Το σχέδιο δράσης ΕΕ- Αφρικής για το μεταναστευτικό

Περισσότερες από 50 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής συμμετέχουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το σχέδιο δράσης ΕΕ- Αφρικής για το μεταναστευτικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών ένα φάσμα οικονομικής βοήθειας, καθώς και διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, σε αντάλλαγμα για τη συμβολή τους στον περιορισμό της ροής μεταναστών προς κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένου του επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και της Αφρικής, στη Μάλτα, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ενεργοποιούνται δεκάδες πρωτοβουλίες για μια συνεργασία – όπως την χαρακτηρίζουν οι ηγέτες – για την αντιμετώπιση της φτώχιας και της έλλειψης ασφάλειας που εξωθούν τους πολίτες αφρικανικών χωρών προς βορρά και για την διασφάλιση ενός ασφαλούς ταξιδιού για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε κίνηση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι το σχέδιο δράσης οριστικοποιήθηκε σήμερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες.

Παράλληλα με την δέσμευση να συναφθούν περισσότερες συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών κρατών για την διεύρυνση και επιτάχυνση του επαναπατρισμού παράνομων αφρικανών μεταναστών από την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσφέρουν στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών που επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων για όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπως και στη χορήγηση επαγγελματικής βίζας.

Ο αριθμός των αφρικανών φοιτητών και των καθηγητών πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής της ΕΕ θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με τα επίπεδα που βρισκόταν το 2014.

Το σχέδιο επίσης δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αφρικανικές κυβερνήσεις ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών ενδεχομένως να επιφέρει μείωση των εμβασμάτων από αφρικανούς που ζουν στην Ευρώπη προς τις οικογένειες τους στις πατρίδες τους.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι τα εμβάσματα αυτά τονώνουν την οικονομία των αφρικανικών χωρών, καθώς το ποσό που στέλνουν είναι διπλάσιο από αυτό της κρατικής οικονομικής βοήθειας.

Το σχέδιο δράσης ΕΕ- Αφρικής για το μεταναστευτικό

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες για το ότι οι αφρικανοί που ζουν στην ΕΕ χρεώνονται υπέρογκες προμήθειες για να στείλουν χρήματα στις πατρίδες τους – στις περισσότερες περιπτώσεις το 10% ή περισσότερο – το σχέδιο υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να περικόψουν τις προμήθειες κάτω από το 3% σταδιακά έως το 2030 και να ενθαρρύνουν μια σημαντική μείωση στα έξοδα μεταφοράς τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το σχέδιο δράσης ΕΕ- Αφρικής για το μεταναστευτικό - εικόνα 2

Οι αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες «έχουν κοινό συμφέρον» να μειώσουν τις ροές των προσφύγων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βοηθήσει την Αφρική και «οι Αφρικανοί οφείλουν να μας βοηθήσουν προκειμένου να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές ή ενδεχομένως να τις σταματήσουμε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έθεσε από τη Βαλέτα το ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας με στόχο την ανάπτυξη της Αφρικής ως πρωτεύον στις προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της Αφρικής να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.

«Πρέπει να τείνουμε το χέρι προς την Αφρική», όμως «πρέπει επίσης να τους ζητήσουμε να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στον τομέα της ασφάλειας διότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε ότι στη Λιβύη, στο Νίγηρα υπάρχουν διακινητές που χρησιμοποιούν την απόγνωση για να προωθήσουν τη μετανάστευση, η οποία καταλήγει σε αδιέξοδα ή ακόμα και τραγωδίες» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ευρώπη και η Αφρική δε μπορούν να αδιαφορούν» είπε ενώπιον των ομολόγων του ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao). «Μαζί, ας απορρίψουμε τον στιγματισμό, την πολιτική της ανέγερσης φρακτών και την αναδίπλωση στον εαυτό μας» σημείωσε.

Αυτήν την θέση υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό όλοι οι ηγέτες.

«Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτό το φαινόμενο είναι να το κάνουμε μαζί» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το σχέδιο δράσης «θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση και θα συμβάλλει περισσότερο προκειμένου να προσφέρουμε επιπλέον νόμιμες δυνατότητες (στους πρόσφυγες και μετανάστες) να αρχίσουν να εργάζονται στην Ευρώπη» υποσχέθηκε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ 17 Σεπ 2021 | 18:18

EUMED9: Η Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο - Τι αποφάσισαν οι ηγέτες

Τη Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο υιοθέτησαν οι ηγέτες της EUMED9

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 17 Σεπ 2021 | 16:30

EUMED 9: Αρχισε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών στο "Σταύρος Νιάρχος" - Τι συζήτησαν Μητσοτάκης με Ντράγκι [Εικόνες]

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Τα μηνύματα Σασόλι και Σαρλ Μισέλ

«ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΑΛΑ!» 17 Οκτ 2021 | 09:51

"Η Πρόκληση": Η ρωσική ομάδα που γύρισε την πρώτη ταινία στο διάστημα επέστρεψε στη Γη [Βίντεο]

Το διαστημόπλοιο Σογιούζ MS-18, που μετέφερε την Γιούλια Περεσίλντ, τον Κλιμ Σιπένκο και τον κοσμοναύτη Όλεγκ Νοβίτσκι, προσγειώθηκε στις στέπες του Καζακστάν

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ CDU 17 Οκτ 2021 | 08:55

Σόιμπλε: Η... φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά ως "απλός" βουλευτής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρία της Bundestag και παίρνει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 16 Οκτ 2021 | 22:42

"Arrivederci Alitalia": Συγκίνησε ο πιλότος στην τελευταία πτήση της εταιρείας - Δάκρυα και χειροκροτήματα [Βίντεο]

Η πτήση AZ 1586 της Alitalia ήταν η τελευταία για την ιστορική αεροπορικη εταιρεία - Ο πιλότος αποχαιρετά την εταιρεία και οι επιβάτες χειροκροτούν

ΣΤΟ ΕΚΑΤΕΡΙΝΕΡΜΠΟΥΡΓΚ 16 Οκτ 2021 | 20:56

Σοκ στη Ρωσία: 18 νεκροί από ποτά "μπόμπες" στα Ουράλια - Έρευνα μετά την τραγωδία

Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαντη ζωή τους μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ.

ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ 16 Οκτ 2021 | 16:06

Αφγανιστάν: Στους 63 ανέρχονται οι νεκροί της επίθεσης στο τζαμί - "Παρακλάδι" του ISIS πήρε την ευθύνη [εικόνες]

Στους 63 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τη νέα επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους, σε τέμενος Σιιτών στην Κανταχάρ.

ΔΥΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ 16 Οκτ 2021 | 15:38

Τίρανα: Νεκροί βρέθηκαν τέσσερις Ρώσοι τουρίστες σε σάουνα

Θρίλερ με τον θάνατο τεσσάρων Ρώσων τουριστών στα Τίρανα μέσα σε σάουνα.

«ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» 16 Οκτ 2021 | 12:50

Θλίψη στη Βρετανία: Ο Τζόνσον επισκέφθηκε την εκκλησία που δολοφονήθηκε ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες [Εικόνες]

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε την εκκλησία, στην οποία ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες δολοφονήθηκε

ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ 16 Οκτ 2021 | 08:45

Σοκ στη Βρετανία: Τρομοκρατική ενέργεια ο φόνος του Συντηρητικού βουλευτή - Ποιος ήταν ο Ντέιβιντ Έιμες

"Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το κίνητρο δυνητικά συνδέεται με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό", αναφέρει η αστυνομία για τη δολοφονία του βουλευτή

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΕΣΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 16 Οκτ 2021 | 08:14

"Ψυχροπολεμικό" σκηνικό: Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα, λέει η Ρωσία [Βίντεο-ντοκουμέντο]

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένα από τα στρατιωτικά της σκάφη εκδίωξε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα

ΕΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ 15 Οκτ 2021 | 22:02

Γαλλία: Ποδόσφαιρο με Ντεσαγί, Βενγκέρ και Καρεμπέ έπαιξε ο Εμανουέλ Μακρόν [Βίντεο]

Σκόραρε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ποδοσφαιρικό αγώνα που συμμετείχε, για φιλανθρωπικό σκοπό στο Παρίσι

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 21:58

Αποκάλυψη Μπολσονάρου: Κρύβομαι στην τουαλέτα του σπιτιού μου για να κλάψω

Ο Μπολσονάρου μίλησε, σε συνέδριο με ακροατήριο ευαγγελικών πιστών, για τις δύσκολες αποφάσεις που έχει κληθεί να πάρει.