Νέο μανιφέστο Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης - Τι προτείνει

Το όραμά του για την Ευρώπη παρουσίασε στη Σορβόνη ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη σκιά του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέο μανιφέστο Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης - Τι προτείνει

Το όραμά του για την Ευρώπη παρουσίασε στη Σορβόνη ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη σκιά του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών.

Ειδικότερα, ο κ. Μακρόν προτίθεται να προχωρήσει σε μια ολοένα και μεγαλύτερη ενοποίηση της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, αμυντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό.

Επιπροσθέτως, και πάντα σε σχέση -και αντιδιαστολή με το Βερολίνο- επιθυμεί να ενισχύσει την Ευρωζώνη, μέσω της δημιουργίας ενός προϋπολογισμού, της θέσπισης υπουργού Οικονομικών και της ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Κι όλα αυτά σε βάθος πενταετίας, με τελικό ορίζοντα το 2023-2024.

"Πώς θα μοιάζει η Ευρώπη μέχρι τότε;", αναρωτήθηκε, για να δώσει ο ίδιος απάντηση: "Θα είναι θεμελιωμένη πάνω στις έννοιες της δημοκρατίας και του δικαίου αλλά και σε μια κοινή αγορά".

Με δύναμη από την Σορβόνη

"Η Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ": έτσι ξεκίνησε ο Μακρόν την ομιλία που έδωσε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως η Γηραιά Ήπειρος έχει πέσει θύμα επικίνδυνων ιδεών όπως ο απομονωτισμός και ο εθνικισμός.

"Ακόμη και αυτές τις τελευταίες ημέρες μας είδαμε τη δύναμη των λαϊκιστικών δυνάμεων της Ευρώπης", τόνισε αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές και το ποσοστό 13% που έλαβαν οι ακροδεξιοί του AfD.

"Για ορισμένους ποτέ δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Είναι είτε πολύ νωρίς είτε πολύ αργά. Η Ευρώπη δεν έχει απλώς να κάνει με τις εμπορικές σχέσεις. Εχει να κάνει με την Ειρήνη. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία μπήκαν στην ΕΟΚ για την ειρήνη και την ελπίδα", είπε.

«Έχουμε ξεχάσει πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη, τα οράματα μας. Έχουμε ξεχάσει την Ευρώπη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του στη Σορβόνη, στην οποία παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναμόρφωση της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη δεν αφορά μόνο το εμπόριο, αλλά και την ειρήνη. Για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η ένταξη στην ΕΟΚ αφορούσε την ειρήνη και την ελπίδα» πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο μόνος δρόμος προς τα μπρος είναι η επανίδρυση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης.

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινό αμυντικό προϋπολογισμό

Ο κ. Μακρόν υποστήριξε πως η πρώτη πολιτική μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. πρέπει να αφορά την άμυνα, προτείνοντας έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και μια κοινή αμυντική δύναμη.

«Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Αλλά πρέπει να εργαστούμε από κοινού στην Ευρώπη για να χρηματοδοτήσουμε το δικό μας αμυντικό προϋπολογισμό. Και πρέπει να πάμε πέρα από αυτό. Η αδυναμία μας να συνεργαστούμε σε αυτό υποβαθμίζει την αξιοπιστία μας. Χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική κουλτούρα. Χρειαζόμαστε στρατιώτες από διαφορετικές χώρες για αυτό. Η Ε.Ε. θα πρέπει να εξοπλιστεί με μια κοινή αμυντική δύναμη» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελίας, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους πολίτες. «Η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τν αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου.

Επίσης, πρότεινε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ώστε να καταρτιστούν επαγγελματικά και να αποτελέσουν παραγωγικό κομμάτι της εκάστοτε χώρας. Πρόσθεσε, δε, πως απαιτείται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και εγγράφων ταυτότητας σε επίπεδο ΕΕ. «Το προσφυγικό δεν αποτελεί απλά ένα πρόβλημα αλλά μία πρόκληση για την Ευρώπη. Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που γέννησαν οι χρόνιες ανισότητες του κόσμου. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα στους ανθρώπους με προβλήματα. Η Ευρώπη όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται ανθρώπους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για άσυλο. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού οργανισμού για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Το ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά όλους μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα μέλη μας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση».

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Ο κ. Μακρόν τόνισε πως η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό για να χρηματοδοτεί κοινά επενδυτικά σχέδια και να διασφαλίσει την σταθερότητα σε περιόδους κρίσεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το νόμισμά μας είναι το πρώτο κοινό που έχουμε. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθεροποίησης και κοινό προϋπολογισμό». Με την πρότασή του αυτή, ο Γάλλος πρόεδρος ζητά να ξεκινήσει η επί της ουσίας νομισματική και οικονομική Ένωση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μακρά προσπάθεια της ολοκληρωτικής Ένωσης, η οποία αποτέλεσε το όραμα των εμπνευστών της. «Έχουμε περάσει μία δύσκολη μακρά περίοδο κρίσης στην Ευρώπη. Πληρώσαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προόδου. Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να έρθει πάλι μεμονωμένα. Είμαστε ένας ενιαίος φορέας και έτσι πρέπει να χτίσουμε πλέον το μέλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε. Γνωρίζω πως οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν και κατανοώ πως θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να συζητήσουμε τις διαφορές μας και να λύσουμε μέσα σε ευσύνοπτο χρόνο τις όποιες διαφορές μας».

«Η ΕΕ είναι σήμερα πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Ο μόνος τρόπος για το μέλλον η αποκατάσταση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο ίδιος τάχθηκε και υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., ο οποίος θα προσδιορίζεται στην οικονομική πραγματικότητα της κάθε χώρας.

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως ήδη έχουμε να κάνουμε με "μια Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων".

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μακρόν επανέφερε στο τραπέζι την ιδέα της επιβολής ενός φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου συνεργασίας με την Αφρική. «Δύο χώρες της Ε.Ε. έχουν φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών: η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να τον υιοθετήσουμε για ολόκληρη την Ευρώπη» επισήμανε.

Η μετάβαση σε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως μια κυρίαρχη Ευρώπη πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιτύχει έναν οικολογικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά για αυτό και να σκεφτούμε την Ευρώπη σαν μια ενιαία οντότητα, ώστε να επωφεληθούν όλοι από αυτό» ανέφερε. «Δεν θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό σε μια ημέρα, αλλά δεν μιλήσουμε ποτέ για αυτό δεν θα συμβεί. Ας κάνουμε ένα σχέδιο για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, αλλά ας αρχίσουμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν κάλεσε την Ε.Ε. να συγκροτήσει ένα σχέδιο για την στήριξη των καθαρών ενεργειακά οχημάτων και των απαραίτητων υποδομών, όπως των σταθμών φόρτισης.

Όσον αφορά στο κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την καθολική αντίδραση της Ευρώπης, λέγοντας πως «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός. Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας».

Το σχέδιο για την παιδεία

Μακρόπνοο ειναι και το σχέδιο του για την ευρωπαϊκή εκπαίδευση. "Μέχρι το 2024 πρέπει να έχουν χτιστεί 20 νέα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Κάθε νέος μέχρι 25 ετών να έχει ζήσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο εκτός της χώρας του σπουδάζοντας και όλοι οι φοιτήτες της Ε.Ε. να είναι δίγλωσσοι".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:21

Επιφυλακτική η ΕΕ με την Τουρκία: Με μερικά κράτη, το χαστούκι λειτουργεί - Με την Τουρκία, όχι

Έτοιμοι για εξομάλυνση δηλώνουν οι Ευρωπαίοι λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας

ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιαν 2021 | 09:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 19 Ιαν 2021 | 19:40

Κορονοϊός: Η Κομισιόν καλεί τις χώρες - μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον εμβολιασμό - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν

«ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 15 Ιαν 2021 | 17:40

Αποκάλυψη Spiegel: Παράλληλες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξήγαγε η Γερμανία με τη Βρετανία για το Brexit

Η γερμανική κυβέρνηση διεξήγαγε παράλληλες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, γράφει το περιοδικό "Der Spiegel".

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 15 Ιαν 2021 | 16:52

Τσαβούσογλου: Ο Μακρόν έστειλε επιστολή στον Ερντογάν με πρόταση για ομαλοποίηση των σχέσεων

Ο Ερντογάν αντέδρασε θετικά στην επιστολή Μακρόν σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 15 Ιαν 2021 | 15:12

Εμβόλιο κορονοϊού: H Pfizer προαναγγέλλει μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη - Γιατί συμβαίνει αυτό

Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση των παραδόσεων του εμβολίου της για των κορονοϊό στην Ευρώπη

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 13 Ιαν 2021 | 15:51

Ανάλυση FT: Γιατί ρίχνει "γέφυρες" σε ΕΕ και ΗΠΑ ο Ερντογάν - Τι λένε και τι περιμένουν ξένοι διπλωμάτες

Είναι πρόθυμος για συμβιβασμούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Τι γράφουν οι Financial Times

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ» 12 Ιαν 2021 | 15:16

Τσαβούσογλου: Απειλητική η γλώσσα της Συνόδου Κορυφής - Αν ξανασυμβεί θα αντιδράσουμε

Με δύο διαφορετικά πρόσωπα εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχε με διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 11 Ιαν 2021 | 17:10

Moderna: Σημαντική μέρα - Αρχίζει η παράδοση των πρώτων εμβολίων στην ΕΕ - 160 εκατ. δόσεις για το 2021

Η παράδοση των εμβολίων της Moderna θα γίνει σε μια προσυμφωνημένη κεντρική τοποθεσία κάθε ευρωπαϊκής χώρας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ 11 Ιαν 2021 | 16:03

Κορονοϊός: Η BioNTech βάζει στόχο να παράξει 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2021

Ο στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την παραγωγή της μέσα στο 2021 στα 2 δις δόσεων

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 09 Ιαν 2021 | 12:26

Θετική στον κορονοϊό η Μπριζίτ Μακρόν - Τι λένε τα γαλλικά μέσα

Η Μπριζίτ Μακρόν βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό στις 24 Δεκεμβρίου. Δεν παρουσίαζε κανένα σημαντικό σύμπτωμα και τα δύο επόμενα τεστ, στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, βγήκαν αρνητικά.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 07 Ιαν 2021 | 06:59

Μακρόν για επεισόδια στο Καπιτώλιο: Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα στη βία

"Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό", τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 02 Ιαν 2021 | 20:49

Κορονοϊός: Παγκόσμιo πρόβλημα στην παραγωγή εμβολίων - Τι απαντά η ΕΕ - "Όχι" στην "βρετανική εναλλακτική" από την Pfizer

To κώλυμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο αριθμός παραγγελιών, αλλά η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας για τα εμβόλια κορονοϊού, λέει η ΕΕ.