X

Ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης - Νεκροί τουλάχιστον 45 πρόσφυγες και μετανάστες

Η μηχανή της βάρκας εξερράγη ανοιχτά της Λιβύης - Τραγωδία με 45 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες

Γράφει: TheToc team

Τουλάχιστον 45 πρόσφυγες και μετανάστες πέθαναν αυτήν την εβδομάδα στα ανοικτά της Λιβύης στο πλέον πολύνεκρο ναυάγιο του έτους, έγινε σήμερα γνωστό από τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρουν, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν από κοινού ότι οι 37 επιζώντες που διασώθηκαν από ψαράδες περιέγραψαν πως τουλάχιστον 45 άλλοι συνταξιδιώτες τους πέθαναν όταν η μηχανή της βάρκας τους εξερράγη στα ανοιχτά της Ζουάρα (Λιβύη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στη Μαυριτανία: 40 πρόσφυγες νεκροί σε ναυάγιο

Νωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου άλλοι 40 πρόσφυγες πνίγηκαν και μόλις ένας επέζησε όταν το πλεούμενο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί ναυάγησε ανοιχτά της Μαυριτανίας.

Η UNHCR και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και εταίρους τους "προσπαθούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να αποφεύγονται τέτοιες τραγωδίες, αλλά οι διακινητές συνεχίζουν να λένε ψέματα στους πελάτες τους", πρόσθεσε ο Κοσετέλ, επιτετραμμένος της Ύπατης Αρμοστείας αρμόδιος κυρίως για την κεντρική Μεσόγειο.

Το ναυάγιο επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στις μαυριτανικές υπηρεσίες ασφαλείας, η οποία διευκρίνισε ότι έγινε σε διεθνή ύδατα, "αρκετά μακριά" από τις ακτές της χώρας της δυτικής Αφρικής που βρίσκεται μεταξύ της Σενεγάλης και της Δυτικής Σαχάρας.

"Βρήκαμε κατά τύχη τον μοναδικό επιζώντα" σε παραλία της Νουαντίμπου (βορειοδυτικά), έναν "υπήκοο Γουινέας, με βάση όσα μας είπε", πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επιζών εξήγησε πως οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από το Μαρόκο και ήλπιζαν να φθάσουν στα Κανάρια νησιά, ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά του βασιλείου. Η μηχανή της βάρκας, υπέστη βλάβη, δεν έμοιαζε να υπάρχει καμία περίπτωση διάσωσης και οι απελπισμένοι μετανάστες αποφάσισαν "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" κι έπεσαν στη θάλασσα, αφηγήθηκε ο άνδρας από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Είναι όλοι νεκροί, νομίζω. Είμαι ο μόνος επιζών", πρόσθεσε.