Follow us

Μυρίζει μπαρούτι στην Ουκρανία: Διεθνής συναγερμός για πιθανή εισβολή της Ρωσίας - Θολό μήνυμα των ΗΠΑ

Στη Γενεύη, στην προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας στρέφεται το ενδιαφέρον καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την Ουκρανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ουκρανία στρατιώτες

Με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στρέφεται στις συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας που διεξάγεται στη Γενεύη στο ξενοδοχείο President Wilson. Οι Λαβρόφ και Μπλίνκεν θα παραχωρήσουν χωριστές συνεντεύξεις Τύπου μετά τη συνάντηση.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι "οι συνομιλίες είναι μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγής περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας".

"Έχουμε αναλάβει την δέσμευση να παραμείνουμε στην οδό της διπλωματίας και του διαλόγου αλλά και μιας ενιαίας, άμεσης και αυστηρής απάντησης αν η Ρωσία συνεχίσει την επιθετικότητα".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του, είπε ότι "δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες" με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν καθώς και ότι

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε εχθές πως οι ΗΠΑ είναι"πολύ σαφείς". Οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με "ταχεία, σοβαρή απάντηση".

Στη συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Μπλίνκεν και Λαβρόφ τίθενται επί τάπητος όλες τις πτυχές της έντασης σχετικά με την Ουκρανία. Έχει προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων και των δύο πλευρών την αυτή την εβδομάδα.

Μυρίζει μπαρούτι στην Ουκρανία: Διεθνής συναγερμός για πιθανή εισβολή της Ρωσίας - Θολό μήνυμα των ΗΠΑ

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στη Γενεύη για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ μετά από συνομιλίες που είχε στο Κίεβο την Τετάρτη και εν συνεχεία εχθές στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα συμμαχικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία και να εξασφαλίσει την μέγιστη ετοιμότητα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε Επίσης

Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον όμως να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα περιπλέκονται από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στην οποία προέβλεψε ότι η Ρωσία θα "ενταχθεί" στην Ουκρανία και είπε ότι η Μόσχα θα το πληρώσει ακριβά.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία. και τα δυτικά κράτη φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση σε μια χώρα που εισέβαλε το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά λέει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθεί ένας κατάλογος απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος της Συμμαχίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για τα σχόλια του Μπάιντεν, είπε ότι η Ρωσία λάμβανε παρόμοιες προειδοποιήσεις για τουλάχιστον ένα μήνα.

"Πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί τώρα στην Ευρώπη και, επιπλέον, μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης", είπε ο Πεσκόφ.

Στο Κίεβο την Τετάρτη ο Μπλίνκεν προσπάθησε να καθησυχάσει την Ουκρανία για την υποστήριξη των ΗΠΑ. Πριν συναντηθεί με Γερμανούς, Γάλλους και Βρετανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο την Πέμπτη, είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει επικείμενη εισβολή.

Η Ρωσία θέλει το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί ότι δεν θα δεχθεί την Ουκρανία ως μέλος και θα σταματήσει την επέκτασή της προς τα ανατολικά κάτι που απορρίπτεται από την αμερικανική πλευρά.

Ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος επανειλημμένα αυτό που αποκαλεί ρωσική "παραπληροφόρηση" με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, είπε την Πέμπτη ότι οι διπλωματικές προσπάθειες αυτή την εβδομάδα σηματοδοτούν τον σχεδιασμό μιας κοινής θέσης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία ώστε να ασκηθούν πιέσεις για να υπαναχωρήσει. "Αυτή η ενότητα μας δίνει δύναμη – μια δύναμη στην οποία η Ρωσία δεν έχει τίποτα να αντιτάξει", είπε ο Μπλίνκεν.

"Είμαι σε θέση να εκπροσωπήσω μια ενιαία άποψη, μια κοινή θέση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας για την εύρεση μιας διπλωματικής οδού για την αποκλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης".

Η ενότητα για την οποία μιλά ο Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να υπονομεύεται από τα σχόλια του Μπάιντεν, ο οποίος την Τετάρτη είπε ότι η απάντηση της Δύσης μπορεί να μην είναι ενιαία εάν η Ρωσία κάνει μόνο μια "μικρή εισβολή" στην Ουκρανία. Τα σχόλια ανάγκασαν κυβερνητικούς αξιωματούχους να δώσουν διευκρινίσεις, αλλά εν τω μεταξύ έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες και ερωτήματα για το κατά πόσο η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να δώσει στον Πούτιν κάποια περιθώρια για να αποτρέψει μια εισβολή πλήρους κλίμακας.

Διαβάστε Επίσης

Η αντίδραση, που κρύβει ανησυχία από την πλευρά του Κιέβου, ήρθε άμεσα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι "στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν μικρές εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων".

Αμερικανικές κυρώσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Πέμπτη τη Ρωσία ότι στρατολόγησε νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας για να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Ουκρανίας,

"Η Ρωσία ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της να στρατολογήσουν νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας για να προετοιμαστούν να αναλάβουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας και να ελέγξουν την κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας με μια ρωσική δύναμη κατοχής", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που ταυτόχρονα επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα άτομα - δύο εκ των οποίων είναι σημερινά μέλη του κοινοβουλίου της Ουκρανίας.

Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να διαδραμάτισαν "διάφορους ρόλους" στην "εκστρατεία παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση κυρίαρχων χωρών" προς υποστήριξη των πολιτικών στόχων του Κρεμλίνου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ PAHO 18 Μαϊ 2022 | 21:39

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Αυξάνονται ξανά τα κρούσματα κορονοϊού - Η εξήγηση των ειδικών

Την περασμένη εβδομάδα στην Αμερική τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 27,2% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ 18 Μαϊ 2022 | 19:56
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Μαϊ 2022 | 19:26

Ρωσική επιθετικότητα: Η Ευρώπη θωρακίζεται στρατιωτικά - Αυτό είναι το σχέδιο για κοινές προμήθειες σε αέρα, ξηρά και θάλασσα

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της άμυνας, παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 18 Μαϊ 2022 | 19:12

Εκνευρισμός στην Άγκυρα: Eπίθεση Οκτάι στο Κογκρέσο για την ομιλία Μητσοτάκη - "Θέατρο και σόου, να σκεφτούν τι χειροκρότησαν"

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήρθε από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 18 Μαϊ 2022 | 17:38

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τους "Εξολοθρευτές" ρίχνει στη μάχη ο Πούτιν - Ποια είναι τα τανκ BMPT Terminator

Βίντεο της Daily Mail δείχνει τα περίφημα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα να επιχειρούν στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ» 18 Μαϊ 2022 | 16:54

Αγνοούνται οι Ουκρανοί διοικητές του Αζοφστάλ: "Δεν έχουν παραδοθεί" λένε οι Ρωσόφωνοι - Άγνωστο αν θα δώσουν την ύστατη μάχη

"Δεν υπάρχουν διοικητές στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν, δεν έχουν φύγει" από το Αζοφστάλ, δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν

«ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ» 18 Μαϊ 2022 | 15:25

Η απίστευτη ιστορία του Ουκρανού που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από Ρώσους στρατιώτες, θάφτηκε ζωντανός και όμως επέζησε

O Mykola Kulichenko κατάφερε να επιβιώσει αφού οι Ρώσοι στρατιώτες τον πυροβόλησαν και στη συνέχεια τον έθαψαν στο Τσερνίχιφ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 18 Μαϊ 2022 | 15:03

Αποκάλυψη Σταύρου Θεοδωράκη: Ο Τσίπρας πίστευε στ΄αλήθεια ότι ο Πούτιν θα μας δώσει χρήματα- Οταν του μίλησε, γύρισε μουδιασμένος

Το... κόκκινο τηλέφωνο, ο Λαφαζάνης, ο Πούτιν και η απογοήτευση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα. Οι αποκαλύψεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Μαϊ 2022 | 14:25

Ερευνα "βόμβα" στην Kίνα: Το Boeing 737-800 με τους 132 επιβαίνοντες "έπεσε επίτηδες"

Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στο μαύρο κουτί, κάποιος στο πιλοτήριο του Boeing 737-800 έκανε επίτηδες τη μοιραία βουτιά που οδήγησε στο θάνατο τους 132 επιβαίνοντες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ 18 Μαϊ 2022 | 13:59

Διθυραμβικά σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων για την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: "Η καλύτερη ομιλία που άκουσα"

Σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ εκδήλωσαν δημόσια τον θαυμασμό τους για την ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ 18 Μαϊ 2022 | 13:05

Η μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία στο Κογκρέσο

Μίζερη κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 18 Μαϊ 2022 | 12:55

Το Ισραήλ έστειλε 2.000 κράνη και 500 προστατευτικά γιλέκα στην Ουκρανία

2.000 κράνη και 500 προστατευτικά γιλέκα διένειμε το Ισραήλ σε οργανώσεις στην Ουκρανία, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 11:57

Απίστευτη κριτική Σκουρλέτη: Το Κογκρέσο χειροκροτούσε τον Μητσοτάκη γιατί η ομιλία ήταν...διασκεδαστική

"Τον χειροκρότησαν γιατί ήταν... διασκεδαστικός" υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης για την ομιλία του στο Κογκρέσο. Χαμός από σχόλια στο twitter.