Σε νέο ανθελληνικό παραλήρημα προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές τόσο δυναμιτίζει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν αρκείται στις απειλές και στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά διαστρεβλώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την πραγματικότητα, αφού λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του αποκαλυπτικού βίντεο από το Φαρμακονήσι, παρουσιάζει την Τουρκία ως το θύμα που αντιδρά.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι εκείνη προκαλεί και παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, αλλά και τους ψαράδες.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκκος πρόεδρος δήλωσε:
"Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη στάση που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στάση αλλά και η ψεύτικη προπαγάνδα είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος. Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο.
Η ελληνική πλευρά μένει ανήμπορη στις απαντήσεις που της δίνουμε. Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες η αεροπορία μας απαντάει και θα συνεχίζει να απαντάει.
Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες".
Και συμπλήρωσε: "Πανικοβλήθηκαν όταν είπαμε για τον Tayfun. Μα γιατί πανικοβάλλεστε; Eμείς δεν θα κάνουμε τις προετοιμασίες μας; Φτιάξαμε τον Tayfun κι έχει βεληνεκές 560 χιλιομέτρων. Όμως εγώ ζήτησα βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων. Γιατί ο πανικός; Φτιάξε κι εσύ κι να έχεις. Γιατί ενοχλούνται. Δεν θα μένουμε δεμένοι χειροπόδαρα στις ενέργειες που γίνονται εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας".
"Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία είναι ενάντια στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ)", δήλωσε επίσης o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα που απειλούν την ασφάλειά της, θα απαντήσουμε τόσο νομικά όσο και επί του πεδίου", ανέφερε, σύμφωνα με ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu στο Twitter.
Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση ότι "βάζει πλάτη στην Ελλάδα"
Νωρίτερα ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για τα F-35, μέσω Ελλάδας.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να "γυρίσει μπούμερανγκ" στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης τις υποσχέσεις της ότι χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, ισχυριζόμενος ότι έτσι παραιτούνται από τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα και "χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας".
"Δείτε την κατάσταση που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο όμως έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας. Δηλώνουν πως θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στην προκλητική στάση της Άγκυρας σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.
"Oπότε λοιπόν όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών" ανέφερε εξάλλου, υπενθυμίζοντας την προκλητική τουρκική επιστολή του Οκτωβρίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr