
Με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στρέφεται στις συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας που διεξάγεται στη Γενεύη στο ξενοδοχείο President Wilson. Οι Λαβρόφ και Μπλίνκεν θα παραχωρήσουν χωριστές συνεντεύξεις Τύπου μετά τη συνάντηση.
Πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι "οι συνομιλίες είναι μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγής περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας".
"Έχουμε αναλάβει την δέσμευση να παραμείνουμε στην οδό της διπλωματίας και του διαλόγου αλλά και μιας ενιαίας, άμεσης και αυστηρής απάντησης αν η Ρωσία συνεχίσει την επιθετικότητα".
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του, είπε ότι "δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες" με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν καθώς και ότι
✈️ Russia's Foreign Minister Sergey #Lavrov arrives in Geneva ahead of talks with US Secretary of State Antony #Blinken, scheduled for tomorrow, January 21.#RussiaUS #Diplomacy pic.twitter.com/C6GjQdSqfo
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) January 20, 2022
Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε εχθές πως οι ΗΠΑ είναι"πολύ σαφείς". Οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με "ταχεία, σοβαρή απάντηση".
.@SecBlinken: If Russia invades and occupies Ukraine, what’s next? It may seem like a distant regional dispute or yet another example of Russian bullying. But at stake are principles that have made the world safer and more stable for decades. pic.twitter.com/l3tq9TXwNG
— Department of State (@StateDept) January 21, 2022
Στη συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Μπλίνκεν και Λαβρόφ τίθενται επί τάπητος όλες τις πτυχές της έντασης σχετικά με την Ουκρανία. Έχει προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων και των δύο πλευρών την αυτή την εβδομάδα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στη Γενεύη για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ μετά από συνομιλίες που είχε στο Κίεβο την Τετάρτη και εν συνεχεία εχθές στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα συμμαχικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία και να εξασφαλίσει την μέγιστη ετοιμότητα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον όμως να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα περιπλέκονται από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στην οποία προέβλεψε ότι η Ρωσία θα "ενταχθεί" στην Ουκρανία και είπε ότι η Μόσχα θα το πληρώσει ακριβά.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία. και τα δυτικά κράτη φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση σε μια χώρα που εισέβαλε το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά λέει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθεί ένας κατάλογος απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος της Συμμαχίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για τα σχόλια του Μπάιντεν, είπε ότι η Ρωσία λάμβανε παρόμοιες προειδοποιήσεις για τουλάχιστον ένα μήνα.
"Πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί τώρα στην Ευρώπη και, επιπλέον, μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης", είπε ο Πεσκόφ.
Στο Κίεβο την Τετάρτη ο Μπλίνκεν προσπάθησε να καθησυχάσει την Ουκρανία για την υποστήριξη των ΗΠΑ. Πριν συναντηθεί με Γερμανούς, Γάλλους και Βρετανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο την Πέμπτη, είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει επικείμενη εισβολή.
Η Ρωσία θέλει το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί ότι δεν θα δεχθεί την Ουκρανία ως μέλος και θα σταματήσει την επέκτασή της προς τα ανατολικά κάτι που απορρίπτεται από την αμερικανική πλευρά.
Ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος επανειλημμένα αυτό που αποκαλεί ρωσική "παραπληροφόρηση" με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, είπε την Πέμπτη ότι οι διπλωματικές προσπάθειες αυτή την εβδομάδα σηματοδοτούν τον σχεδιασμό μιας κοινής θέσης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία ώστε να ασκηθούν πιέσεις για να υπαναχωρήσει. "Αυτή η ενότητα μας δίνει δύναμη – μια δύναμη στην οποία η Ρωσία δεν έχει τίποτα να αντιτάξει", είπε ο Μπλίνκεν.
"Είμαι σε θέση να εκπροσωπήσω μια ενιαία άποψη, μια κοινή θέση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας για την εύρεση μιας διπλωματικής οδού για την αποκλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης".
Η ενότητα για την οποία μιλά ο Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να υπονομεύεται από τα σχόλια του Μπάιντεν, ο οποίος την Τετάρτη είπε ότι η απάντηση της Δύσης μπορεί να μην είναι ενιαία εάν η Ρωσία κάνει μόνο μια "μικρή εισβολή" στην Ουκρανία. Τα σχόλια ανάγκασαν κυβερνητικούς αξιωματούχους να δώσουν διευκρινίσεις, αλλά εν τω μεταξύ έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες και ερωτήματα για το κατά πόσο η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να δώσει στον Πούτιν κάποια περιθώρια για να αποτρέψει μια εισβολή πλήρους κλίμακας.
Η αντίδραση, που κρύβει ανησυχία από την πλευρά του Κιέβου, ήρθε άμεσα.
We want to remind the great powers that there are no minor incursions and small nations. Just as there are no minor casualties and little grief from the loss of loved ones. I say this as the President of a great power 🇺🇦
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 20, 2022
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι "στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν μικρές εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων".
Αμερικανικές κυρώσεις
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Πέμπτη τη Ρωσία ότι στρατολόγησε νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας για να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Ουκρανίας,
"Η Ρωσία ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της να στρατολογήσουν νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας για να προετοιμαστούν να αναλάβουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας και να ελέγξουν την κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας με μια ρωσική δύναμη κατοχής", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που ταυτόχρονα επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα άτομα - δύο εκ των οποίων είναι σημερινά μέλη του κοινοβουλίου της Ουκρανίας.
Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να διαδραμάτισαν "διάφορους ρόλους" στην "εκστρατεία παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση κυρίαρχων χωρών" προς υποστήριξη των πολιτικών στόχων του Κρεμλίνου".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr