Νέα πρόκληση της Αγκυρας: Εξαιρεί την Κύπρο από τη συμφωνία με την ΕΕ για τους λαθρομετανάστες

Θύελλα προκαλούν στην Κύπρο οι πληροφορίες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

nea-proklisi-tis-agkuras-eksairei-tin-kupro-apo-ti-sumfwnia-me-tin-ee-gia-tous-lathrometanastes
SHARE THIS
0
SHARES

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας την ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την συμφωνία με την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, έκανε λόγο για «αφόρητη πρόκληση, όχι μόνο προς την Κύπρο, αλλά κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά συλλογικά και θεσμικά όργανα» Ο κ. Ομήρου κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να κοινοποιήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα, ή το κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διερωτήθηκε, «εάν είναι με αυτή την Τουρκία, που ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναμένουν να επιδείξει πνεύμα συναίνεσης για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παγώσει όλα τα εναπομείναντα ανοικτά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Οι Οικολόγοι καλούν την Κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά και να ζητήσει την αναστολή της συμφωνίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο ο Ταγίπ Ερντογαν είχε δηλώσει ότι  «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».  Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς» ο τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτό που υπάρχει είναι η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου: «Υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook