Follow us

Νέο σκάνδαλο: Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου "ξέχασε" να δηλώσει πέντε ταξίδια δώρο - "Είναι... παράδοση", είπε

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, "ξέχασε" να δηλώσει πέντε ταξίδια τα έξοδα για τα οποία καλύφθηκαν από τρίτους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η αποκάλυψη ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα έχει παραβιάσει τους κανόνες δεοντολογίας για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αποδεικνύει γιατί οι κλυδωνισμοί από το Qatargate θα πάρει πολύ καιρό για να κοπάσουν.

Υπάρχει ένας κανόνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι οι ευρωβουλευτές πρέπει να αναφέρουν οποιαδήποτε "συμμετοχή σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τρίτους", υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο ή μέρος των εξόδων ενός ταξιδιού, διαμονής και εξόδων διαμονής έχει επιβαρυνθεί από αυτό το τρίτο μέρος. Αυτό προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας, αυτός είναι ο κανόνας της διαφάνειας. Στον οποίο υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως σε κάθε κανόνα, και αφορούν ταξίδια για τα οποία η πρόσκληση έρχεται από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνείς οργανισμούς.

Αλλά για να τηρείται ο κανόνας, πρέπει η δήλωση να γίνεται "το αργότερο την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την τελευταία ημέρα" του ταξιδιού. Απλά πράγματα και άφθονος χρόνος που κυμαίνεται από έναν έως και δύο μήνες για τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου εντύπου. Αν και όντως απαιτούν λίγη γραφειοκρατία, στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής έχει το κεφάλι του ήσυχο. Πόσοι τηρούν τον κανόνα;

Το Qatargate αλλάζει όσα θεωρούνταν ως τώρα "παράδοση"

Στις Βρυξέλλες, το σκάνδαλο Qatargate έχει αρχίσει να αλλάζει τα ειωθότα. Από την αρχή του έτους, αρκετοί ευρωβουλευτές έχουν αρχίσει να στέλνουν δηλώσεις στις διοικητικές υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου με κάποια καθυστέρηση. Σαν να ήρθε η ώρα να διορθωθούν οι παραλείψεις του παρελθόντος, όπως παρατηρεί στο ρεπορτάζ της η βελγική εφημερίδα Le Soir, που αποκάλυψε το Qatargate και συμβάλλει καίρια στην κάλυψη όλων των εξελίξεων.

Μεταξύ αυτών των καθυστερημένων δηλώσεων και αυτή της Βελγίδας σοσιαλίστριας Μαρί Αρένα, η οποία είχε παραλείψει να διευκρινίσει ότι είχε πάει στη Ντόχα, με έξοδα του Κατάρ (στην πορεία, παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Ή του Τομ Βαντενκεντελάρε, μέλους της ευρωομάδας του ΕΛΚ, που έκανε καθυστερημένα έξι δηλώσεις για ταξίδια στο εξωτερικό.

Τι συμβαίνει με την περίπτωση της Ρομπέρτα Μέτσολα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έκανε στις αρχές του μήνα, στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου, πέντε δηλώσεις για πέντε ταξίδια, μέρος του κόστους των οποίων καλύφθηκε από τρίτο μέρος. Μόνο που τα ταξίδια αυτά έγιναν τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2022. Επομένως, η Μαλτέζα πολιτικός, είναι εκπρόθεσμη και έχει παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές.

Το ακόμα χειρότερο και ντροπιαστικό για την ίδια, όπως υπογραμμίζει η Soir, είναι ότι την ημέρα που έκανε τελικά αυτές τις καθυστερημένες δηλώσεις (ακριβώς μετά τις αποκαλύψεις για τα ξεχασμένα ταξίδια της Μαρί Αρένα), απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα μέσω της Soir και άλλων πέντε ευρωπαϊκών εφημερίδων, "να αυξηθεί ο σεβασμός στους ισχύοντες κανόνες από σήμερα κιόλας".

Τι απαντά η Μέτσολα: "Είναι μια παράδοση..."

Η βελγική εφημερίδα, που την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε τη συνέντευξη της Μέτσολα, επικοινώνησε με το γραφείο της. Η απάντηση που έλαβε είναι αποστομωτική: "Κανένας πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δεν το έκανε ποτέ". Υπάρχει διάταξη που εξαιρεί τον πρόεδρο, ρώτησε η εφημερίδα. "Όχι...", ήταν η απάντηση του γραφείου της Ρομπέρτα Μέτσολα. "Είναι μια παράδοση", εξήγησε ο εκπρόσωπός της. Ο ιστότοπος της Ευρωβουλής, σημειώνει η Soir, δεν αναφέρει πουθενά οποιαδήποτε τέτοια δήλωση του σοσιαλιστή προκατόχου της Μέτσολα, Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος πέθανε πέρσι.

Και γιατί έσπασε τώρα την "παράδοση"; "Αποφασίσαμε να συμμορφωθούμε με αυτόν τον κανόνα για να δώσουμε το παράδειγμα, για χάρη της διαφάνειας", καταλήγει ο εκπρόσωπος της Μέτσολα. Στην οποία ωστόσο δεν έγινε καμία αναφορά πριν λίγες μέρες στη συνέντευξη στη Soir.

Τα αδήλωτα ταξίδια της Μέτσολα: Ισραήλ, Νταβός, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Βουργουνδία

Τους πρώτους δώδεκα μήνες της προεδρίας της έκανε πολλά ταξίδια. "Τα έξοδα για ορισμένα από αυτά πληρώθηκαν από την Ευρωβουλή", είπε ο εκπρόσωπός της, όπως μια σειρά αποστολών που κάνουν πολλοί ευρωβουλευτές.

Τα άλλα, αυτά που πληρώθηκαν από τρίτο μέρος, είναι συνιστούν πρόβλημα για την πρόεδρο.

Στις 22 – 24 Μαΐου ταξίδεψε για τριήμερη "επίσημη επίσκεψη" στο Ισραήλ. Οι δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο πληρώθηκαν από το "Κράτος του Ισραήλ", όπως έγραψε στη δήλωσή της η Ρομπέρτα Μέτσολα. "Σε αυτό το είδος ταξιδιού, συνήθως δεν επιλέγουμε εμείς το ξενοδοχείο καθώς υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας", είπε ο εκπρόσωπός της. Στη δήλωση αναφέρεται ότι είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και έδωσε μια ομιλία στην Κνεσέτ.

Επίσης, τον περασμένο Μάιο ταξίδεψε στο Νταβός έπειτα από πρόσκληση ενός ουκρανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος (Victor Pinchuk), με μία διανυκτέρευση.

Στις 28 Μαΐου, προσκλήθηκε από την UEFA στο Παρίσι για τον τελικό του Champions League, ενώ στις 10 Ιουνίου, η Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου πέρασε μια νύχτα στην Κοπεγχάγη, προσκεκλημένη από τη Συμμαχία των Δημοκρατιών, ένα ίδρυμα που διοργανώνει μια διεθνή σύνοδο κορυφής που συγκεντρώνει "πολιτικούς ηγέτες, μέσα ενημέρωσης, εταιρείες".

Και τέλος, η Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε ότι επωφελήθηκε από μια βραδιά σε ξενοδοχείο στην πόλη Μπον της Βουργουνδίας, έπειτα από πρόσκληση της Confrérie des Chevaliers du Tastevin (σ.σ. μια ισχυρή ένωση με χαρακτηριστικά μασονικής στοάς αλλά με μεγαλύτερη διαφάνεια που έχει παρουσία σε πέντε ηπείρους και χιλιάδες μέλη που ενώνονται από την αγάπη για το κρασί και την προώθηση των οινικών προϊόντων της Βουργουνδίας). Η Ρομπέρτα Μέτσολα "έδωσε μια ομιλία ως πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου", παραδέχθηκε ο εκπρόσωπός της.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Château Clos de Vougeot, η Μέτσολα παρουσιάστηκε ως "Dame" της οργάνωσης, τίτλο τον οποίο αναφέρει στην καθυστερημένη δήλωσή της στο ευρωκοινοβούλιο ως "μη αμειβόμενη δραστηριότητα".

Νέο σκάνδαλο: Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου "ξέχασε" να δηλώσει πέντε ταξίδια δώρο - "Είναι... παράδοση", είπε


Ο κώδικας δεοντολογιας και οι κυρώσεις

Ο κώδικας δεοντολογίας των ευρωβουλευτών προβλέπει ότι, εάν υπάρχει ένδειξη ότι ένας εν ενεργεία αξιωματούχος μπορεί να παραβίασε τους κανόνες (ιδίως με το να μην δήλωσε τα ταξίδια του ως "χορηγούμενα" εν όλω ή εν μέρει), ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου πρέπει να ενημερώνει τη συμβουλευτική επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη διατύπωση πρότασης για ενδεχόμενη επιβολή κύρωσης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έκανε αυτές τις καθυστερημένες δηλώσεις για τα πέντε ταξίδια που χρηματοδοτήθηκαν από τρίτα μέρη, αν δεν είχε ξεσπάσει το Qatargate.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΙΤΟΥΝ 159 ΜΑΘΗΤΕΣ 16 Μαρ 2023 | 21:23

Έκλεισε ξαφνικά το ελληνικό σχολείο Βρυξελλών, το Κεστεκίδειο

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται από τη δεκαετία του 1970 το ελληνικό σχολείο Βρυξελλών, είναι δωρεά του ιδρυτή της γνωστής σοκολατοποιίας "Leonidas"

ΣΚΑΝΔΑΛΟ QATARGATE 16 Μαρ 2023 | 16:29

Εύα Καϊλή: Νέο όχι είπαν οι βελγικές αρχές στην αποφυλάκισή της

Έως τις 3 Απριλίου το Προδικαστικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει το αίτημα αποφυλάκισης, με την Εύα Καϊλή να βρίσκεται προφυλακισμένη πάνω από τρεις μήνες.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. 14 Μαρ 2023 | 20:20

Qatargate: Ο δικαστής-ανακριτής, Μισέλ Κλεζ, παραμένει επικεφαλής των ερευνών, παρά το αίτημα Ταραμπέλα

Η απόφαση του Εφετείου αφορά το αίτημα που κατέθεσε η υπεράσπιση του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα

ΤΙ ΕΙΠΕ 13 Μαρ 2023 | 21:46

Ευρωκοινοβούλιο: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στα Τέμπη ζήτησε η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μέτσολα [Βίντεο]

Μιλώντας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα, η πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι το κοινοβούλιο θρηνεί με τον ελληνικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων

DEUTSCHE WELLE 08 Μαρ 2023 | 12:25

Νέες αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή: Τούρκος επιχειρηματίας ήταν ο μεταφορέας των χρημάτων από το Κατάρ

Ο Παντσέρι φέρεται να έχει πει στους Βέλγους ανακριτές ότι η Καϊλή έλαβε χρήματα από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική της εκστρατεία το 2019.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 08 Μαρ 2023 | 12:11

Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Απειλητικά μηνύματα στα ρωσικά για τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό - Αυξημένες περιπολίες

Email γραμμένο στα ρωσικά σήμανε συναγερμό στις Βρυξέλλες - Απειλούσε για τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό αλλά και κατά ηγετών της ΕΕ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ ΤΗΣ 07 Μαρ 2023 | 20:31

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου προσφεύγει η Εύα Καϊλή

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου προσφεύγει η Εύα Καϊλή, μετά την απόρριψη της έφεσής της.

ΒΓΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 03 Μαρ 2023 | 12:51

Στη φυλακή για άλλους δύο μήνες η Εύα Καϊλή - Politico: "Έφτασε πολύ κοντά στον ήλιο... και κατακρημνίστηκε"

Δεν έγινε δεκτή η έφεση της Εύας Καϊλή και έτσι παραμείνει προφυλακισμένη για τουλάχιστον δύο μήνες.

ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ 03 Μαρ 2023 | 12:27

Qatargate: Προφυλακισμένος παραμένει ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλευράς του ευρωβουλευτή, ο Μαρκ Ταραμπέλα παραμένει προφυλακισμένος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 28 Φεβ 2023 | 23:13

Qatargate: Πολύ σκληρός ο εισαγγελέας με την Καϊλή - "Υποπτη για φυγή, αλλοίωση στοιχείων και ξέπλυμα εάν αποφυλακιστεί"

Η Εύα Καϊλή στα περίπου πέντε λεπτά που μίλησε στάθηκε στην κόρη της, ενώ μετά το βαρύ κλίμα που υπήρξε εις βάρος της, φάνηκε να καταρρέει.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΚΡΟΑΣΗ 28 Φεβ 2023 | 15:08

Εύα Καϊλή: Πότε θα αποφασιστεί το αν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα βγει με "βραχιολάκι"

Σε περίπτωση που η απόφαση του Εφετείου είναι αρνητική, η Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακιστέα για δύο μήνες.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΤΑΡΑΜΠΕΛΑ 28 Φεβ 2023 | 12:35

Βέλγιο: Ξεκινά η ακρόαση στο Εφετείο για το αίτημα αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή - Ζητά αποφυλάκιση με βραχιολάκι

Η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή θα ζητήσει την αποφυλάκισή της με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Σε περίπτωση που η απόφαση του Εφετείου είναι αρνητική, η κ. Καϊλή θα παραμείνει προφυλακιστέα για δύο μήνες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 28 Φεβ 2023 | 07:58

Qatargate: Σήμερα κληρώνει για την Εύα Καϊλή - Στη φυλακή για άλλους δύο μήνες ή αποφυλάκιση με βραχιολάκι

Ενώπιον των Βέλγων δικαστών θα βρεθεί για μία ακόμα φορά η Εύα Καϊλή, καθώς αναμένεται να συζητηθεί το αίτημά της στο Εφετείο για την άρση της προσωρινή κράτησής της σχετικά με την υπόθεση του Qatargate.