Νέα στοιχεία σοκ για Τραμπ: Τα μυστικά email με το Κρεμλίνο

Οπως αποκαλύπτει το Reuters υπήρξαν τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και email το τελευταίο επτάμηνο της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέα στοιχεία σοκ για Τραμπ: Τα μυστικά email με το Κρεμλίνο

Νέες αποκαλύψεις για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα όχι μόνο της προεδρίας Τραμπ αλλά της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο Μάικλ Φλιν, για χάρη του οποίου ο Τραμπ καρατόμησε τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, καθώς και άλλοι στενοί σύμβουλοι του προεδρου των ΗΠΑ είχαν επαφές με Ρώσους αξιωματούχους και άλλους στο Κρεμλίνο.

Οπως αποκαλύπτει το Reuters υπήρξαν τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και email το τελευταίο επτάμηνο της προεκλογικής εκστρατείας το 2016. Το Reuters επικαλείται ως πηγές εν ενεργεία αλλά και πρώην αξιωματούχους στις ΗΠΑ. Οι άγνωστες μέχρι σήμερα επαφές των αμερικανών με ρώσους αξιωματούχους περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο που καλείται να εξετάσει ο πρώην επικεφαλής του FBI, Μιούλερ που ηγείται πλέον των ερευνών της υπόθεσης που έχει άρωμα Watergate. Μεταξύ των άγνωστων συνομιλιών είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Κισλιάκ με συμβούλους του Τραμπ, μεταξύ αυτών ο Φλιν και άλλοι τρεις αξιωματούχοι.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Φλιν και του Κiσλιάκ αυξήθηκαν μετά την ψηφοφορία στις 8 Νοεμβρίου, καθώς οι δύο συζήτησαν για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε να παρακάμψει τη γραφειοκρατία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Εκτός των Μεντβέντσουκ και Κισλιάκ, οι ταυτότητες των άλλων προσώπων που συνδέονται με τον Πούτιν και συμμετείχαν στις επαφές παραμένει διαβαθμισμένος και τα ονόματα των συμβούλων του Τραμπ, πλην του Φλιν, έχουν διαγραφεί στις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών

Μία από τις επαφές αυτές έγινε από τον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, έναν ουκρανό ολιγάρχη και πολιτικό, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που έχει λεπτομερή γνώση της επικονωνίας αυτής και με άλλα δύο που γνωρίζουν το θέμα. Δεν είναι σαφές με ποιον από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ βρισκόταν σε επαφή ο Μεντβέντσουκ, αλλά τα θέματα περιλάμβαναν την αμερικανορωσική συνεργασία, δήλωσαν οι πηγές. Ο Πούτιν είναι ο νονός της κόρης του Μεντβέντσουκ. Σε email που έστειλε στο Reuters, ο Μεντβέντσουκ αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε επαφή με οποιονδήποτε στην εκστρατεία του Τραμπ.

Στις συνομιλίες που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ρώσοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως έχουν μια πραγματιστική, επιχειρηματικού τύπου προσέγγιση και τόνισαν σε συνεργάτες του Τραμπ ότι θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες επικεντρώνοντας σε κοινά οικονομικά και άλλα συμφέρονται και αφήνοντας κατά μέρος τα επίμαχα ζητήματα, δήλωσαν οι πηγές.

Βετεράνοι προηγούμενων προεκλογικών εκστρατειών δήλωσαν πως κάποιες επαφές με ξένους αξιωματούχους στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας δεν είναι ασυνήθιστες, όμως ο αριθμός των επαφών ανάμεσα σε συνεργάτες του Τραμπ και ρώσους αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με τον Πούτιν ήταν ασυνήθιστα μεγάλος.

«Είναι σπάνιο να έχουμε τόσα πολλά τηλεφωνήματα σε ξένους αξιωματούχους, ιδιαίτερα μιας χώρας την οποία θεωρούμε αντίπαλο ή εχθρική δύναμη», δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Ρεπουμπλικανός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Εκτός των Μεντβέντσουκ και Κισλιάκ, οι ταυτότητες των άλλων προσώπων που συνδέονται με τον Πούτιν και συμμετείχαν στις επαφές παραμένει διαβαθμισμένος και τα ονόματα των συμβούλων του Τραμπ, πλην του Φλιν, έχουν διαγραφεί στις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για τις επαφές εξαιτίας της προστασίας της ιδιωτικότητάς τους που προβλέπεται από τον νόμο γι' αυτούς ως αμερικανούς πολίτες. Ωστόσο αξιωματούχοι μπορούν να ζητήσουν τα ονόματα αυτά να αποκαλυφθούν.

Τον Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε αρχικά τις επαφές με ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016. Ο Λευκός Οίκος και οι σύμβουλοι επιβεβαίωσαν από τότε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων του ρώσου πρεσβευτή και του Τραμπ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι άνθρωποι που περιέγραψαν τις επαφές με το Reuters δήλωσαν ότι δεν έχουν δει κανένα στοιχείο παραβίασης μεταξύ ων ανθρώπων της εκστρατείας και της Ρωσίας, σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουν εξεταστεί. Οι νέες αποκαλύψεις όμως θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιέσεις προς τον Τραμπ και τους συμβούλους του να παράσχουν στο FBI και το Κογκρέσο τα πλήρη στοιχεία για τις επαφές που είχαν με με ρώσους αξιωματούχους και άλλους στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τις εκλογές του 2016.

Ο Λευκός Οίκος, ο δικηγόρος του Φλιν αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις του Reuters.

Ο Τραμπ με την πλάτη στον τοίχο

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έχουν αρχίσει να θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί ο Τραμπ για παρεμπόδιση δικαιοσύνης.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κάρλος Κουρμπέλο μίλησε στο CNN, τονίζοντας πως το περιστατικό με τον Τραμπ θυμίζει τα περιστατικά παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τους πρώην προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Μπιλ Κλίντον. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στην περίπτωση του Νίξον και στην περίπτωση του Κλίντον στο τέλος της δεκαετίας του 1990 είχαν θεωρηθεί αδικήματα προς παραπομπή».

“Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Όπως έχω πει πολλές φορές, μία λεπτομερής έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε, ότι δηλαδή δεν υπήρξε κανένα είδος συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής μου εκστρατείας κι οποιασδήποτε άλλης ξένης χώρας,” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. H ανακοίνωση αυτή του Τραμπ έγινε μετά τον διορισμό από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ του πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικού ανακριτή που θα διερευνήσει την υπόθεση πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού ροέδρου με την Μόσχα.

«Η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στην περίπτωση του Νίξον και στην περίπτωση του Κλίντον στο τέλος της δεκαετίας του 1990 είχαν θεωρηθεί αδικήματα προς παραπομπή»

Ο Λευκός Οίκος και προσωπικά ο Τραμπ προσπάθησε να αξιοποιήσει τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας στα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, έγινε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς η πολιτική ατζέντα των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ έχει αποτραβηχτεί από την δημοσιότητα, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Μιούλερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter: “Αποδέχομαι την ευθύνη και θα πράξω το καλύτερο δυνατό.”

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής πολιτικής καταιγίδας που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με την αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μετά την απόλυση του Κόμεϊ, τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν τον διορισμό ενός ανεξάρτητου ανακριτή ο οποίος θα διερευνήσει την υπόθεση για ν' απαντήσει εάν υπήρξε ρωσική εμπλοκή υπέρ του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, ο Κόμεϊ είχε δεχτεί σκληρή κριτική από τους Δημοκρατικούς με την απόφασή του να ενεργοποιήσει για δεύτερη φορά την έρευνα για την ιδιωτική διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον όταν η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου κι ενώ η Κλίντον προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με μεταγενέστερες δηλώσεις της Κλίντον, η απόφαση αυτή του Κόμεϊ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στερώντας από την Κλίντον την προεδρική εκλογή. Την περίοδο εκείνη, ο Τραμπ έκανε θετικά σχόλια για τους χειρισμούς του Κόμεϊ έναντι του “διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος” στην Ουάσιγκτον, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα της Ρωσίας επισκίασε τους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της απορρίπτει το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DAILY BEAST 29 Νοε 2020 | 10:09

"Σατανικό" σχέδιο Τραμπ: Θα δηλώσει υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 στην ορκομωσία Μπάιντεν

Ο Τραμπ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ήττα του από τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΝΟΘΕΙΑΣ 28 Νοε 2020 | 11:21

ΗΠΑ: "Την πάτησε" ο Τραμπ - Η επανακαταμέτρηση που ζήτησε στο Ουισκόνσιν αύξησε το προβάδισμα Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επικράτησε στις εκλογές των ΗΠΑ εξασφαλίζοντας 306 εκλέκτορες - αρκετούς περισσότερους από τους 270 που χρειαζόταν - έναντι 232 του Τραμπ.

27 Νοε 2020 | 22:02

ΗΠΑ: "Σφαλιάρα" σε Τραμπ από Εφετείο - Επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια

Άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ 27 Νοε 2020 | 15:40

Ξέσπασμα Τραμπ σε δημοσιογράφο: "Ποτέ μη μιλάς στον Αμερικανό πρόεδρο με αυτόν τον τρόπο" [Βίντεο]

Ο Τραμπ έκανε ακόμη ένα βήμα προς την αποδοχή της ήττας του αφού πρώτα τα... έβαλε με δημοσιογράφο

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΨΟΓΟ ΣΤΙΛ 26 Νοε 2020 | 07:34

Tι ετοιμάζει η Μελάνια Τραμπ: Η δυναμική εμφάνιση με χαμόγελα & το διαζύγιο σε αναμονή

Χαλαρή, ανανεωμένη, ευδιάθετη και με άψογο στιλ όπως πάντα, η Μελάνια Τραμπ ετοιμάζεται για το νέο κεφάλαιο της ζωής της.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η "ΜΑΧΗ" 25 Νοε 2020 | 23:52

ΗΠΑ - Μπάιντεν: "Δεν θα επιτρέψω να μη γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των εκλογών" - "Πρέπει να ανατραπούν" λέει ο Τραμπ

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Τζο Μπάιντεν μιλά για σκοτεινή εποχή διχασμού

«ΟΜΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ» 23 Νοε 2020 | 20:56

Οι δύο επιλογές "κλειδιά" Μπάιντεν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Ο Τζο Μπάιντεν προτείνει τον Άντονι Μπλίνκεν για επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

ΕΠΙΜΕΝΕΙ 22 Νοε 2020 | 20:27
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ TWITTER 18 Νοε 2020 | 18:00

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Αμετανόητος ο Τραμπ, επιμένει για νοθεία - "Εγώ είμαι ο νικητής"

Μετά από 15 μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι στις εκλογές έγινε νοθεία για να χάσει την προεδρία

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ 18 Νοε 2020 | 11:54

Ο Τραμπ μειώνει τις τιμές των φαρμάκων για να... εκδικηθεί τη Pfizer λόγω εμβολίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε ένα σχέδιο, που είχε εκπονηθεί εδώ και καιρό, για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

ΓΙΑ "ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ" 18 Νοε 2020 | 07:18

Απτόητος ο Τραμπ, καθαίρεσε μέσω Twitter τον διευθυντή της Κυβερνοασφάλειας

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε χθες Τρίτη πως καθαιρεί τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA).

Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟ INSTAGRAM 17 Νοε 2020 | 16:48

Μισέλ Ομπάμα: Ανάρτηση-κόλαφος για τους Τραμπ - Άφησα στην άκρη τον θυμό μου και καλωσόρισα τη Μελάνια

Άφησα στην άκρη τον θυμό μου και καλωσόρισα τη Μελάνια στον Λευκό Οίκο έγραψε η Μισέλ Ομπάμα