Μπριζίτ και Εμανουέλ: Ένας έρωτας κόντρα στις δυσκολίες

Το αγαπημένο της βιβλίο είναι η Μαντάμ Μποβαρί, του Φλομπέρ με την οποία βρίσκει να έχει πολλά κοινά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μπριζίτ και Εμανουέλ: Ένας έρωτας κόντρα στις δυσκολίες

Τη γνωρίζουμε όλοι. Στη Γαλλία, οι εμφανίσεις της πυροδοτούν ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Πόσο καλά ξέρουμε όμως τη σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν;

Πίσω από το θερμό της χαμόγελο η πρώτη κυρία κρύβει πολλές ιστορίες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την παιδική της ηλικία είτε με τις συνέπειες του έρωτα για τον μαθητή της. Πέρα από την πολυσυζητημένη διαφορά ηλικίας με τον σύζυγό της, την προτίμησή της στα φορέματα Louis Vuitton και τις κοσμικές της σχέσεις, το βιβλίο επιχειρεί ν’ αποκαλύψει την ευαίσθητη γυναίκα πίσω από τις εντυπώσεις.

Μπριζίτ και Εμανουέλ: Ένας έρωτας κόντρα στις δυσκολίες
© EPA/YOAN VALAT

Μέσα από τουλάχιστον πενήντα συνεντεύξεις, η δημοσιογράφος Maëlle Brun φωτίζει τις πολλές όψεις –Τρονιέ, Οζιέρ, Μακρόν– μιας προσωπικότητας που συγκεντρώνει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Μπριζίτ και Εμανουέλ: Ένας έρωτας κόντρα στις δυσκολίες - εικόνα 2

Δημοσιεύουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Μαγεμένη με τον ....ιπποτικό έρωτα

Είναι ίσως το αγαπημένο της μυθιστόρημα, αυτό που οι μαθητές της πρέπει ν’ αγαπήσουν. Μαντάμ Μποβαρί, το ανάγνωσμα που σημάδεψε την Μπριζίτ Μακρόν. Έχει κοινά γνωρίσματα με την ηρωίδα του Φλομπέρ; Χωρίς αμφιβολία, το παραδέχεται και η ίδια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αναζητά εμφανώς, όπως και η Έμα Ρουό (μέλλουσα Μποβαρί), «την ανησυχία μιας νέας κατάστασης», ένα «υπέροχο πάθος», για να σπάσει τον κλοιό τής μέχρι τότε ζωής της. Στην πραγματικότητα, το να είναι μέλος της οικογένειας Τρονιέ συνεπάγεται πιέσεις. εκείνη την εποχή, το σόι της έχει εδραιωθεί περισσότερο από ποτέ στην καλή κοινωνία της Αμιένης. Το 1971, ο πατέρας της ιδρύει τον σύνδεσμο CROS (Περιφερειακή Ολυμπιακή Αθλητική επιτροπή) της Πικαρδίας, στον οποίο προεδρεύει. Διευθύνει, επίσης, τον πικαρδικό όμιλο αντισφαίρισης και γενικότερα είναι ένα πρόσωπο με επιρροή, του οποίου οι εμπορικές δραστηριότητες ανθούν.

© EPA/YOAN VALAT
© EPA/YOAN VALAT

Υπάρχει η επιχείρηση, με την οποία η Μπριζίτ θα μπορούσε να καταπιαστεί μετά την αποφοίτησή της. Δεν τη λένε Ζαν, βεβαίως, δεν εμπίπτει στην παράδοση «από πατέρα σε γιο» που αναγράφεται στην ταμπέλα των Τρονιέ. Αν και ο αδελφός της Ζαν-Κλοντ, που ανέλαβε επικεφαλής της επιχείρησης, θα της έκανε χώρο. Μόνο που μια τέτοια ζωή τη φοβίζει. Η θέση της διαχειρίστριας στην πατρική εταιρεία –μια θέση που θα κρατήσει ως το 2007– της φτάνει και με το παραπάνω. Το 1972, η νεαρή κοπέλα προτιμά να προχωρήσει στις σπουδές της, αντίθετα απ’ ό,τι έκαναν τα μεγαλύτερα αδέλφια της. Διαλέγει την ειδίκευση στη λογοτεχνία, που θα τη συναρπάσει. Μοπασάν, Ουγκό, Ρεμπό, Απολινέρ… εμβαθύνει στους συγγραφείς που νιώθει πια ότι τη διέπλασαν. Εντούτοις, μια θεματική θα τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της: ο ιπποτικός έρωτας, θέμα στο οποίο θ’ αποφασίσει ν’ αφιερώσει τη διπλωματική της.

© REUTERS/Gonzalo Fuentes
© REUTERS/Gonzalo Fuentes

© EPA/PASCAL ROSSIGNOL / POOL MAXPPP OUT
© EPA/PASCAL ROSSIGNOL / POOL MAXPPP OUT

Το χρονικό μιας γνωριμίας στη σχολική τάξη

Την επόμενη χρονιά, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν λείπει από το κάλεσμα. Γράφεται ξανά στη θεατρική ομάδα, όπου διοχετεύει όλη του την ενέργεια. Μέλημά του, να προκαλέσει την καθηγήτριά του… Πιστός πάντοτε στο στιλ του, μεταξύ ζήλου και αυθάδειας, με τρία βιβλία σε κάθε χέρι, μιλά στους δασκάλους του σαν όμοιός τους. «Σχεδόν να μου είπε “Κυρία, θα έπρεπε να είστε πιο φιλόδοξη”», συνεχίζει η Μπριζίτ στο ντοκιμαντέρ Η στρατηγική του μετεωρίτη. «Είχε έρθει μ’ ένα μικρό χειρόγραφο στη σάκα του, την Τέχνη της Κωμωδίας, του Εντουάρντο ντε Φίλιππο.

© EPA/IAN LANGSDON
© EPA/IAN LANGSDON

© EPA/YOAN VALAT
© EPA/YOAN VALAT

Το κοιτώ και του λέω: “Πολύ ευγενικό εκ μέρους σου, μόνο που αυτό έχει πέντε έξι ρόλους και εγώ πρέπει να μοιράσω δεκαεπτά, σ’ όσους επέλεξαν τη θεατρική ομάδα”». Ό,τι πρέπει! Το λυκειόπαιδο έχει μια ιδέα ακριβώς για αυτό: να εμπλουτίσουν το κείμενο και με άλλα πρόσωπα, ώστε να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές της ομάδας – ανάμεσα στους οποίους και η ίδια η κόρη της Μπριζίτ, η Λοράνς Οζιέρ. Αυτό του δίνει επιπλέον ένα εύλογο πρόσχημα για να βλέπει την καθηγήτρια μετά το μάθημα. Από το φθινόπωρο του 1993 ξεκινά το ξαναγράψιμο του κειμένου που θα διαρκέσει μήνες. Ορισμένοι μαθητές μάς διηγούνται ότι προσκλήθηκαν και εκείνοι μερικές φορές. «Νιώθοντας ότι κλονίζεται, ίσως να μην ήθελε να μένει μόνη μαζί του», αποτολμά να σχολιάσει ένας από αυτούς.

© EPA/ERIC FEFERBERG / POOL MAXPPP OUT
© EPA/ERIC FEFERBERG / POOL MAXPPP OUT

Όπως και να ’χει, η κυρίως δουλειά γίνεται από τέσσερα χέρια. εποχή όπου η Μπριζίτ διηγείται ότι είχε την αίσθηση πως «δούλευε με τον Μότσαρτ» (ένα πρώτο βήμα προς τον μελλοντικό «Μότσαρτ της οικονομίας»). Κάθε Παρασκευή απόγευμα, οι δυο τους συναντιούνται για να συνγράψουν επί ώρες, στο Λα Προβιντάνς. Και μάλιστα και στο σπίτι της καθηγήτριας, που απέχει δώδεκα λεπτά από το σχολείο. Εκεί ο νεαρός μαθαίνει πολύ γρήγορα τα κατατόπια και συμπεριφέρεται σαν στο σπίτι του… Εξάλλου, το πραγματικό του σπίτι δεν απέχει και πολύ, οι Οζιέρ και οι Μακρόν είναι γείτονες, στην αριστοκρατική συνοικία της Ενριβίλ. Από την τυπική διώροφη μονοκατοικία της οδού Σαν-Σιμόν, όπου μένει η Μπριζίτ, ως αυτή των γονιών του Εμανουέλ της οδού Γκοτιέ-ντε-Ριμιγί η απόσταση δεν είναι παρά 240 μέτρα. Το να διατηρηθεί μια απόσταση δεν είναι προφανώς και πολύ εύκολο… «Τα πράγματα εξελίχθηκαν αδιόρατα και ερωτεύτηκα. Ξεκίνησε από μια πνευματική συνενοχή που μέρα με τη μέρα εξελισσόταν σε σαφή οικειότητα», εξηγούσε ο υποψήφιος πρόεδρος στο βιβλίο του Επανάσταση. «Συζητούσαμε για τα πάντα. Η συγγραφή κατέληξε ένα πρόσχημα».

© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL MAXPPP OUT
© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL MAXPPP OUT

Η βιογραφία ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ, Η ασυμβίβαστη, της Maelle Brun σε μετάφραση Χρύσας Μωυσίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 28 Οκτ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: Τιτάνια μάχη με την πανδημία - Νέα μέτρα από Κομισιόν - Μερικό lockdown στη Γερμανία

Λόγω κορονοϊού, σήμερα Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα μέτρα, ενώ η Γερμανία μπαίνει σε μερικό lockdown.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 28 Οκτ 2020 | 16:11

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δύο κρίσιμες εβδομάδες - Νέα μέτρα από Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

"ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ" 28 Οκτ 2020 | 15:07

Νέα "πυρά" Ερντογάν: Ούτε καν θα κοιτάξω το ανήθικο Charlie Hebdo – Θέλουν Σταυροφορίες

Σκληρή επίθεση Ερντογάν κατά του Charlie Hebdo. "Στοχεύει τον προφήτη Μωάμεθ όχι εμένα".

ΤΙ ΤΟΝ ΕΞΟΡΓΙΣΕ 28 Οκτ 2020 | 13:01

Ο..."δικομανής" Ερντογάν: Μετα τον Βίλντερς πάει στα δικαστήρια και το Charlie Hebdo επειδή τον σατυρίζει

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει "δικαστικά και διπλωματικά" μέτρα μετά τη δημοσίευση σκίτσου του Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Ερντογάν.

ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 28 Οκτ 2020 | 10:18

Κορονοϊός: Η Μέρκελ θα προτείνει κλείσιμο όλων των εστιατορίων και μπαρ, γράφει η Bild

Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να κλείσουν όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με την Bild

ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ «ΦΩΝΗ» 28 Οκτ 2020 | 09:15

"Γη της Επαγγελίας": Πρώτη προδημοσίευση για την Ελλάδα του βιβλίου του Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα περιγράφει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις σημαντικότερες στιγμές της πρώτης θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ 27 Οκτ 2020 | 23:02

Κορονοϊός: Πρωτοφανές ξέσπασμα Τριντό - "Αυτή η πανδημία είναι μια παλιοκατάσταση"

Δύσκολο χειμώνα λόγω του κορονοϊού "βλέπει" ο Τριντό που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του.

ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 27 Οκτ 2020 | 22:34

Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων στη Γαλλία με 523 νεκρούς σε μια μέρα - Δεν αντέχουν άλλο οι ΜΕΘ

Ασφυκτικά γεμίζουν τα νοσοκομεία της Γαλλίας από ασθενείς με κορονοϊό - Μεγαλύτερος απολογισμός θανάτων από τον Απρίλιο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Οκτ 2020 | 22:04

Ρωσία: Ο κορονοϊός "χτύπησε" το Μπολσόι - Πάνω από 120 κρούσματα

Δεν έμεινε αλώβητο από τον κορονοϊό ούτε το Θέατρο Μπολσόι της Ρωσίας.

27 Οκτ 2020 | 21:44

Ο Ερντογάν κοιτά τα οπίσθια μιας μουσουλμάνας - Το σκίτσο της Charlie Hebdo που εξόργισε τους Τούρκους

Στο στόχαστρο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo μπαίνει ο Ερντογάν - Σφοδρές αντιδράσεις από Τούρκους χρήστες του twitter

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 27 Οκτ 2020 | 21:02

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μακρόν την Τετάρτη, καθώς η επιδημία επιδεινώνεται

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν επιλογές για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στη μάχη κατά του κορονοϊού

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘ 27 Οκτ 2020 | 20:45

Κορονοϊός: Νέο σοκ στην Ιταλία - 221 νεκροί και 21.994 κρούσματα σε 24 ώρες, ανάγκη για 4.000 γιατρούς

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει σήμερα ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ιταλία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ 27 Οκτ 2020 | 20:22

Κορονοϊός: "Βόμβα" από Βρυξέλλες - Δεν θα υπάρξουν εμβόλια για όλους στην ΕΕ μέχρι το 2022

Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι ενδέχεται οι δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό να μην είναι επαρκείς για όλη την Ένωση.