Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι εικόνες του ξεριζωμού Αρμένιων από περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ εκεί όπου Αρμένιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις ζωές τους μετά την παράδοση της περιοχής στους Αζέρους, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Η εγκατάλειψη της περιοχής Καλμπατζάρ που συνορεύει με το Ναγκόρνο Καραμπάχ πήρε παράταση δέκα ημερών και θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Τα καραβάνια του ξεριζωμού συνεχίζονται αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας μέσα στους ορεινούς και δύσβατους δρόμους της περιοχής.
Τα οχήματα που ταξίδευαν τη νύχτα ήταν γεμάτα με όσα υπάρχοντα μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους οι Αρμένιοι από έπιπλα μέχρι ζώα εκτροφής.
Καίνε τα σπίτια τους, ξεθάβουν τους νεκρούς τους
Όπως θα δείτε και εσείς στις παρακάτω εικόνες, πολλοί από τους Αρμένιους επέλεξαν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο φεύγοντας, πυρπολώντας σπίτια, εκκλησίες έπιπλα και κάθε είδους υπάρχοντα που δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους.
"Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους", όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.
Μάλιστα πολλοί από τους Αρμένιους που εγκαταλείπουν την περιοχή ξεθάβουν και τους νεκρούς τους. "Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο", ανέφερε άλλος κάτοικος, δήλωση ενδεικτική της σπαρακτικής κατάστασης που επικρατεί.
Μόνιμη ειρηνευτική δύναμη 2.000 Ρώσων στην περιοχή
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία μεσολάβησης της Ρωσίας για να σταματήσουν τις μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τις 9 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν αποκτά τον έλεγχο της επικράτειας στην οποία κατέλαβε τις πιο πρόσφατες μάχες, με την Αρμενία να εγκαταλείπει περαιτέρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Καλμπατζάρ.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια ειρηνευτική δύναμη 2.000 Ρώσων στρατιωτών που αναπτύσσονται στην περιοχή για να φρουρούν έναν δρόμο που συνδέει το υπόλοιπο τμήμα της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.
4000 νεκροί - Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών στον Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 8.000, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια σύσκεψης που είχε ως θέμα την επίλυση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα στην περιοχή αυτήν, μετά την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στις 9 Νοεμβρίου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Γιεβγκένι Ζίνιτσεφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες στο Ναγκόνρο Καραμπάχ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ότι έχουν καταστραφεί πολλά πολιτιστικά μνημεία και αστικές υποδομές και ότι οι κάτοικοι του θα χρειασθούν πρόσθετη βοήθεια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr