Νέο δόγμα στις διεθνείς σχέσεις από το μεσολαβητή των Παρισίων

Τα γεωπολιτικά συμπεράσματα των συναντήσεων του Εμάνουελ Μακρόν αρχικά με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και κατόπιν με τον Ντόναλντ Τραμπ

Νέο δόγμα στις διεθνείς σχέσεις από το μεσολαβητή των Παρισίων

Δυο εξαιρετικά σημαντικές συναντήσεις.

Τρεις εκπρόσωποι διαφορετικών πολιτικών κοσμοθεωριών.

Ένα συμπέρασμα: Η Γαλλία φιλοδοξεί να μπει ξανά στην προμετωπίδα των παγκόσμιων διπλωματικών εξελίξεων.

Κι όλα αυτά... ελέω Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος μέσα σε ένα 24ωρο συναντήθηκε στο Παρίσι πρώτα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και κατόπιν με τον αμερικανο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο στόχος του διπλός: να καταφέρει να αποσπάσει από αυτούς το μέγιστο δυνατό όφελος για την Γαλλία και ταυτόχρονα να διατρανώσει την επιθυμία του να κάνει το Παρίσι ξανά έναν δυναμικό γεωπολιτικό παίκτη στο διεθνές στερέωμα.

Η στρατηγική Μακρόν απέναντι στην Γερμανία

Ο Μακρόν προέδρευσε του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ.

Eκεί, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο κρατών παρουσίασαν, μεταξύ πολλών άλλων, έναν οδικό χάρτη για την εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπως αναφέρει η Handelsblatt, επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους.

Ωστόσο, αυτό που επιθυμεί διακαώς ο Μακρόν είναι να αποδείξει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα του από τις παραδοσιακές οικονομικές αγκυλώσεις και να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Γι' αυτό και ο άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο θα είναι το εξής δίπολο: δημοσιονομική εξυγίανση με νεοφιλελεύθερα μέτρα στο εσωτερικό και επαναδιαπραγμάτευση με τη Γερμανία για μια λιγότερο ασφυκτική Ευρωζώνη στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα πάρει στο εσωτερικό της Γαλλίας, ήδη 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν μόνο από τη λειτουργία του κράτους: η γαλλική κυβέρνηση έβαλε τέλος στο δημοσιονομικό σασπένς δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ποσά που προβλέπεται να εξοικονομηθούν από κάθε υπουργείο ώστε να περιοριστεί φέτος το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Νέο δόγμα στις διεθνείς σχέσεις από το μεσολαβητή των Παρισίων

Δεν θα πληγούν οι ελάχιστες κοινωνικές παροχές ούτε, στο στάδιο αυτό, θα καταργηθούν θέσεις δημόσιων υπαλλήλων: τα 4,5 δισεκ. που λείπουν θα ανακτηθούν «μόνον από τον κρατικό προϋπολογισμό», με «περιορισμό των εξόδων των υπουργείων», ανακοίνωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Προϋπολογισμού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

«Ούτε οι τοπικές κοινότητες ούτε η κοινωνική ασφάλιση δεν θα κληθούν να συμβάλουν», διευκρίνισε ο Νταρμανέν, επιβεβαιώνοντας εξάλλου τη δέσμευση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2017 χωρίς να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια. Όμως λείπουν 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς στα τέλη Ιουνίου το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκάλυψε παρεκκλίσεις (έλλειμμα 3,2% αν δεν υπάρξουν «ισχυρά μέτρα ανάκαμψης»).

Για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός εντός τροχιάς, όλες οι δαπάνες των υπουργείων εξετάσθηκαν εμπεριστατωμένα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του στόλου των κρατικών οχημάτων.

Ναι, είναι μέτρα επώδυνα για τα λαϊκά στρώματα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Μακρόν θεωρούνται απολύτως αναγκαία προκειμένου η Γαλλία να κερδίσει σε αξιοπιστία έναντι της Γερμανίας, από την οποία θα ζητήσει μια νέα “αρχιτεκτονική” της Ευρωζώνης: έναν κοινό προϋπολογισμό, έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, κάποιου είδους ευρωομόλογα και ανακύκλωση των γερμανικών πλεονασμάτων με χαλάρωση της λιτότητας στο εσωτερικό της αλλά και υπέρ τη δημιουργίας ενός κοινοβουλίου των χωρών μελών της ευρωζώνης, στο οποίο να ανήκουν οι βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου οι οποίοι εκπροσωπούν αυτές της χώρες.

Νέο δόγμα στις διεθνείς σχέσεις από το μεσολαβητή των Παρισίων - εικόνα 2

Το “τυράκι” της Μέρκελ στον Μακρόν

Σαν επιστέγασμα των προσπαθειών του Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ αποδέχτηκε, σε πρώτη φάση, τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης και την κατασκευή ενός γαλλογερμανικού μαχητικού αεροπλάνου.

«Ήδη το 2012 είχα προτείνει έναν μικρό κοινό προϋπολογισμό που τελικά απέτυχε παταγωδώς. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα, βλέποντας ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών επαναφέρουν την ιδέα. Γιατί όχι, ας συζητήσουμε επ’ αυτού και για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που και στο παρελθόν μας είχε απασχολήσει. Σήμερα όμως θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα» τόνισε η Καγκελάριος απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για την Ευρώπη και για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Η Μέρκελ παρατήρησε πάντως ότι τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να διευθετηθούν παρά μόνο έπειτα από την αναμέτρηση αυτή, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει ότι για «τέτοιες εξελίξεις εκ θεμελίων» η γερμανική κυβέρνηση είναι «ανάγκη» να διαβουλεύεται με την Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό γερμανικό κοινο

Παίρνοντας το λόγο ο Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε για «απόλυτη ανάγκη επανίδρυσης (refondation) της Ευρώπης, όχι μόνο στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, αλλά ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα».

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στη συμφωνία τους για την από κοινού κατασκευή ενός μαχητικού γαλλογερμανικού αεροπλάνο νέας γενιάς.

Από κοινού θα γίνουν οι έρευνες, οι μελέτες, από κοινού η κατασκευή, και από κοινού η πώληση, πράγμα που σχολιάσθηκε από τους δημοσιογράφους ως «μια μικρή επανάσταση».

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η κοινή ανάληψη του εγχειρήματος αυτού, οφείλεται στο ότι πρόκειται για ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα, θα είναι νέας γενιάς αεροσκάφος, διαφορετικό από τα υπάρχοντα (…) αποφεύγοντας έτσι τον ισχύοντα σήμερα ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στους δύο στρατούς, διατηρώντας ο καθένας το δικό του τρόπο λειτουργίας, συνεργαζόμενοι όμως στην από κοινού εξαγωγή και πώληση του αεροσκάφους» εξήγησε.

«Σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για μια βαθιά επανάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν φοβόμαστε τις επαναστάσεις όταν γίνονται με τρόπο ειρηνικό, καλά οργανωμένα και με διάρκεια χρόνου» υπογράμμισε ο Μακρόν.

ΗΠΑ-Γαλλία, η αρχή μιας υπέροχης φιλίας;

Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στη Γαλλία για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ενώ αύριο θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 14ης Ιουλίου.

Κι όπως αναφέρουν πολλά γαλλικά ΜΜΕ, το αρχικό "μούδιασμα" στην μεταξύ τους σχέση έχει πλέον δώσει την θέση του σε μια τακτική... αμοιβαίας ανεκτικότητας.

“Ο Μακρόν συμπεριφέρεται στον Τραμπ καλύτερα σε σχέση με τον Πούτιν, δίνοντας έτσι έμφαση στην σημασία της συμμαχίας με τον Λευκό Οίκο”, λέει ο Μπρούνο Τερτρέ του Ιδρύματος Στρατηγικής Ερευνας των ΗΠΑ.

“Ο Μακρόν έχει χωνέψει το γεγονός πως μια σχέση με τις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη, ανεξαρτήτως τα λάθη του προέδρου της”, τονίζει με τη σειρά του, ανώνυμα, ένας ανώτερος διπλωματικός υπάλληλος.

Νέο δόγμα στις διεθνείς σχέσεις από το μεσολαβητή των Παρισίων - εικόνα 3

Ο στόχος του Μακρόν είναι, μακρο(ν)πρόθεσμα, να γίνει ένας παγκόσμιος διαμεσολαβητής, ρόλος που θεωρεί πως αφενός του ταιριάζει καθώς, οπός ισχυρίζεται το προσωπικό του μότο είναι “δεν σταματώ ποτέ μου να προσπαθώ και δεν απογοητεύομαι ποτέ”, κι αφετέρου μπορεί να βάλει την Γαλλία ξανά στο προσκήνιο και να την καταστήσει ξανά σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη στο διεθνές στερέωμα -έναν ρόλο που ο προκάτοχος του, Φρανσουά Ολάντ δεν έμοιαζε να τον αποδέχεται και πολύ.

Το δόγμα Μακρόν, η “διπλωματία του ταυτόχρονου”

“Με την “διπλωματία του ταυτόχρονου”, όπως αποκαλείται, σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις όποιες έριδες υπάρχουν μεταξύ Μόσχας, Βερολίνου και Ουάσινγκτον”, επισημαίνει η γαλλική Le Monde, “καθώς με τις ικανότητες του μπορεί ταυτόχρονα να αλλάξει τα μυαλά στην Ανγκελα Μέρκελ, να ανυψώσει το ανάστημα του απέναντι στον Πούτιν και να αναγκάσει τον Τραμπ να τον ακούσει σε ό,τι έχει να του πει”.

Σε πολλά σημεία, οι δυο χώρες μοιάζουν, όπως λέει η γαλλική εφημερίδα, να μοιράζονται πλέον πολλά κοινά, κυρίως δε την από κοινού δέσμευση τους να πατάξουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία κι Αφρική.

Νέο δόγμα στις διεθνείς σχέσεις από το μεσολαβητή των Παρισίων - εικόνα 4

Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος ο Μακρόν, “η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική υπήρξε υποδειγματική”.

Αν αυτή η φιλοφρόνηση δεν είναι απόδειξη... αγάπης, τότε είναι ο ορισμός της διπλωματίας.

Επιπροσθέτως, ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Τραμπ την συμμετοχή στην χρηματοδότηση της στρατιωτικής δύναμης της Ομάδας των 5 του Σαχέλ (G5 Sahel, δηλαδή Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσαντ) με στόχο να καταπολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές και την παράνομη δραστηριότητα σ' αυτή τη μεγάλη άνυδρη ζώνη της Δυτικής Αφρικής -μια πρωτοβουλία στην οποία ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεση του.

Στο δε θέμα της Συρίας, οι δυο πρόεδροι έχουν εδώ και πάνω από έναν μήνα συμφωνήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης ότι στην περίπτωση που η Συρία διαπράξει «επίθεση με χημικά όπλα», οι δύο χώρες «θα αντιδράσουν από κοινού».

Μια προειδοποίηση που ο Μακρόν επανέλαβε, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις Βερσαλίες στα τέλη του Μαΐου, λέγοντάς του πως για την κυβέρνησή του η χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό θα ξεπερνούσε μια κόκκινη γραμμή και διεμήνυσε πως σε μια τέτοια περίπτωση η Γαλλία θα αναλάβει δράση, ακόμη και μόνη αν χρειαστεί.

Νέο δόγμα στις διεθνείς σχέσεις από το μεσολαβητή των Παρισίων - εικόνα 5

Δια του λόγου το αληθές, στην απογευματινή τους συνάντηση στο Παρίσι, οι δυο ηγέτες συμφωνήσαν στη δημιουργία ενός μεταπολεμικού «οδικού χάρτη» για τη Συρία.

«Έχουμε ζητήσει από τους διπλωμάτες μας να εργαστούν προς τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την μεταπολεμική περίοδο, οπότε μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα μπορεί να μεταφερθεί και να αποτελέσει αντικείμενο διαχείρισης των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ωστόσο, o Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον «την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας» στις συζητήσεις για τη Συρία.

«Ουσιαστικά αλλάξαμε το γαλλικό δόγμα όσον αφορά τη Συρία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να εργαστούμε πολύ στενά με τους εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ», είπε.

Εντάξει, τί να κάνουμε... πολιτική είναι αυτή. Δεν γίνεται να είμαστε σταθεροί παντού και πάντοτε...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ 17 Σεπ 2020 | 23:00

Ντόναλντ Τραμπ: Διαψεύδει ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μοντέλο πριν 23 χρόνια

Το επιτελείο του Τραμπ αρνείται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε σεξουαλικά στο μοντέλο στο τουρνουά τένις του 1997

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 17 Σεπ 2020 | 16:26

Ερντογάν: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και πειρατείες - Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει και πάλι τους τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα για παιδιάστικη συμπεριφορά

ΣΤΟ USOPEN ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:03

Πρώην μοντέλο καταγγέλλει σεξουαλική επίθεση από τον Τραμπ: Σοκάρουν οι περιγραφές - [Βίντεο]

Πρώην μοντέλο σοκάρει με τις περιγραφές της - Πώς την παρενόχλησε ο Ντόναλντ Τραμπ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Σεπ 2020 | 13:03

Γερμανός πρέσβης: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ η αποφυγή της σύγκρουσης Ελλάδος - Τουρκίας

Ο Ερνστ Ράιχελ μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως η κ. Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση το να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 17 Σεπ 2020 | 07:40

Η Μπριζίτ Μακρόν εξομολογείται: Ήμουν αβοήθητη και τρομοκρατημένη όταν έγινα μητέρα στα 21

Όλοι μιλούν για τις δυσκολίες της μητρότητας σε ώριμη ηλικία, αλλά η Μπριζίτ Μακρόν τονίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και για τις μητέρες σε νεαρή ηλικία.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:33

Ελληνοτουρκικά: Οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν ξεκίνησαν τον διάλογο - Όλο το παρασκήνιο

Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία.

ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ 16 Σεπ 2020 | 08:20

Επιμένει ο Τραμπ: Ζήτημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων η διάθεση εμβολίου για τον κορονοϊό

Ο Τραμπ μιλώντας σε εκδήλωση υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή του, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί, σύντομα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 14 Σεπ 2020 | 09:36

Τραμπ ή Μπάιντεν: Τι ψηφίζουν οι Έλληνες - Γκάλοπ της ProRata

Tι δείχνει η έρευνα της "Prorata" για τις προτιμήσεις των Ελλήνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ MED7 11 Σεπ 2020 | 16:38

"Εκρηξη" οργής στα τουρκικά ΜΜΕ: Βρώμικη και ανήθικη συμμαχία Μητσοτάκη-Μακρόν

Εκνευρισμένα τα τουρκικά ΜΜΕ από τη στήριξη του Μακρόν αλλά και σύσσωμης της MED7 σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 11 Σεπ 2020 | 15:39

Αποκάλυψη - σοκ Τραμπ για Κιμ Γιονγκ Ουν: Είχε εκθέσει το αποκεφαλισμένο σώμα του θείου του σε κυβερνητικό κτίριο

Το αποκεφαλισμένο σώμα του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εκτεθεί για να μπορούν να το δουν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος, αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

11 Σεπ 2020 | 15:22

Στο κέντρο της επικαιρότητας η ΕΡΤ

Στο κέντρο των εξελίξεων βρέθηκε η ΕΡΤ τα τελευταία 24ωρα ενημερώνοντας έγκαιρα και έγκυρα το τηλεοπτικό κοινό.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ 10 Σεπ 2020 | 21:49

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη - Μακρόν στην Τουρκία: "Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων"

Οι δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμάνουελ Μακρόν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Τι είπαν οι υπόλοιποι ηγέτες της MED7

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΣΙΚΗ 10 Σεπ 2020 | 19:25

Μητσοτάκης - Μακρόν: Απόλυτη συμφωνία για Τουρκία - Σταματούν οι προκλήσεις αλλιώς κυρώσεις

Συμφωνία Μητσοτάκη και Μακρόν στη στρατηγική τους έναντι της Τουρκίας - Ή σταματούν οι προκλήσεις, ή ανοίγει ο δρόμος των κυρώσεων, το μήνυμά τους.