράση είναι γνωστή σε όσους γνωρίζουν τη γερμανική ιστορία καθώς χρησιμοποιήθηκε από μια ναζιστική εφημερίδα το 1933, την παραμονή της ανάληψης της εξουσίας από τον Χίτλερ.
To πραγματικά πιο ανησυχητικό είναι ότι η άνοδος της δημοτικότητας του AFD, η πρωτιά στη Θουριγγία και η δεύτερη θέση στη Σαξονία, έχει επηρεάσει τον πολιτικό λόγο όλης της Γερμανίας, καθώς τον τελευταίο χρόνο τα μεγάλα κόμματα υιοθέτησαν σκληρή ρητορική απέναντι στη μετανάστευση, ακόμη και στις περιβαλλοντικές πολιτικές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr