Νεπάλ: Η διεθνής βοήθεια καταφθάνει στο Κατμαντού

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε γρήγορα, όμως παραμένουν οι δυσκολίες για την εκτίμηση των αναγκών την εξασφάλιση πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές.

nepal-i-diethnis-boitheia-katafthanei-sto-katmantou
SHARE THIS
0
SHARES

Η βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο κατεστραμμένο από τον φονικό σεισμό Νεπάλ, καθώς η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε γρήγορα, όμως παραμένουν οι δυσκολίες για την εκτίμηση των αναγκών και για την εξασφάλιση πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές.

Αεροπλάνα που μεταφέρουν σωστικά συνεργεία μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του κατεστραμμένου Κατμαντού.

Στη φτωχή αυτή χώρα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων αναλογούν μόλις 2.1 γιατροί και 50 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim βρίσκονται επί ποδός.

Εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Κίνα , την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ για να βοηθήσουν τους τοπικούς διασώστες.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Ε.Ε.

Εβδομήντα αμερικανοί διασώστες κατευθύνονται προς το Νεπάλ, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 1 εκατ. δολαρίων

Το Λονδίνο ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατ. λιρών, ο Καναδάς 5 εκατ δολαρίων και η Ε.Ε. αποδέσμευσε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι γιατροί χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ

Η οικονομική βοήθεια προορίζεται για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, πόσιμου νερού,φαρμακευτικού υλικού, σκηνών.

Η Ινδία έστειλε ήδη 13 στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες.

 

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να περιθάλψει τους τραυματίες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργούν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί σε πάρκινγκ. Τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη.

Ο τελευταίος, και προσωρινός, επίσημος απολογισμός είναι 3.726 νεκροί, 6.515 τραυματίες.

 

Μηνύματα κατοίκων του Κατμαντού στο Twitter αναφέρουν ότι ελικόπτερα που πέταξαν επάνω από την σεισμόπληκτη περιοχή τις τελευταίες ώρες βρήκαν ολόκληρα χωριά ισοπεδωμένα.

Στο Κατμαντού επικρατεί σήμερα αλλόκοτη σιωπή, που διακόπτεται από τις καμπάνες που συνοδεύουν την καύση των νεκρών σε μεγάλες πυρές.

 

UNICEF: Σχεδόν 1 εκατ παιδιά έχουν «πληγεί»

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν πληγεί σημαντικά από τον σφοδρό σεισμό των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ταμείου Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) την ώρα που οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους.

Με εκατοντάδες χιλιάδες Νεπαλέζους να κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε σκηνές, η UNICEF προειδοποιεί για τον κίνδυνο υδατογενών και μολυσματικών επιδημιών.

«Αυτό που γνωρίζουμε στην παρούσα φάση είναι ότι υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που έχουν πληγεί σημαντικά. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Γνωρίζουμε ότι εξαντλούνται οι επάρκειες τροφίμων και νερού», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Κρίστοφερ Τάϊντεϊ της UNICEF.

«Κατακλυζόμαστε από αιτήματα για διάσωση και βοήθεια από ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Ντίπαλ Πάντα, μέλος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

 

Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κατμαντού είναι ήδη πλήρη, γεγονός που αναγκάζει κάποιους ασθενείς και τραυματίες να κείτονται στον δρόμο αναζητώντας θεραπεία μαζί με χιλιάδες εκτοπισμένους επιζήσαντες των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Εκτός πρωτεύουσας, οι πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής και για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών παραμένουν συγκεγχυμένες.

Λιγοστές αναφορές υπάρχουν, για παράδειγμα, για την περιοχή Γκόρκα, μία από τις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές. Η ορεινή αυτή περιοχή, η οποία βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας, έχει πληθυσμό σχεδόν 270.000 κατοίκους. Ζημαντικές ζημιές φέρεται να έχει υποστεί και η περιοχή Λαμτζούνγκ.

Στη φτωχή αυτή χώρα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων αναλογούν μόλις 2.1 γιατροί και 50 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook