Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στοχοποιήσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ σε συνέντευξή του στο ABC News.
"Η δολοφονία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα τερμάτιζε τη σύρραξη" μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, δήλωσε.
"Αυτό δεν θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση του πολέμου, αυτό θα έβαζε τέλος στη σύρραξη", απάντησε ο Ισραηλινός ηγέτης, ερωτηθείς σχετικά με την αντίθεση του Ντόναλντ Τραμπ σε ένα ισραηλινό σχέδιο με στόχο την εξόντωση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.
Στο ερώτημα εάν το Ισραήλ θα θέσει πράγματι στο στόχαστρό του τον Χαμενεΐ, ο Νετανιάχου απάντησε ότι η χώρα του "κάνει αυτό που πρέπει να κάνει".
"Κοιτάξτε, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε", λέει ο Νετανιάχου. "Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά έχουμε βάλει στο στόχαστρο τους κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες τους. Είναι ουσιαστικά η πυρηνική ομάδα του Χίτλερ", λέει ο πρωθυπουργός.
Ο Νετανιάχου δείχνει ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τα μηνύματα του Ιράν ότι θέλει να τερματίσει τις συγκρούσεις και να επιστρέψει στις πυρηνικές συνομιλίες.
"Θέλουν να συνεχίσουν να έχουν αυτές τις ψεύτικες συνομιλίες στις οποίες λένε ψέματα, εξαπατούν, παρασύρουν τις ΗΠΑ", λέει. "Και, ξέρετε, έχουμε πολύ αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με αυτό".
Ερωτηθείς σχετικά με την απομονωτική, "Πρώτα η Αμερική" πτέρυγα του συνασπισμού του Τραμπ: "Δεν πολεμάμε μόνο τον εχθρό μας. Πολεμάμε και τον δικό σας εχθρό. Για όνομα του Θεού, φωνάζουν "θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στην Αμερική". Εμείς απλά βρισκόμαστε στο δρόμο τους. Και αυτό μπορεί να φτάσει σύντομα στην Αμερική”.
"Είναι μια απειλή για το Ισραήλ", συνεχίζει, "όπως είπα – για τους Άραβες γείτονές μας, για την Ευρώπη, για την Αμερική. Φωνάζουν "Θάνατος στην Αμερική”. Είναι όμως – "Αυτό δεν είναι δική σας δουλειά”; Αυτό δεν είναι μυωπία. Αυτό είναι απόλυτη τύφλωση”.
Σε υπόγειο καταφύγιο ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ
Σε καταφύγιο, πολλές δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη, φέρεται να βρίσκεται ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν μετά τα πρώτα ισραηλινά χτυπήματα εναντίον τη χώρας.
Στελέχη της ιρανικής αντιπολίτευσης, που ζουν εξόριστα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν ότι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε υπόγειο τούνελ, όπως αυτά στα οποία φυλάσσονται οι εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι που εξαπολύει καθημερινά το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
"Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ο ίδιος και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν σε υπόγειο καταφύγιο στο Λάβιζαν, περιοχή που βρίσκεται στα βορειοανατολικά περίχωρα της Τεχεράνης όμως είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την ακριβή τοποθεσία", δήλωσε Ιρανοαμερικανός κινηματογραφιστής.
Ο 86χρονος επικεφαλής του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν βρέθηκε στο καταφύγιο του Λάβιζαν τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2024, όταν Τελ Αβίβ και Τεχεράνη εξαπέλυσαν και πάλι επιθέσεις, λένε οι αντίπαλοί του. Τότε ο Χαμενεΐ είχε συγχαρεί τον ιρανικό στρατό για τα χτυπήματα εναντίον του Ισραήλ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr