Follow us

Μπροστά στην τουρμπίνα του Nordstream ο Σολτς - Πετά το μπαλάκι στον Πούτιν: Η Μόσχα δεν έχει παρά να τη ζητήσει...

Ο Γερμανός Καγκελάριος έκανε δηλώσεις από το εργοστάσιο της Siemens.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να αναστείλει την επιστροφή της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1", δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. Η τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά πλέον βρίσκεται στη Γερμανία και η τοποθεσία - άγνωστη μέχρι σήμερα - όπου φυλάσσεται αποκαλύφθηκε με την επίσκεψη Σολτς.

Στεκόμενος δίπλα στην τουρμπίνα 12 μέτρων κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Siemens Energy ENR1n.DE στο Μυλχάιμ αν ντερ Ρουρ, ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ότι είναι πλήρως λειτουργική και θα μπορούσε να αποσταλεί στη Ρωσία ανά πάσα στιγμή, υπό την προϋπόθεση ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να την πάρει πίσω.

Μπροστά στην τουρμπίνα του Nordstream ο Σολτς - Πετά το μπαλάκι στον Πούτιν: Η Μόσχα δεν έχει παρά να τη ζητήσει...

Η Μόσχα αρνείται ότι σκοπίμως μειώνει τις ροές φυσικού αερίου και αναφέρει προβλήματα στο αεριοστρόβιλο ως αιτία για τις χαμηλότερες ροές αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι οποίες έχουν μειωθεί στο 20% της χωρητικότητας.

Σολτς: "Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό"

"Η τουρμπίνα λειτουργεί", είπε ο Σολτς, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι σκοπός της επίσκεψής του ήταν να δείξει στον κόσμο ότι ο στρόβιλος λειτουργεί και ότι "δεν υπάρχει τίποτα κρυφό".

"Είναι αρκετά σαφές και απλό: η τουρμπίνα είναι εκεί και μπορεί να παραδοθεί, αλλά κάποιος πρέπει να πει "θέλω να την έχω".

Ακόμα κι αν η Ρωσία έπαιρνε ωστόσο παραλάβει την τουρμπίνα, ο Όλαφ Σολτς προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες διακοπές στη γραμμή ενεργειακής τροφοδοσίας και ότι οι συμβάσεις προμήθειας ενδέχεται να μην τηρηθούν.

Τι ισχυρίζεται η Gazprom - Τι απαντά το Βερολίνο

Ανώτερος διευθυντής της Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παράδοση της τουρμπίνας μετά τη συντήρηση δεν ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση και ότι είχε σταλεί στη Γερμανία χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με την Gazprom είναι συνεχείς αλλά ότι "δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία".

ΣΟΛΤΣ SIEMENS CEO
Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Σολτς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας ερωτηθείς για τα όσα ισχυρίζεται η Μόσχα απάντησε ότι "η τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 1 δεν καλύπτεται από τις κυρώσεις και επομένως δεν απαιτούνται έγγραφα τα οποία επικαλείται η Μόσχα" για να μην την παραλάβει.

Πώς αντιδρά η γερμανική κυβέρνηση στην ενεργειακή κρίση

Η κατάρρευση των προμηθειών φυσικού αερίου και η εκτόξευση των τιμών έχουν πυροδοτήσει προειδοποιήσεις ύφεσης για τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και ενίσχυσαν τους φόβους για ελλείψεις ενέργειας και επιβολή δελτίου τον χειμώνα.

Διαβάστε Επίσης

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αναγκαστεί να προχωρήσει σε διάσωση της επιχείρησης κοινής ωφέλειας Uniper UN01.DE όταν έγινε ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσης του φυσικού αερίου. Τώρα επεξεργάζεται και άλλες λύσεις και σε αυτό το πλαίσιο, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς παραδέχθηκε ότι η παράταση της εκμετάλλευσης των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία στην Γερμανία "μπορεί να έχει νόημα", την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ενεργειακής κρίσης καθώς έχει απολέσει την ζωτικής σημασίας τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτοί οι πυρηνικοί σταθμοί "δεν έχουν ικανότητα παρά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο μικρού μέρους της", αλλά "μπορεί και να έχει κάποιο νόημα", παραδέχθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος, την ώρα που η δραστική μείωση της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο επαναφέρει το θέμα της διατήρησης των τελευταίων γερμανικών πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία για περισσότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο.

NORDSTREAM ΤΟΥΡΜΠΙΝΑ

Πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία: Ένα θέμα που διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Το Βερολίνο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις εντός των προσεχών εβδομάδων για την παράταση λειτουργίας αυτών των πυρηνικών σταθμών με βάση μία μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μόλις τα αποτελέσματα αυτής της "δοκιμής αντοχής" γίνουν γνωστά, "θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας", δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος στο Μυλχάιμ αν ντερ Ρουρ, στην έδρα της Siemens Energy.

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που συνεχίζουν να λειτουργούν - στην Βαυαρία, την Κάτω Σαξωνία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη - παρέχουν αυτήν την στιγμή το 6% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία.

