Μπορείς να εξαφανίσεις ένα αεροσκάφος; Σεναριολογίας συνέχεια...

Θα μπορούσε κάποιος να εξαφανίσει ένα αεροσκάφος; Στην πολιτική αεροπορία του 21ου αιώνα, με υπερσύγχορνα συστήματα ελέγχου, αυτό θεωρείται τεχνικώς αδύνατον. Κάποιοι όμως έχουν άλλη άποψη

mporeis-na-eksafaniseis-ena-aeroskafos-senariologias-sunexeia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το γεγονός ότι επί 5 μέρες δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς η ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι ότι στην εποχή της τεχνολογίας της πληροφορίας, όπου όλα παρακολουθούνται, είναι αδύνατον να χαθεί ένα αεροσκάφος χωρίς να αφήσει κάποιο ίχνος.

Τα 4 συστήματα ελέγχου

Σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό διαδικτυακό περιοδικό slate.com προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, συλλέγοντας πληροφορίες από ειδικούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένα αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας ελέγχεται από τέσσερις μηχανισμούς εντοπισμού του στίγματός του. Από την απλή επικοινωνία του πιλότου με τους πύργους ελέγχου και τον εντοπισμό στίγματος από τα ραντάρ της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας, έως το σύστημα ADS-B (Αυτόματη εξαρτώμενη επιτήρηση-μετάδοση) που εντοπίζει το αεροσκάφος μέσω δορυφόρου και το σύστημα ACARS (Σύστημα Αεροπορικής επικοινωνίας, ανταπόκρισης και αναφοράς) το οποίο μέσω δορυφόρου στέλνει σε επίγειους σταθμούς συντήρησης των αεροσκαφών, σήματα για την κατάσταση των συστημάτων του αεροσκάφους και για τυχόν επιπλοκές.

Έκλεισαν τους διακόπτες;

Οι ειδικοί που μίλησαν στο αμερικανικό περιοδικό καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να εξαφανιστεί ένα αεροσκάφος είναι κάποιος – σκοπίμως - να κλείσει όλα αυτά τα συστήματα επικοινωνίας. Το ερώτημα που δεν υποβλήθηκε στους ειδικούς είναι αν ο πιλότος ή ο οποιοσδήποτε μέσα σε ένα αεροσκάφος εν πτήσει, έχει τη δυνατότητα να θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα. Και γιατί άραγε να έχει δοθεί η δυνατότητα σε κάποιον μέσα από το αεροσκάφος να «τυφλώσει» τέσσερα συστήματα εντοπισμού; Κατά την ίδια λογική, κάποιος θα μπορούσε να κλείσει τον διακόπτη των δύο μαύρων κουτιών που καταγράφουν τις συνομιλίες στο πιλοτήριο και τις πληροφορίες της πτήσης. Όμως τέτοιος διακόπτης δεν υπάρχει... για ευνόητους λόγους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook