Νέο σοκ για τον Χουάν Κάρλος - Ερευνα για "μαύρες" πιστωτικές κάρτες

Οι κινήσεις αυτών των καρτών έγιναν μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος - Δεν υπάρχει ασυλία που τον προστατεύει από δίκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
χουαν

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διερευνά τα έξοδα από πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποίησαν ο αυτοεξόριστος τέως μονάρχης της Ισπανίας Βασιλιάς Χουάν Κάρλος η Βασίλισσα Σόφια της Ελλάδας, καθώς και αρκετοί από τους πιο άμεσους συγγενείς τους: μεταξύ άλλων, μερικά από τα εγγόνια τους. Πρόκειται για κάρτες που πληρώθηκαν από έναν λογαριασμό στον οποίο ούτε ο Χουάν Κάρλος ούτε η οικογένειά του εμφανίζονται ως κάτοχοι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του elDiario.es.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα μεταξύ των ανθρώπων που "επωφελήθηκαν" από αυτές τις "μαύρες" κάρτες δεν είναι οι σημερινοί βασιλείς της Ισπανίας: Felipe de Borbón και Letizia Ortiz. Ούτε η Πριγκίπισσα των Αστουριών, η Λεονόρ (που είναι 15 ετών σήμερα) ή η αδερφή της, η Σοφία (13).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι οικονομικές κινήσεις αυτού του λογαριασμού και τα έξοδα των καρτών αντιστοιχούν στα έτη 2016, 2017 και 2018. Με άλλα λόγια, είναι μετά την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος και δεν απολαμβάνει συνταγματική προστασία.

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς δεν αναλύουν μόνο όλα τα έξοδα αυτών των καρτών, αλλά και την προέλευση των κεφαλαίων με τα οποία καλύφθηκαν: χρήματα από το εξωτερικό. Είναι σημαντικές κινήσεις κεφαλαίων μετά το 2014, επομένως τα πιθανά εγκλήματα σε αυτήν την παράτυπη ροή χρημάτων μπορούν να αποδοθούν στον Χουάν Κάρλος και στην πρώην βασίλισσα. Η ισπανική δικαιοσύνη έχει στείλει επιστολές σε διάφορες χώρες για να εντοπίσει την προέλευση αυτών των κεφαλαίων.

Προς το παρόν, εν αναμονή του αποτελέσματος των στοιχείων που ενδέχεται να φτάσουν από αυτές τις χώρες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει ήδη βρει ενδείξεις για φερόμενο φορολογικό έγκλημα, καθώς πρόκειται για αυξήσεις εσόδων που δεν έχουν δηλωθεί άνω των 120.000 ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τόσο ο Χουάν Κάρλος όσο και η βασίλισσα Σόφια ελέγχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση το elDiario.es, η έρευνα κατέστησε επίσης δυνατή την ταυτοποίηση δύο ατόμων που φέρονται να συνδέονται με αυτό το σχήμα αδιαφανών κεφαλαίων για την πληρωμή των δαπανών της βασιλικής οικογένειας

Μεταξύ των εξόδων που χρεώνονται στην κάρτα της Βασίλισσας Σόφιας εμφανίζονται αρκετά ταξίδια στο Λονδίνο, όπου διατηρεί τη συνήθη διαμονή της για χρόνια, προσθέτουν πηγές.

Να σημειωθεί πως η υπόθεση με τις κάρτες είναι μεταγενέστερη και δεν σχετίζεται με τη δικαστική έρευνα τον περασμένο Ιούνιο για τα 65 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε ο Χουάν Κάρλος το 2008

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε το 2014 και μέχρι εκείνη τη χρονιά προστατευόταν από το Σύνταγμα, το οποίο θεσπίζει ένα είδος νομικής ατιμωρησίας για τον αρχηγό του κράτους

Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου που χειρίζεται την υπόθεση των 65 εκατομμυρίων των Σαουδάραβων, Juan Ignacio Campo, σκοπεύει να ζητήσει το φάκελο της υπόθεσης, καθώς είναι φερόμενα εγκλήματα που προηγούνται της παραίτησης του βασιλιά.

Η νέα έρευνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς που παρουσιάζει το elDiario.es σήμερα, και αφορά τις κάρτες, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να διαπράχθηκε μετά την παραίτηση. Έτσι, σε αντίθεση με τα εκατομμύρια των Σαουδάραβων, αυτό το είδος "μαύρων" καρτών θα μπορούσε να είναι ο καταλογισμός του ομότιμου βασιλιά.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Κράτους ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αυτή η έρευνα θα αναληφθεί από το Γραφείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου . Ο Γενικός Εισαγγελέας του Κράτους, Ντολόρες Ντελγκάδο, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δίνεται εντολή στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος να παραδώσουν τις αναφορές τους για τον πρώην βασιλιά σε εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου

Ο εισαγγελέας Juan Ignacio Campo διορίστηκε για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οταν έφυγε από την Ισπανία

Υπενθυμίζεται πως λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε να ερευνηθεί η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Χουάν Κάρλος αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

"Ορμώμενος σήμερα από τη βεβαιότητά μου ότι προσφέρω την καλύτερη υπηρεσία στους Ισπανούς, στους θεσμούς της και σε εσένα, ως Βασιλιά, σε ενημερώνω για την προσεκτικά μελετημένη απόφασή μου να αυτοεξοριστώ, αυτήν την περίοδο, εκτός της Ισπανίας", γράφει ο τέως βασιλιάς σε μια επιστολή του προς τον γιο του.

Ο Φελίπε δέχτηκε την απόφαση του πατέρα του και τον ευχαρίστησε, σύμφωνα με τα ανάκτορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκαταρκτική έρευνα

Στις αρχές Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για να καθορίσει αν ο Χουάν Κάρλος φέρει ποινική ευθύνη σε μια υπόθεση διαφθοράς η οποία αφορά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναθέσει σε μια ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (TGV) της Μέκκας. Οι δικαστικές αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2018, όμως δεδομένου ότι ο τέως βασιλιάς χαίρει ασυλίας, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη και μόνο για γεγονότα που έγιναν μετά την παραίτησή του από το αξίωμα.

"Είναι μια απόφαση που την λαμβάνω με βαθύτατη οδύνη, αλλά με μεγάλη ηρεμία", συνεχίζει ο τέως στην επιστολή του. "Πριν από έναν χρόνο, σου είχα εκφράσει τη βούληση και την επιθυμία μου να εγκαταλείψω τις θεσμικές υποχρεώσεις μου", υπενθυμίζει, τονίζοντας ότι "ανέκαθεν ήθελε το καλύτερο για την Ισπανία και για το στέμμα". "Με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο υπηρέτησα την Ισπανία κατά τη διάρκεια της βασιλείας μου και ενώπιον των δημόσιων συνεπειών ορισμένων παλαιότερων γεγονότων της ιδιωτικής ζωής του, θέλω να σου εκφράσω ότι είμαι απολύτως διατεθειμένος να διευκολύνω την άσκηση των καθηκόντων σου, με την ηρεμία και τη γαλήνη που απαιτούν οι υψηλές ευθύνες σου. Μου το επιβάλλουν η κληρονομιά μου και η αξιοπρέπειά μου", τονίζει σε αυτήν την επιστολή.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο τέως βασιλιάς έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 04 Δεκ 2020 | 06:44

Μπάιντεν - ΗΠΑ: Να παραμείνει σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού όταν ο Δρ. Φάουτσι ενημερώσει πως αυτό είναι ασφαλές και ότι θα το κάνει δημόσια.

ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ 03 Δεκ 2020 | 21:16

Βρέθηκε μία από τις θρυλικές μηχανές Enigma του Χίτλερ στο βυθό της Βαλτικής [εικόνες]

Η αποκρυπτογράφηση των μηχανών Enigma έκρινε την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΕΚΑΝΑΝ ΣΕΞ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018 03 Δεκ 2020 | 20:43

Βρετανία: Αθωώθηκε η 32χρονη Τέα Βίνσεντ για την αποπλάνηση 14χρονου - Τα ψευδή στοιχεία του ανήλικου [Βίντεο]

Η 32χρονη μητέρα τριών παιδιών έπεισε το δικαστήριο ότι ο 14χρονος δήλωσε ψευδή ηλικία στον λογαριασμό του στο facebook

ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ θανάτων στην Ιταλία από την αρχή της πανδημίας - 993 νεκροί σε μία μόνο μέρα

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 58.038 άνθρωποι.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 03 Δεκ 2020 | 19:55

Σκληρό μήνυμα Βέμπερ: "Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν - Κυρώσεις για την Τουρκία στο τραπέζι"

¨Επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 03 Δεκ 2020 | 19:31

Επιστρέφει στην Κίνα το Chang’e 5 - Επιτυχημένη η αποστολή του στη Σελήνη

Ολοκλήρωσε την αποστολή του στη Σελήνη και επιστρέφει στη Γη το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e 5

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΤΑ 20% ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΚΟΡ 03 Δεκ 2020 | 15:43

Η μακάβρια "κληρονομιά" Τραμπ: Σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ - 3.157 νεκροί από κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες

Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 3.157 θάνατοι στις ΗΠΑ. Αύξηση κατά 20% από το ρεκόρ που περασμένου Απριλίου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 03 Δεκ 2020 | 15:27

Κορονοϊός: Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.495.205 ανθρώπους παγκοσμίως

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 03 Δεκ 2020 | 15:27

Κορονοϊος: Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας - Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Ευρωπαίοι

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας του κορονοϊού

ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 03 Δεκ 2020 | 15:14

Αγγλία: Μεγάλη έκρηξη στο Μπρίστολ - "4 νεκροί και 1 τραυματίας" σύμφωνα με τους Times

Έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγο σε περιοχή κοντά στην πόλη Μπρίστολ στην Αγγλία - Θύματα και σοβαρά τραυματίες.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 03 Δεκ 2020 | 13:13

CNN: Τρεις τέως Πρόεδροι των ΗΠΑ θα εμβολιαστούν δημοσίως για να πείσουν τον κόσμο για το εμβόλιο

Οι δηλώσεις των τριών πρώην Προέδρων των ΗΠΑ για το εμβόλιο και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 03 Δεκ 2020 | 11:27

Τουρκία: Ενοπλη επίθεση κατά αστυνομικών σε ξενοδοχείο - 5 τραυματίες

Επίθεση ενόπλων κατά αστυνομικών μέσα σε ξενοδοχείο, σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην επαρχία Καχραμανμαράς, στην Τουρκία.

ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΤΟΛ 03 Δεκ 2020 | 11:17

Βρετανία: "Άσκηση Πανάκεια" του στρατού- Θα κάνουν μαζικούς εμβολιασμούς ακόμη και στα γηπεδα

Στη Βρετανία ο στρατός έκανε άσκηση προσομοίωσης με το κωδικό όνομα "Άσκηση Πανάκεια" για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών για τον κορονοϊό.