Follow us

Νέο σοκ για τον Χουάν Κάρλος - Ερευνα για "μαύρες" πιστωτικές κάρτες

Οι κινήσεις αυτών των καρτών έγιναν μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος - Δεν υπάρχει ασυλία που τον προστατεύει από δίκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
χουαν

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διερευνά τα έξοδα από πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποίησαν ο αυτοεξόριστος τέως μονάρχης της Ισπανίας Βασιλιάς Χουάν Κάρλος η Βασίλισσα Σόφια της Ελλάδας, καθώς και αρκετοί από τους πιο άμεσους συγγενείς τους: μεταξύ άλλων, μερικά από τα εγγόνια τους. Πρόκειται για κάρτες που πληρώθηκαν από έναν λογαριασμό στον οποίο ούτε ο Χουάν Κάρλος ούτε η οικογένειά του εμφανίζονται ως κάτοχοι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του elDiario.es.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα μεταξύ των ανθρώπων που "επωφελήθηκαν" από αυτές τις "μαύρες" κάρτες δεν είναι οι σημερινοί βασιλείς της Ισπανίας: Felipe de Borbón και Letizia Ortiz. Ούτε η Πριγκίπισσα των Αστουριών, η Λεονόρ (που είναι 15 ετών σήμερα) ή η αδερφή της, η Σοφία (13).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι οικονομικές κινήσεις αυτού του λογαριασμού και τα έξοδα των καρτών αντιστοιχούν στα έτη 2016, 2017 και 2018. Με άλλα λόγια, είναι μετά την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος και δεν απολαμβάνει συνταγματική προστασία.

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς δεν αναλύουν μόνο όλα τα έξοδα αυτών των καρτών, αλλά και την προέλευση των κεφαλαίων με τα οποία καλύφθηκαν: χρήματα από το εξωτερικό. Είναι σημαντικές κινήσεις κεφαλαίων μετά το 2014, επομένως τα πιθανά εγκλήματα σε αυτήν την παράτυπη ροή χρημάτων μπορούν να αποδοθούν στον Χουάν Κάρλος και στην πρώην βασίλισσα. Η ισπανική δικαιοσύνη έχει στείλει επιστολές σε διάφορες χώρες για να εντοπίσει την προέλευση αυτών των κεφαλαίων.

Προς το παρόν, εν αναμονή του αποτελέσματος των στοιχείων που ενδέχεται να φτάσουν από αυτές τις χώρες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει ήδη βρει ενδείξεις για φερόμενο φορολογικό έγκλημα, καθώς πρόκειται για αυξήσεις εσόδων που δεν έχουν δηλωθεί άνω των 120.000 ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τόσο ο Χουάν Κάρλος όσο και η βασίλισσα Σόφια ελέγχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση το elDiario.es, η έρευνα κατέστησε επίσης δυνατή την ταυτοποίηση δύο ατόμων που φέρονται να συνδέονται με αυτό το σχήμα αδιαφανών κεφαλαίων για την πληρωμή των δαπανών της βασιλικής οικογένειας

Μεταξύ των εξόδων που χρεώνονται στην κάρτα της Βασίλισσας Σόφιας εμφανίζονται αρκετά ταξίδια στο Λονδίνο, όπου διατηρεί τη συνήθη διαμονή της για χρόνια, προσθέτουν πηγές.

Να σημειωθεί πως η υπόθεση με τις κάρτες είναι μεταγενέστερη και δεν σχετίζεται με τη δικαστική έρευνα τον περασμένο Ιούνιο για τα 65 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε ο Χουάν Κάρλος το 2008

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε το 2014 και μέχρι εκείνη τη χρονιά προστατευόταν από το Σύνταγμα, το οποίο θεσπίζει ένα είδος νομικής ατιμωρησίας για τον αρχηγό του κράτους

Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου που χειρίζεται την υπόθεση των 65 εκατομμυρίων των Σαουδάραβων, Juan Ignacio Campo, σκοπεύει να ζητήσει το φάκελο της υπόθεσης, καθώς είναι φερόμενα εγκλήματα που προηγούνται της παραίτησης του βασιλιά.

Η νέα έρευνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς που παρουσιάζει το elDiario.es σήμερα, και αφορά τις κάρτες, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να διαπράχθηκε μετά την παραίτηση. Έτσι, σε αντίθεση με τα εκατομμύρια των Σαουδάραβων, αυτό το είδος "μαύρων" καρτών θα μπορούσε να είναι ο καταλογισμός του ομότιμου βασιλιά.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Κράτους ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αυτή η έρευνα θα αναληφθεί από το Γραφείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου . Ο Γενικός Εισαγγελέας του Κράτους, Ντολόρες Ντελγκάδο, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δίνεται εντολή στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος να παραδώσουν τις αναφορές τους για τον πρώην βασιλιά σε εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου

Ο εισαγγελέας Juan Ignacio Campo διορίστηκε για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οταν έφυγε από την Ισπανία

Υπενθυμίζεται πως λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε να ερευνηθεί η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Χουάν Κάρλος αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

"Ορμώμενος σήμερα από τη βεβαιότητά μου ότι προσφέρω την καλύτερη υπηρεσία στους Ισπανούς, στους θεσμούς της και σε εσένα, ως Βασιλιά, σε ενημερώνω για την προσεκτικά μελετημένη απόφασή μου να αυτοεξοριστώ, αυτήν την περίοδο, εκτός της Ισπανίας", γράφει ο τέως βασιλιάς σε μια επιστολή του προς τον γιο του.

Ο Φελίπε δέχτηκε την απόφαση του πατέρα του και τον ευχαρίστησε, σύμφωνα με τα ανάκτορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκαταρκτική έρευνα

Στις αρχές Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για να καθορίσει αν ο Χουάν Κάρλος φέρει ποινική ευθύνη σε μια υπόθεση διαφθοράς η οποία αφορά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναθέσει σε μια ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (TGV) της Μέκκας. Οι δικαστικές αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2018, όμως δεδομένου ότι ο τέως βασιλιάς χαίρει ασυλίας, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη και μόνο για γεγονότα που έγιναν μετά την παραίτησή του από το αξίωμα.

"Είναι μια απόφαση που την λαμβάνω με βαθύτατη οδύνη, αλλά με μεγάλη ηρεμία", συνεχίζει ο τέως στην επιστολή του. "Πριν από έναν χρόνο, σου είχα εκφράσει τη βούληση και την επιθυμία μου να εγκαταλείψω τις θεσμικές υποχρεώσεις μου", υπενθυμίζει, τονίζοντας ότι "ανέκαθεν ήθελε το καλύτερο για την Ισπανία και για το στέμμα". "Με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο υπηρέτησα την Ισπανία κατά τη διάρκεια της βασιλείας μου και ενώπιον των δημόσιων συνεπειών ορισμένων παλαιότερων γεγονότων της ιδιωτικής ζωής του, θέλω να σου εκφράσω ότι είμαι απολύτως διατεθειμένος να διευκολύνω την άσκηση των καθηκόντων σου, με την ηρεμία και τη γαλήνη που απαιτούν οι υψηλές ευθύνες σου. Μου το επιβάλλουν η κληρονομιά μου και η αξιοπρέπειά μου", τονίζει σε αυτήν την επιστολή.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο τέως βασιλιάς έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ 08 Αυγ 2022 | 19:22

Τουρκία: Ετοιμάζει στην Ουκρανία εργοστάσιο παραγωγής drones - Γαμπρός του Ερντογάν ο συνιδιοκτήτης της εταιρίας

Τα τουρκικά drones χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία από το 2021 - Η εταιρία Baykar, ο γαμπρός του Ερντογάν και η ενόχληση της Ρωσίας.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 08 Αυγ 2022 | 18:40

Μόσχα για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Το Κίεβο κρατά την Ευρώπη όμηρο βομβαρδίζοντας τον σταθμό

Νέες κατηγορίες εναντίον του Κίεβο για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξαπέλυσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ 08 Αυγ 2022 | 11:31

Η διάρκεια των ημερών στη Γη φαίνεται να μεγαλώνει ξανά και οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμη την αιτία

Από το 2020 φαίνεται να έχει αρχίσει να επιβραδύνεται η ταχύτερη περιστροφή του άξονα του πλανήτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ξανά η τάση να μεγαλώσουν οι μέρες.

ΠΡΩΗΝ «ΓΚΡΙΖΟΣ ΛΥΚΟΣ» 08 Αυγ 2022 | 09:00

Σάλος στην Τουρκία: Βουλευτής ξυλοκόπησε άγρια δημοσιογράφο on air [βίντεο]

Bουλευτής ξυλοκόπησε άργια έναν δημοσιογράφο, όταν η συζήτηση πήγε στο θέμα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και στον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Σελαχετίν Ντεμιρτάς.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΛΟΖΙ 08 Αυγ 2022 | 08:11

Κλιμακώνει το Πεκίνο: Ο στρατός της Κίνας συνεχίζει τα γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν και σήμερα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού στρατού, θα διεξαχθούν γυμνάσια για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και εφόδους στη θάλασσα "γύρω από την Ταϊβάν".

44 ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 08 Αυγ 2022 | 07:05

Λωρίδα της Γάζας: Ο Μπάιντεν καλωσορίζει την εκεχειρία - Ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαιώνει πως θα την τηρήσει

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι τα τελευταία πλήγματά του εναντίον της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έγιναν λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. Ο Μπάιντεν καλωσορίζει την εκεχειρία.

ΚΟΛΛΗΣΕ COVID ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΑΝΩΤΑ 07 Αυγ 2022 | 22:11

Τζο Μπάιντεν: Καραντίνα τέλος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ έπειτα από 18 μέρες - Αρνητικό και το δεύτερο τεστ κορονοϊού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βγαίνει από την καραντίνα, μιας και το δεύτερο τεστ κορονοϊού βγήκε αρνητικό.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠΕΞ 07 Αυγ 2022 | 18:50

Κίνα: Η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος - Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε "σοφιστείες"

''Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε "σοφιστείες" για το ζήτημα της Ταϊβάν και οι ενέργειες της Κίνας έχουν υπάρξει δίκαιες, κατάλληλες και νόμιμες'', δήλωσε ο Ουάνγκ Γι.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 07 Αυγ 2022 | 17:50

Έτοιμο για έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο: Είμαστε ασταμάτητοι ...Μην δοκιμάσει κανείς την αποφασιστικότητα μας, απειλεί ο Τσελίκ

"Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας" απείλησε ο Ομέρ Τσελίκ για το τουρκικό γεωτρύπανο που είναι έτοιμο να ξεκινήσει έρευνες στη Μεσόγειο.

ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΙ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ 07 Αυγ 2022 | 17:28

Θρίλερ στη Σάμο: Πυροβόλησαν εν κινήσει 75χρονο οδηγο βυτιοφόρου ...σταμάτησε και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ [Βίντεο]

Ο 75χρονος οδηγός βυτιοφόρου στη Σάμο εκτελέστηκε εν ψυχρώ με δυο-τρεις σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος.

ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ 07 Αυγ 2022 | 11:57

Κούβα - Φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις: Τουλάχιστον ένας νεκρός, 121 τραυματίες, 17 πυροσβέστες αγνοούνται

Τουλάχιστον ένας νεκρός από τη μεγάλη πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Κούβα. Αγνοούνται 17 πυροσβέστες, 121 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07 Αυγ 2022 | 10:57

Ταϊβάν: Αρχίζει ξανά τις πτήσεις - "Δεν είναι πλέον σε ισχύ" οι κινεζικές ασκήσεις

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι αποκαθίστανται σταδιακά οι πτήσεις διά μέσου του εναέριου χώρου της μετά τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ 07 Αυγ 2022 | 09:10

Σειρήνες και εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ - Δεκάδες νεκροί, ανάμεσά τους 6 παιδιά

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σήμερα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά από την κλιμάκωση της βίας με την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας.