Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού

Ως τεράστιο βήμα προς τα εμπρός χαρακτηρίζουν το φάρμακο οι επιστήμονες - Δίνει παράταση ζωής και έχει λιγότερες παρενέργειες - Τί έδειξαν κλινικές έρευνες που παρουσιάζει η Telegraph

neo-farmako-gia-ton-karkino-tou-mastou
SHARE THIS
0
SHARES

Το «έξυπνο» φάρμακο γνωστό ως T-DM1 λειτουργεί ενάντια της εξαιρετικά επιθετικής μορφής της αρρώστιας σε συνδυασμό με το φάρμακα Herceptin σε μία δόση χημειοθεραπείας.

Λέγεται, ότι θα προσφέρει πολύτιμο χρόνο σε εκατοντάδες γυναίκες με την ανίατη αυτή ασθένεια,ενώ τους διαφυλάσσει από πολλές παρενέργειες που συνδέονται με τη συμβατική θεραπεία

Λέγεται, ότι θα προσφέρει πολύτιμο χρόνο σε εκατοντάδες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια,ενώ τους διαφυλάσσει από πολλές παρενέργειες που συνδέονται με τη συμβατική θεραπεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Telegraph», κλινικές έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες που έλαβαν αυτό το φάρμακα επιβίωσαν 30,9 μήνες περισσότερο σε σχέση με άλλες που πήραν τις θεραπείες οι οποίες ήταν διαθέσιμες μέχρι σήμερα. Επίσης, αντιμετώπισαν λιγότερες παρενέργειες όπως ναυτία και απώλεια μαλλιών.

Το φάρμακο αυτό έχει δείξει ότι μπορεί να δώσει παράταση ζωής κατά έξι μήνες σε ασθενείς οι οποίες έχουν διαγνωστεί ότι έχουν το γονίδιο HER2 

Κάθε χρόνο περίπου 48.000 γυναίκες διαγνώσκονται με καρκίνο του του μαστού. Μία στις πέντε έχει το ελαττωματικό γονίδιο HER2, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία με το φάρμακο Herceptin. Ομως η θεραπεία δεν είναι πάντα πετυχημένη. Το νέο φάρμακο θα δοθεί σε 1.300 γυναίκες οι οποίες αρχικά είχαν πάρει Herceptin, αλλά σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

Ο ανώτερος Διευθυντής Πολιτικής του Καρκίνου του Μαστού Δρ. Cailtin Palframan δήλωσε ότι «Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Το φάρμακο αυτό έχει δείξει ότι μπορεί να δώσει παράταση ζωής κατά έξι μήνες σε ασθενείς οι οποίες έχουν διαγνωστεί ότι έχουν το γονίδιο HER2 και έχει διαχειρίσιμες παρενέργειες από τα άλλα εναλλακτικά φάρμακα. Εχει τη δυνατότητα να παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής από τις υπάρχουσες θεραπείες». 

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες και έχει σχεδιαστεί να διαπερνά τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει εκ των έσω

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες και έχει σχεδιαστεί να διαπερνά τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει εκ των έσω. Επειδή η δράση της είναι τόσο ακριβής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κανονική τοξική μορφή της χημειοθεραπείας.

Η Διευθύντρια της κλινικής του καρκίνου του μαστού Mia Rosenblatt, εξηγεί ότι «Είναι πολύ ενθαρρυντικό καθώς το φάρμακο αυτό μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες». 

ΠΗΓΗ : The Telegraph

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook