Οι επαφές της Τραμπ-Ρωσίας θυμίζουν Γουοτεργκέιτ-Αποκαλύψεις ΝΥΤ

Ως “σκάνδαλο εφάμιλλο ή ακόμη και μεγαλύτερο του Γουότεργκεϊτ” χαρακτηρίζεται η είδηση πως συνεργάτες του Τραμπ ήταν σε επαφή με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών

Οι επαφές της Τραμπ-Ρωσίας θυμίζουν Γουοτεργκέιτ-Αποκαλύψεις ΝΥΤ

Ως “σκάνδαλο εφάμιλλο ή ακόμη και μεγαλύτερο του Γoυότεργκεϊτ” χαρακτηρίζεται η είδηση πως μέλη του προεκλογικού επιτελείου του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν σε επαφή με στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, για ένα και παραπάνω χρόνο πριν την εκλογή του, τον Νοέμβριο του 2016.

Την είδηση έφερε στην επιφάνεια σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, η οποία επικαλείται τέσσερις πρώην κι εν ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ εμπλέκεται και το όνομα του Πολ Μάναφορτ που ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ μέσα στο 2016.

Για την εγκυρότητα της είδησης, οι ρεπόρτερ των NYTimes επικαλούνται στοιχεία από τις τηλεφωνικές υποκλοπές που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

“Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε μιλάμε για ένα σκάνδαλο εφάμιλλο, αν όχι μεγαλύτερο του Γουότεργκεϊτ”, ήταν η άμεση αντίδραση του Νταν Ράδερ, βετεράνου δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο 85χρονος δημοσιογράφος έγραψε πως “το Γουότεργκεϊτ υπήρξε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής μου -τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ήταν ό,τι πιο κοντινό έφτασαν ποτέ οι ΗΠΑ να τεθούν σε κατάσταση συνταγματικής κρίσης. Με ταβάνι το 10, το Γουότεργκεϊτ ήταν ένα 9άρι. Το σκάνδαλο που ανακύπτει τώρα βρίσκεται κάπου μεταξύ 5 με 6, αλλά έχει τα φόντα να πάει πολύ υψηλότερα”.

“Το εν λόγω σκάνδαλο μέχρι σήμερα θα αποτελούσε τραβηγμένο σενάριο ακόμα και για το Χόλιγουντ. Αλλά αυτό δεν είναι φαντασία. Είναι πραγματικό και είναι σοβαρό. Θανάσιμα σοβαρό”, επισημαίνει.

“Μπορεί να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε, στο τέλος, ότι είναι τουλάχιστον όσο μεγάλο όσο το Γουότεργκεϊτ. Μπορεί να γίνει το μέτρο με το οποίο θα κρίνονται όλα τα μελλοντικά σκάνδαλα. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά κι αυτό είναι ανατριχιαστικό. Γιατί κάθε νέα είδηση που ξεπροβάλλει πάνω στο θέμα αυτό, απαιτεί να γίνουν και μια σειρά από νέες ερωτήσεις”, σημειώνει ο Ράδερ που απευθύνει έκκληση να “ξεκινήσει μία ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα, καθώς ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεμπουμπλικανούς, είναι αναξιόπιστα για αυτά τα ζητήματα”.

Οι επαφές της Τραμπ-Ρωσίας θυμίζουν Γουοτεργκέιτ-Αποκαλύψεις ΝΥΤ
O Νταν Ράδερ

“Χρειαζόμαστε μία ανεξάρτητη έρευνα. Ανάθεμα τα ψέμματα, θα βαδίσουμε πρόσω ολοταχώς για την αλήθεια. Αξίζουμε απαντήσεις και όσοι εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο πρέπει να αισθανθούν την πλήρη δύναμη της δικαιοσύνης”, καταλήγει.

Τι υποστηρίζει το άρθρο των New York Times

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα αρχεία των τηλεφωνικών υποκλοπών που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και συνεργάτες του, είχαν συστηματικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη χρονιά πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ, φέρονται να υπέκλεψαν τα τηλεφωνήματα αυτά την ίδια περίοδο που γινόταν ο εντοπισμός των στοιχείων για τη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, το 2016.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να ερευνήσουν τότε αν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχε κάποιο είδος συνεργασίας με τους Ρώσους για τις υποκλοπές, αλλά και για άλλες προσπάθειες επηρεασμού της προεκλογικής εκστρατείας από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Οι Times τονίζουν ωστόσο, ότι από τους αξιωματούχους που έχουν ερωτηθεί σχετικά δεν προκύπτουν -μέχρι σήμερα- στοιχεία που ν' αποδεικνύουν την οποιαδήποτε “συνεργασία” μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και των Ρώσων.

Ωστόσο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν θορυβηθεί από τη συχνότητα των επαφών ειδικά στις περιπτώσεις που ο Τραμπ εκφραζόταν θετικά για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα τηλεφωνήματα που έχουν υποκλαπεί είναι διαφορετικά από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αναφορικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν και του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, σύμφωνα με τους Times.

Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, οι Φλιν και Κίσλιακ συζήτησαν για τις αμερικανικές κυρώσεις που η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε στη Ρωσία, ενώ ο Φλιν παραπλάνησε τον Λευκό Οίκο αναφορικά με αυτές τις επαφές του και τελικά παραιτήθηκε.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters προκειμένου να σχολιάσει το δημοσίευμα των Times.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν στο δημοσίευμα ότι οι επικοινωνίες που έχουν υποκλαπεί δεν περιορίζονται στα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά περιλαμβάνουν και τις επικοινωνίες άλλων συνεργατών του.

Από τη ρωσική πλευρά, στις επικοινωνίες αυτές φαίνεται να συμμετείχαν μέλη της ρωσικής κυβέρνησης εκτός των υπηρεσιών Πληροφοριών, σύμφωνα με δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων στην εφημερίδα. Όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για την υπόθεση αυτή ανώνυμα, καθώς η έρευνα που διεξάγεται είναι απόρρητη, σύμφωνα με αναφορά των Times.

Το όνομα του Πολ Μάναφορτ συμπεριλαμβάνεται στα ονόματα των συνεργατών του Τραμπ που είχαν επικοινωνίες με τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιούνται τα ονόματα άλλων συνεργατών του. Από την πλευρά του, ο Μάναφορτ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης με τους Times.

Άμεσες διαψεύσεις από Τραμπ και Κρεμλίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά κάθε «διασύνδεσή» του με τη Ρωσία μετά την παραίτηση του στενού συμβούλου του Μάικλ Φλιν, αλλά και το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

“Αυτή η ιστορία των ρωσικών διασυνδέσεων είναι ένας παραλογισμός, είναι απλώς μια προσπάθεια συγκάλυψης των πολλών λαθών που διέπραξε η ηττημένη προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον”, ανέφερε προ ολίγου σε μήνυμά του στο Twitter.

Με τη σειρά του, το Κρεμλίνο τόνισε σήμερα ότι οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας New York Times “δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα”. “Μην πιστεύετε τις πληροφορίες των εφημερίδων, είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να ξεχωρίσουμε τις τοξικές και τις ψευδείς ειδήσεις”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ FOX NEWS 06 Αυγ 2020 | 08:16

Facebook και Twitter μπλοκάρουν τον Τραμπ για παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό

Παραβίασε τους κανόνες του Twitter και το Facebook για την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό.

Η «ΠΡΟΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 05 Αυγ 2020 | 20:28

Εξαλλος ο Τζο Μπάιντεν με τον Τραμπ - Αρνείται να κάνει τεστ για τη διανοητική του κατάσταση

Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε την ιδέα να αξιολογηθεί η διανοητική κατάστασή του

ΤΟ... ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ 03 Αυγ 2020 | 23:14

TikTok: "Κλείνει στις 15 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αν δεν πουληθεί", λέει ο Τραμπ

"Στοπ" στο δημοφιλές TikTok βάζει ο Τραμπ στις ΗΠΑ αν δεν αλλάξει ιδιοκτησία

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 13:26

Ανηψιά Τραμπ: Ο Ντόναλντ είναι ρατσιστής και παθολογικός ψεύτης

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ρατσιστής και παθολογικός ψεύτης ισχυρίζεται η ανηψιά του Μαίρη

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 01 Αυγ 2020 | 13:08

Κορονοϊός - Αρχίζουν τον Οκτώβριο μαζικοί εμβολιασμοί στη Ρωσία

Ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές εμβολίου για τον κορονοϊό στη Ρωσία. Αρχίζουν από τον Οκτώβριο οι εμβολιασμοί.

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΟΜΙΛΟ BYTEDANCE 01 Αυγ 2020 | 09:02

O Τραμπ απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ - Βλέπει... κινεζική κατασκοπεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις ΗΠΑ, λόγω υποψιών ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών

ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ 31 Ιουλ 2020 | 07:57

Γιατί ο Τραμπ έριξε τη "βόμβα" της αναβολής των εκλογών - Τα μάζεψε μετά την κατάρρευση της Wall Street

Γιατί ο Τραμπ μίλησε για αναβολή εκλογών και γιατί αναγκάστηκε να... οπισθοχωρήσει

ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ 30 Ιουλ 2020 | 22:56

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι του "γύρισαν την πλάτη" για την αναβολή των εκλογών

Τα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων διαφωνούν με την πρόταση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Ιουλ 2020 | 18:54

Τα "μαζεύει" ο Τραμπ μετά τον σάλο για την αναβολή των εκλογών - Σε ελεύθερη πτώση ο Dow Jones

Η ανάρτηση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και "βουτιά" του χρηματιστηρίου

ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΟΘΕΙΑΣ 30 Ιουλ 2020 | 16:13

"Βόμβα" Τραμπ - Ζητάει αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία πως στις εκλογές θα γίνει νοθεία με την επιστολική ψήφο

ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 30 Ιουλ 2020 | 08:03

Ο Τραμπ επενδύει στον φόβο ενόψει εκλογών: Οι Δημοκρατικοί θα "κατεδαφίσουν τις αμερικανικές αξίες"

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των Δημοκρατικών, τους οποίους κατηγόρησε ότι έχουν σκοπό να καταστρέψουν τον αμερικανικό τρόπο ζωής.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ 30 Ιουλ 2020 | 07:41

Ρωσία - κορονοϊός: Ελπίδες για παραγωγή εμβολίου τον Σεπτέμβριο

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό μπορεί να παραχθούν τον Οκτώβριο του 2020. Ελπίδες για εκτεταμένες δοκιμές.

"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 28 Ιουλ 2020 | 21:39

Νέο "χτύπημα" στον Τραμπ - Twitter και Facebook "κατέβασαν" βίντεό του για τον κορονοϊό

Twitter και Facebook υποστήριξαν ότι το βίντεο του Τραμπ για τον κορονοϊό περιείχε "ψευδείς πληροφορίες"