Το ζήτημα της παράτασης λειτουργίας τους διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι Πράσινοι εκφράζουν δισταγμούς, ενώ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς είναι επιφυλακτικοί και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται υπέρ της ένταξής τους στα σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Υπέρ της παράτασης λειτουργίας τους τάσσεται και η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση των CDU-CSU.

Ο Όλαφ Σολτς δικαιολόγησε την νέα του θέση σχετικά με την παράταση της ζωής των πυρηνικών σταθμών λέγοντας ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τη πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, είναι πιο αργή από το προβλεπόμενο. "Διαφέρει πολύ από την μία περιοχή της Γερμανίας στην άλλη", είπε.

"Ισχύει ιδιαίτερα στην Βαυαρία, η οποία έχει προχωρήσει με αργούς ρυθμούς στην επέκταση της αιολικής ενέργειας", είπε διατυπώνοντας αιχμή για την περιοχή αυτή της Γερμανίας που κυβερνάται διαχρονικά από τους συντηρητικούς και έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

"Θα υποστηρίξουμε όλες τις περιοχές της Γερμανίας όσο περισσότερο μπορούμε" για την ενεργειακή τροφοδοσία "όλων των πολιτών και όλων των επιχειρήσεων στην Γερμανία ", διαβεβαίωσε ο Ολαφ Σολτς.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΩΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 11 Αυγ 2022 | 18:09

"You'll never walk alone": Ο Σολτς καθησυχάζει τους Γερμανούς ενόψει χειμώνα με τον ύμνο της Λίβερπουλ

Συνέντευξη τύπου εφ'όλης της ύλης από τον Όλαφ Σολτς - Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, το σκάνδαλο φοροδιαφυγής Cum-Ex και η Μέρκελ.

ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ 11 Αυγ 2022 | 08:14

Ουκρανία: Τοξική αμμωνία εκλύεται από φλεγόμενο ζυθοποιείο στο Ντονέτσκ [βίντεο]

Η πυρκαγιά στο ζυθοποιείο, στη συνοικία Καλίνινσκι της ομώνυμης πόλης, προκλήθηκε από πυρά του ουκρανικού Πυροβολικού.

10 Αυγ 2022 | 18:10

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή στην Κριμαία γύρω από την αεροπορική βάση μετά τις εκρήξεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η περιοχή γύρω από την αεροπορική βάση Σάκι στην υπό ρωσική κατοχή χερσόνησο της Κριμαίας.

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ 10 Αυγ 2022 | 17:15

Σάλος με την υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας για τη φωτογραφία με τη σαμπάνια στο Κίεβο: "Σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο"

Στη φωτογραφία, εκτός από τους δύο υπουργούς, εικονίζονται η γερμανίδα πρεσβευτής στο Κίεβο και ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο όλοι σε εύθυμη διάθεση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Αυγ 2022 | 17:00

Νέες ελαφρύνσεις 10 δισ. λόγω πληθωρισμού στη Γερμανία - Αντιδράσεις από SPD και Πράσινους

Κεντρικά σημεία των σημερινών ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι η μείωση των φόρων και η αύξηση του βασικού προνοιακού επιδόματος και του επιδόματος τέκνου.

ΕΚΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 09 Αυγ 2022 | 18:45

Κριμαία: Μπαράζ εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση - "Δεν μας βομβάρδισαν" λέει το Κρεμλίνο [εικόνες-βίντεο]

Το Κρεμλίνο αποδίδει τις εκρήξεις στην Κριμαία σε πυρομαχικά που προορίζονταν για την αεροπορία - Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ 08 Αυγ 2022 | 20:18

Ουκρανία: Ρώσοι "εκτελεστές" σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Άμυνας - Για ποιους άλλους είχαν συμβόλαια θανάτου [βίντεο]

Οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν το σχέδιο που αποδίδεται στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας - Καμία επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής από το Κρεμλίνο.

ΔΗΛΩΣΗ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ 08 Αυγ 2022 | 19:22

Τουρκία: Ετοιμάζει στην Ουκρανία εργοστάσιο παραγωγής drones - Γαμπρός του Ερντογάν ο συνιδιοκτήτης της εταιρίας

Τα τουρκικά drones χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία από το 2021 - Η εταιρία Baykar, ο γαμπρός του Ερντογάν και η ενόχληση της Ρωσίας.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 08 Αυγ 2022 | 18:40

Μόσχα για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Το Κίεβο κρατά την Ευρώπη όμηρο βομβαρδίζοντας τον σταθμό

Νέες κατηγορίες εναντίον του Κίεβο για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξαπέλυσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 08 Αυγ 2022 | 17:32

Γερμανία: Το Βερολίνο αποκλείει το ενδεχόμενο λειτουργίας του Nord Stream 2

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας απέκλεισε το ενδεχομενο λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΒΓΗΚΕ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 06 Αυγ 2022 | 20:31

Ουκρανία: Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια - Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 17:14

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνονται σε ρούβλια.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 06 Αυγ 2022 | 16:23

Ουκρανία: Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια σταματησε να λειτουργεί μετά από βομβαρδισμούς - Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας

Ένας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σταμάτησε να λειτουργεί, έπειτα από βομβαρδισμούς.