X

Νέο σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την Ουκρανία εν μέσω πολέμου - Βουλευτές έπαιρναν μίζες για την ψήφο τους

Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς έρχεται να κλονίσει την κυβέρνησή του

Γράφει: TheToc team

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια νέα υπόθεση διαφθοράς που κλονίζει την πολιτική σκηνή της Ουκρανίας εν μέσω πολέμου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη διπλωματική καμπή, με στόχο τη λήξη των εχθροπραξιών στο έδαφός της.

Ειδικότερα, η Εθνική Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς (NABU) της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Ειδική Εισαγγελία (SAPU), ανακοίνωσαν το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου τη διενέργεια έρευνας εις βάρος αρκετών μελών του Κοινοβουλίου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποδέχθηκαν δωροδοκίες με αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Το νέο αυτό μέτωπο έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο Κίεβο, μετά το σκάνδαλο δωροδοκίας που δημιούργησε κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πέντε υπουργοί και υφυπουργοί του οποίου βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση.

Ουκρανία: Πάνε να βάλουν εμπόδια στην έρευνα για τη διαφθορά βουλευτών

Μάλιστα, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς δήλωσε ότι αξιωματικοί ασφαλείας του κράτους εμπόδισαν τους ντετέκτιβ του, κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ενεργειών που συνδέονται με τη συγκεκριμένη έρευνα για διαφθορά από εν ενεργεία μέλη του Κοινοβουλίου.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, το Γραφείο ανέφερε ότι "υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κρατικής Προστασίας αντιστέκονται στους ντετέκτιβ του NABU κατά τη διάρκεια ερευνητικών ενεργειών", προσθέτοντας ότι "η πρόσβαση για τους ντετέκτιβ περιορίζεται" και πρόσθεσε ότι "η παρεμπόδιση των ερευνητικών ενεργειών αποτελεί άμεση παραβίαση του νόμου".

Το NABU, πάντως, δεν διευκρίνισε ποιοι αξιωματούχοι διέταξαν τους περιορισμούς ή πόσο διήρκεσε η παρεμπόδιση.

Ουκρανία: Εξελίξεις την ώρα που ο Ζελένσκι πάει να συναντήσει τον Τραμπ

Η αποκάλυψη της νέας αυτής υπόθεσης διαφθοράς, συμπίπτει με ένα εξαιρετικά ευαίσθητο χρονικό σημείο. Και αυτό διότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι βρίσκεται καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί συμβιβασμός για ένα ειρηνευτικό πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου που έχει κηρύξει στη χώρα του η Ρωσία.

Σε ηχητικά μηνύματα που έστειλε στους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρει η Ουάσινγκτον, είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ειρήνης και ότι το εύρος αυτών των εγγυήσεων εξαρτάται από το τι είναι πρόθυμος να προσφέρει ο Τραμπ.

Ζελένσκι: Θα μιλήσω με τους Ευρωπαίους συμμάχους πριν τη συνάντηση με τον Τραμπ

Ο Ζελένσκι θα έχει συνομιλίες με Ευρωπαίους συμμάχους κατά τη διάρκεια μιας στάσης στον Καναδά, όπως ανακοίνωσε σε γραπτό μήνυμα προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

"Αυτήν τη στιγμή πετάμε για τη Φλόριντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθ' οδόν, θα κάνουμε μια στάση στον Καναδά. Θα έχω μια συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνι. Μαζί, σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε διαδικτυακές συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες", δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει το ευαίσθητο ζήτημα των ουκρανικών εδαφών με τον Τραμπ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.