Μπριζίτ και Εμανουέλ: Ένας έρωτας κόντρα στις δυσκολίες

Το αγαπημένο της βιβλίο είναι η Μαντάμ Μποβαρί, του Φλομπέρ με την οποία βρίσκει να έχει πολλά κοινά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μπριζίτ και Εμανουέλ: Ένας έρωτας κόντρα στις δυσκολίες

Τη γνωρίζουμε όλοι. Στη Γαλλία, οι εμφανίσεις της πυροδοτούν ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Πόσο καλά ξέρουμε όμως τη σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν;

Πίσω από το θερμό της χαμόγελο η πρώτη κυρία κρύβει πολλές ιστορίες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την παιδική της ηλικία είτε με τις συνέπειες του έρωτα για τον μαθητή της. Πέρα από την πολυσυζητημένη διαφορά ηλικίας με τον σύζυγό της, την προτίμησή της στα φορέματα Louis Vuitton και τις κοσμικές της σχέσεις, το βιβλίο επιχειρεί ν’ αποκαλύψει την ευαίσθητη γυναίκα πίσω από τις εντυπώσεις.

Μπριζίτ και Εμανουέλ: Ένας έρωτας κόντρα στις δυσκολίες
© EPA/YOAN VALAT

Μέσα από τουλάχιστον πενήντα συνεντεύξεις, η δημοσιογράφος Maëlle Brun φωτίζει τις πολλές όψεις –Τρονιέ, Οζιέρ, Μακρόν– μιας προσωπικότητας που συγκεντρώνει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Μπριζίτ και Εμανουέλ: Ένας έρωτας κόντρα στις δυσκολίες - εικόνα 2

Δημοσιεύουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Μαγεμένη με τον ....ιπποτικό έρωτα

Είναι ίσως το αγαπημένο της μυθιστόρημα, αυτό που οι μαθητές της πρέπει ν’ αγαπήσουν. Μαντάμ Μποβαρί, το ανάγνωσμα που σημάδεψε την Μπριζίτ Μακρόν. Έχει κοινά γνωρίσματα με την ηρωίδα του Φλομπέρ; Χωρίς αμφιβολία, το παραδέχεται και η ίδια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αναζητά εμφανώς, όπως και η Έμα Ρουό (μέλλουσα Μποβαρί), «την ανησυχία μιας νέας κατάστασης», ένα «υπέροχο πάθος», για να σπάσει τον κλοιό τής μέχρι τότε ζωής της. Στην πραγματικότητα, το να είναι μέλος της οικογένειας Τρονιέ συνεπάγεται πιέσεις. εκείνη την εποχή, το σόι της έχει εδραιωθεί περισσότερο από ποτέ στην καλή κοινωνία της Αμιένης. Το 1971, ο πατέρας της ιδρύει τον σύνδεσμο CROS (Περιφερειακή Ολυμπιακή Αθλητική επιτροπή) της Πικαρδίας, στον οποίο προεδρεύει. Διευθύνει, επίσης, τον πικαρδικό όμιλο αντισφαίρισης και γενικότερα είναι ένα πρόσωπο με επιρροή, του οποίου οι εμπορικές δραστηριότητες ανθούν.

© EPA/YOAN VALAT
© EPA/YOAN VALAT

Υπάρχει η επιχείρηση, με την οποία η Μπριζίτ θα μπορούσε να καταπιαστεί μετά την αποφοίτησή της. Δεν τη λένε Ζαν, βεβαίως, δεν εμπίπτει στην παράδοση «από πατέρα σε γιο» που αναγράφεται στην ταμπέλα των Τρονιέ. Αν και ο αδελφός της Ζαν-Κλοντ, που ανέλαβε επικεφαλής της επιχείρησης, θα της έκανε χώρο. Μόνο που μια τέτοια ζωή τη φοβίζει. Η θέση της διαχειρίστριας στην πατρική εταιρεία –μια θέση που θα κρατήσει ως το 2007– της φτάνει και με το παραπάνω. Το 1972, η νεαρή κοπέλα προτιμά να προχωρήσει στις σπουδές της, αντίθετα απ’ ό,τι έκαναν τα μεγαλύτερα αδέλφια της. Διαλέγει την ειδίκευση στη λογοτεχνία, που θα τη συναρπάσει. Μοπασάν, Ουγκό, Ρεμπό, Απολινέρ… εμβαθύνει στους συγγραφείς που νιώθει πια ότι τη διέπλασαν. Εντούτοις, μια θεματική θα τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της: ο ιπποτικός έρωτας, θέμα στο οποίο θ’ αποφασίσει ν’ αφιερώσει τη διπλωματική της.

© REUTERS/Gonzalo Fuentes
© REUTERS/Gonzalo Fuentes

© EPA/PASCAL ROSSIGNOL / POOL MAXPPP OUT
© EPA/PASCAL ROSSIGNOL / POOL MAXPPP OUT

Το χρονικό μιας γνωριμίας στη σχολική τάξη

Την επόμενη χρονιά, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν λείπει από το κάλεσμα. Γράφεται ξανά στη θεατρική ομάδα, όπου διοχετεύει όλη του την ενέργεια. Μέλημά του, να προκαλέσει την καθηγήτριά του… Πιστός πάντοτε στο στιλ του, μεταξύ ζήλου και αυθάδειας, με τρία βιβλία σε κάθε χέρι, μιλά στους δασκάλους του σαν όμοιός τους. «Σχεδόν να μου είπε “Κυρία, θα έπρεπε να είστε πιο φιλόδοξη”», συνεχίζει η Μπριζίτ στο ντοκιμαντέρ Η στρατηγική του μετεωρίτη. «Είχε έρθει μ’ ένα μικρό χειρόγραφο στη σάκα του, την Τέχνη της Κωμωδίας, του Εντουάρντο ντε Φίλιππο.

© EPA/IAN LANGSDON
© EPA/IAN LANGSDON

© EPA/YOAN VALAT
© EPA/YOAN VALAT

Το κοιτώ και του λέω: “Πολύ ευγενικό εκ μέρους σου, μόνο που αυτό έχει πέντε έξι ρόλους και εγώ πρέπει να μοιράσω δεκαεπτά, σ’ όσους επέλεξαν τη θεατρική ομάδα”». Ό,τι πρέπει! Το λυκειόπαιδο έχει μια ιδέα ακριβώς για αυτό: να εμπλουτίσουν το κείμενο και με άλλα πρόσωπα, ώστε να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές της ομάδας – ανάμεσα στους οποίους και η ίδια η κόρη της Μπριζίτ, η Λοράνς Οζιέρ. Αυτό του δίνει επιπλέον ένα εύλογο πρόσχημα για να βλέπει την καθηγήτρια μετά το μάθημα. Από το φθινόπωρο του 1993 ξεκινά το ξαναγράψιμο του κειμένου που θα διαρκέσει μήνες. Ορισμένοι μαθητές μάς διηγούνται ότι προσκλήθηκαν και εκείνοι μερικές φορές. «Νιώθοντας ότι κλονίζεται, ίσως να μην ήθελε να μένει μόνη μαζί του», αποτολμά να σχολιάσει ένας από αυτούς.

© EPA/ERIC FEFERBERG / POOL MAXPPP OUT
© EPA/ERIC FEFERBERG / POOL MAXPPP OUT

Όπως και να ’χει, η κυρίως δουλειά γίνεται από τέσσερα χέρια. εποχή όπου η Μπριζίτ διηγείται ότι είχε την αίσθηση πως «δούλευε με τον Μότσαρτ» (ένα πρώτο βήμα προς τον μελλοντικό «Μότσαρτ της οικονομίας»). Κάθε Παρασκευή απόγευμα, οι δυο τους συναντιούνται για να συνγράψουν επί ώρες, στο Λα Προβιντάνς. Και μάλιστα και στο σπίτι της καθηγήτριας, που απέχει δώδεκα λεπτά από το σχολείο. Εκεί ο νεαρός μαθαίνει πολύ γρήγορα τα κατατόπια και συμπεριφέρεται σαν στο σπίτι του… Εξάλλου, το πραγματικό του σπίτι δεν απέχει και πολύ, οι Οζιέρ και οι Μακρόν είναι γείτονες, στην αριστοκρατική συνοικία της Ενριβίλ. Από την τυπική διώροφη μονοκατοικία της οδού Σαν-Σιμόν, όπου μένει η Μπριζίτ, ως αυτή των γονιών του Εμανουέλ της οδού Γκοτιέ-ντε-Ριμιγί η απόσταση δεν είναι παρά 240 μέτρα. Το να διατηρηθεί μια απόσταση δεν είναι προφανώς και πολύ εύκολο… «Τα πράγματα εξελίχθηκαν αδιόρατα και ερωτεύτηκα. Ξεκίνησε από μια πνευματική συνενοχή που μέρα με τη μέρα εξελισσόταν σε σαφή οικειότητα», εξηγούσε ο υποψήφιος πρόεδρος στο βιβλίο του Επανάσταση. «Συζητούσαμε για τα πάντα. Η συγγραφή κατέληξε ένα πρόσχημα».

© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL MAXPPP OUT
© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL MAXPPP OUT

Η βιογραφία ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ, Η ασυμβίβαστη, της Maelle Brun σε μετάφραση Χρύσας Μωυσίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 26 Οκτ 2021 | 20:32

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη της Γλασκώβης - Ανησυχία για την υγεία της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην Σύνοδο - Ερωτήματα για την υγεία της και επικρίσεις για το παλάτι.

ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ 26 Οκτ 2021 | 20:06

"Εφιάλτης" στη Βιέννη: Αρπαξε μαχαίρι σε εστιατόριο και επιτέθηκε στους πελάτες - Τέσσερις τραυματίες

Οι τέσσερις τραυματίες της επίθεσης με μαχαίρι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 26 Οκτ 2021 | 19:55

"Καμπανάκι" από το Πεντάγωνο: Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν μπορεί να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες

Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν μπορεί να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες, εκτιμά το Πεντάγωνο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΞΕΝΑ ΜΜΕ 26 Οκτ 2021 | 19:53

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Η Κίνα εκτόξευσε "ύποπτο" δορυφόρο - Για "όπλο καταστροφής" μιλά η Ουάσινγκτον

Το Πεκίνο φέρεται να εκτόξευσε τον δορυφόρο Shijian 21, όμως η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η εν λόγω τεχνολογία είναι ικανή να πλακώσει και να καταστρέψει άλλους δορυφόρους

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΟΥΙΝΣΔΟΡ 26 Οκτ 2021 | 18:10

Βασίλισσα Ελισάβετ: Επέστρεψε στα καθήκοντά της - Χαμογελαστή στην πρώτη επίσημη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης

Η Ελισάβετ αναμένεται στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Γλασκόβη.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΕΣΟ 26 Οκτ 2021 | 15:35

Οργή Άγκυρας κατά DW που αποκάλυψε ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε να παραιτηθεί- Για τους 10 πρέσβεις

Ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγορεί την Deutsche Welle ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 26 Οκτ 2021 | 14:13

Τρόμος κορονοϊού στην Ευρώπη: Αυξήθηκαν 60% τα κρούσματα από τον Σεπτέμβριο - Αύξηση 16% των νεκρών μέσα σε μια εβδομάδα

Σε άνοδο η πανδημία στην Ευρώπη. Αύξηση κρουσμάτων κατά 60% σε σχέση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αύξηση νεκρών κατά 16% σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η DW 26 Οκτ 2021 | 13:54

Παρασκήνιο: Γιατί υποχώρησε ο Ερντογάν και δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις - Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε με παραίτηση τον Ερντογάν για την απέλαση των 10 πρέσβεων. Ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες και η υπαναχώρηση.

Ο ΤΟΜΑΣ ΧΟΡΝΟΥΝΓΚ 26 Οκτ 2021 | 13:46

Πρωτοφανές: Γερμανός πολιτικός διακόπτει και επιτίθεται σε δημοσιογράφο σε ζωντανή σύνδεση

Στο στόχαστρο κριτικής βρίσκεται χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μετά από πρωτοφανή επίθεσή του - και μάλιστα στον αέρα - σε δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 26 Οκτ 2021 | 12:41

Αφγανιστάν: Οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κοριτσάκια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα

Στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κοριτσάκια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα.

ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 11:26

Ατακτη υποχώρηση Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις που έκαναν διάβημα για την αποφυλάκιση Καβαλά

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει να κηρυχθούν "ανεπιθύμητα πρόσωπα" οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 26 Οκτ 2021 | 11:02

Αποκαλυπτική έκθεση: Ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα από την πανδημία του κορονοϊού - Μόνο το 1,4% των φτωχών χωρών εμβολιασμένο

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίαςτου κορονοϊού, ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει επαρκώς και δεν έχει μάθει από τα λάθη του.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ 500 ΧΛΜ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ 26 Οκτ 2021 | 09:17

Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σταθμό

Ο διαστημικός σταθμός Orbital Reef (Τροχιακός Ύφαλος) του Τζεφ Μπέζος θα φιλοξενεί έως δέκα ανθρώπους σε έναν χώρο 830 κυβικών μέτρων.